Bianca Voinescu: „Mă obsedează poveștile și felul în care educația ne influențează alegerile în viață”
Înainte să se implice în organizarea Fanbook, clubul de lectură pentru copii și adolescenți, Bianca Voinescu a lucrat la „Dăruiește Viață”. Iar înainte de acest proiect, Bianca a lucrat în multinaționale. A terminat o facultate de Marketing și a vrut să învețe cum să pună în practică teroria, dar după șapte ani de lucru în acest domeniu și-a dat seama că nu asta este ceea ce-și dorește să facă în viață. Bianca a descoperit că se regăsește mai degrabă în implicarea socială, cu tot ce presupune ea: strângerea de fonduri pentru renovarea secțiilor de oncologie din spitalele de stat, comunicarea online și în sprijinul pacienților. Încă este voluntar la „Dăruiește viață” și consilieză pacienții despre cum își pot obține dreptul la tratament și contribuie ocazional în campaniile de strângere de fonduri.
Acum, proiectul Fanbook îi ocupă Biancăi cea mai mare parte din timp și energie. Este un proiect născut la un ceai, despre care Bianca este capabilă să vorbească cu un entuziasm cuceritor ore în șir. Cât de mult le place elevilor acest club, care sunt orașele în care s-a extins acest proiect, cine sunt voluntarii care fac posibilă desfășurarea lui, cât de mult se implică profesorii și părinții și ce planuri de dezvoltare are în minte Bianca pentru ca tot mai mulți copii să se bucure de beneficiile lecturii și ale învățării de plăcere, nu din obligație, aflăm chiar de la ea, în interviul de mai jos.
Cine ești tu, Bianca? Și ce făceai înainte să schimbi modul în care școlarii percep lectura și își petrec timpul liber?
Nu știu să-ți spun cine sunt pentru că încă mă mai caut. Știu însă că îmi plac foarte mult evenimentele culturale care trezesc pasiunea pentru anumite domenii și m-am apucat de vreo doi ani de organizat unele care să-i inspire pe copii și adolescenți să citească și să se întâlnească cu autorii.
Caut să înțeleg felul în care cresc copiii din orfelinate și ce se întamplă cu ei după ce împlinesc 18 ani, așa am început și un proiect de educație prin sport care să le ofere o disciplină a programului de antrenament și chiar de a face lucruri care să le folosească pentru a se descurca decent în viață.
Mi-aș dori să găsesc fonduri pentru a dezvolta și un proiect de educație prin cinematografie.
Cine sunt cred că se apropie foarte mult de ceea ce fac, mă obsedează poveștile și felul în care educația ne influențează alegerile în viață.
Înainte să mă apuc de organizarea Fanbook, clubul de lectură pentru copii și adolescenți prin care ei să perceapă lectura ca o plăcere nu ca o impunere, am lucrat alături de prietenele mele Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu la Dăruiește Viață. Acolo am contribuit la strângerea de fonduri pentru renovarea secțiilor de oncologie din spitalele de stat, la comunicarea online și în sprijinul pacienților. Încă sunt voluntar acolo și mai consiliez pacienți despre cum își pot obține dreptul la tratament sau contribui ocazional în campaniile de strângere de fonduri.
Înainte de Dăruiește Viață am lucrat în multinaționale. Am terminat Marketing și am vrut să învăt cum se pune în practică, dar după șapte ani m-am regăsit mult în implicarea socială și practic așa viața mea a luat cursul pe care l-am povestit pe scurt mai sus.
Ce pasiuni ai tu?
Păi lectura, sportul și comunicarea. Vorbesc foarte mult.
Când ți-ai descoperit vocația de voluntar?
În liceu, când în clasa a IX-a m-am înscris în clubul de turism montan al liceului. Argessis se numea și era înființat de profesorul de geografie care ne ducea în fiecare weekend și vacanță pe munte, în tabere. Acolo am învățat să fac muncă voluntară la bucatarie, să fac marcaje, să mă descurc pe munte și să adun gunoaiele în rucsac.
Ce este CSR Minset?
CSR Mindset este o comunitate de oameni care iubesc ideile inovatoare și inițiază proiecte în educație pornite din pasiune, care îi ajută pe cei care muncesc să își dezvolte abilitățile, chiar dacă provin dintr-un mediu defavorizat, care contribuie la crearea unui mediu înconjurător curat și plăcut, care implică tineri și adulți în activități ce dezvoltă responsabilitatea, comunicarea transparentă, implicarea civică.
CSR Mindset mai este și o asociație non profit înființată în 2013 cu un “mindset” liber, o experiență vastă în mediul de “business” și o capacitate “on going” de empatie. Pentru noi, CSR Mindset este modul în care vedem viață fericită și în cele 8 ore de muncă. Altruismul este o formă de egoism, cum spun prietenele mele.
Cum a apărut proiectul Fanbook?
La un ceai. Carmen și Oana pe care le-am amintit mai sus, m-au întâlnit cu Oana Marin, profesoara de limba și literatura română de la Școala I.G. Duca din București. Într-o discuție a noastră despre impactul pe care o carte sau un autor îl pot avea în modelarea educației unui copil și la cum îl poate ghida în alegerile viitoare, am decis că putem trece de la vorbe la practică.
Fanbook este un proiect care se bazează încă pe multă muncă voluntară, deși este un proiect extins pe diferite teme: artă, literatură, istorie, civism, astronomie, biologie, fizică. Îl organizăm în București, Cluj, Brașov, Fălticeni, comuna Cristian, iar în 20 noiembrie îl vom lansa și în Sibiu. A fost foarte important să aducem curiozitatea și bucuria copiilor ca parte a acestui proiect, așadar am integrat toate feedback-urile primite de la copii, părinți și profesori.
Ne bucurăm de susținerea părinților și a companiilor. Caut în continuare companii care să se implice direcționând impozitul pe profit, bani care, în loc să meargă la stat, pot susține proiecte sociale în educație, sprijin social, sănătate, ecologie etc.
Citește tot interviul cu Bianca pe Cooltura Mall: Bianca Voinescu, voluntar de profesie.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam