Hot Now

Brandul de angajator și brandul de meserie

07 06 2017, Adrian Calin , Comenteaza, 2.567 afisari

De curând am fost la un eveniment care promitea multe. Contrar așteptărilor, am asistat la unele dintre cele mai ridicole momente, înșirate unul după altul, care mai de care mai penibil, grotesc sau hilar. Nu doar prezentatorii au fost foarte slabi (în termeni de prezență scenică), dar și prezentările au fost de-a dreptul mediocre.

Singura excepție a fost un italian care a vorbit despre provocările pe care le are o companie foarte mare când recrutează oameni pentru că activează într-un sector nu prea cunoscut, deși vital pentru noi toți. Ca organizație, erau evident concentrați pe creșterea notorietății brandului de angajator. Speaker-ul dădea exemplu cum un specialist va alege întotdeauna Ferrari, chiar și pentru un salariu mai mic, în detrimentul unei companii foarte mari, dar mai puțin cunoscute.

De ceva vreme, companiile au început să devină din ce în ce mai preocupate de Employer Branding, dar n-am auzit prea multe despre brandul de meserie, cel puțin nu pe plan local, unde e mult mai mult nevoie de acest tip de abordare decât de cea care vine la pachet cu brandul de angajator.

Cred că suntem toți de acord că dacă un tânăr are de ales între un Call Center și un post de mecanic într-un service, 99% vor alege Call Center-ul. Este un loc, aparent, mult mai liniștit, curat și care are o imagine mai bună. Sunt multe povești despre cum un angajat de la CallCenter a ajuns manager de succes, povești reale, de altfel (cunosc personal câteva persoane în această situație), dar sunt maxim 1% dintre situații. La fel de adevărat este că n-am auzit nicio poveste impresionantă despre vreun mecanic priceput care să fi ajuns inginer de top la vreun mare producător auto. Nu la noi.

Exemplele pot continua, de la zidari la tehnicieni veterinari, sau de la profesori la cofetari. Dacă parcurgem lista de meserii care implică muncă fizică, vom vedea că cele mai multe sunt mai degrabă disprețuite decât apreciate. Nu de puține ori am văzut atitudini jignitoare la adresa chelnerilor, a zugravilor sau a altor meserii care sunt cel mai puțin în pericol să fie înlocuite de roboți în viitorul mai îndepărtat sau nu.

Eu sunt mare fan Edd China. Cine l-a văzut muncind o să-și dea seama cât de important este un mecanic genial, un om, pe care dacă-l ai în service-ul auto, poate face diferența între o mașină reparată bine și o bombă pe roți plecată din reprezentanța auto. Aș putea vorbi ore în șir cu și despre Edd China, dar nu e momentul. Pe de altă parte cred că e momentul să re-învățăm să apreciem munca bine făcută și brandul de meserie.

Da, este important brandul de angajator, e bine să vorbească lumea frumos despre cum e viața de angajat într-o multinațională, dar, la final, vom ajunge la lipsa oamenilor care să se ocupe de anumite joburi manuale și, fără aceștia, brandul de angajator nu va mai face nici cât o ceapă degerată.

Nu este suficient să încercăm tehnici de marketing pentru o meserie sau alta. Dacă un specialist în resurse umane merge la restaurant și nu știe să spună nici măcar un „mulțumesc” chelnerului care a făcut un efort, atunci e greu de crezut că înțelege munca celui care strânge șuruburi, vopsește, face pâine sau curat în școală.

Pe de altă parte, brandul de meserie nu înseamnă doar niște slogane frumoase, înseamnă, înainte de toate, conștientizarea faptului că cele mai multe lucruri pe care punem mâna zi de zi sunt produse, mai degrabă, de oamenii care se murdăresc pe mâini.

Nu avem un deficit de forță de muncă pe anumite domenii, ci avem un mare deficit de imagine despre meserii care, în loc să fie apreciate, sunt disprețuite. Așa ajungem să fim nemulțumiți că un om care face acea meserie nu o face cum trebuie pentru că visează să ajungă într-un loc curat, fără prea mari bătăi de cap de unde să ia, în fiecare lună, un salariu și să nu se murdărească pe mâini.

Save

Save

Save

Adauga comentariu

Cele mai noi

Atragerea și păstrarea talentelor sunt preocupări majore pentru angajatorii din întreaga lume, însă mai mult de o treime (35%) dintre angajați sunt susceptibili să renunțe la locul de muncă în următoarele 12 luni, Generația Z (38%) și milenialii (37%) fiind cei mai predispuși să plece, potrivit studiului EY 2023 Work Reimagined Survey. Sondajul constată o […]

Detalii
Gerke Witteveen, NN Pensii

Gerke Witteveen este noul CEO al NN Pensii SAFPAP S.A., începând din 9 octombrie 2023. Gerke o înlocuiește pe Andreea Pipernea, care a condus NN Pensii SAFPAP S.A. în ultimii șase ani, și care va urma noi oportunități profesionale și antreprenoriale în afara NN. Gerke are o experiență de aproape 20 de ani în domeniul […]

Detalii
Wellnessentially

Wellbeing.ro, unul dintre ei mai importanți furnizori de servicii de wellbeing din România, lansează parteneriatul cu Wellnessentially, o platformă digitală de wellness de ultimă generație care ajută angajatorii să reducă stresul angajaților și să își întărească cultura organizațională prin intermediul experienței gamificate, crescând astfel creativitatea, productivitatea și bună starea generală a acestora. Platforma Wellnessentially este […]

Detalii
Alina Botica / Portal HR

Alina Botica este fotografă, cu specializare în fotografia de beauty, portret și cea de boudoir, reușind să facă femeile să se simtă bine în pielea lor ca să-și poată exprima feminitatea și printr-un shooting foto profesionist. N-a fost mereu simplu și nu și-a găsit nișa de specializare dintr-o dată, ci a trecut prin mai multe […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter