Hot Now

Brandul de angajator și brandul de meserie

07 06 2017, Adrian Calin , Comenteaza, 1.987 afisari

De curând am fost la un eveniment care promitea multe. Contrar așteptărilor, am asistat la unele dintre cele mai ridicole momente, înșirate unul după altul, care mai de care mai penibil, grotesc sau hilar. Nu doar prezentatorii au fost foarte slabi (în termeni de prezență scenică), dar și prezentările au fost de-a dreptul mediocre.

Singura excepție a fost un italian care a vorbit despre provocările pe care le are o companie foarte mare când recrutează oameni pentru că activează într-un sector nu prea cunoscut, deși vital pentru noi toți. Ca organizație, erau evident concentrați pe creșterea notorietății brandului de angajator. Speaker-ul dădea exemplu cum un specialist va alege întotdeauna Ferrari, chiar și pentru un salariu mai mic, în detrimentul unei companii foarte mari, dar mai puțin cunoscute.

De ceva vreme, companiile au început să devină din ce în ce mai preocupate de Employer Branding, dar n-am auzit prea multe despre brandul de meserie, cel puțin nu pe plan local, unde e mult mai mult nevoie de acest tip de abordare decât de cea care vine la pachet cu brandul de angajator.

Cred că suntem toți de acord că dacă un tânăr are de ales între un Call Center și un post de mecanic într-un service, 99% vor alege Call Center-ul. Este un loc, aparent, mult mai liniștit, curat și care are o imagine mai bună. Sunt multe povești despre cum un angajat de la CallCenter a ajuns manager de succes, povești reale, de altfel (cunosc personal câteva persoane în această situație), dar sunt maxim 1% dintre situații. La fel de adevărat este că n-am auzit nicio poveste impresionantă despre vreun mecanic priceput care să fi ajuns inginer de top la vreun mare producător auto. Nu la noi.

Exemplele pot continua, de la zidari la tehnicieni veterinari, sau de la profesori la cofetari. Dacă parcurgem lista de meserii care implică muncă fizică, vom vedea că cele mai multe sunt mai degrabă disprețuite decât apreciate. Nu de puține ori am văzut atitudini jignitoare la adresa chelnerilor, a zugravilor sau a altor meserii care sunt cel mai puțin în pericol să fie înlocuite de roboți în viitorul mai îndepărtat sau nu.

Eu sunt mare fan Edd China. Cine l-a văzut muncind o să-și dea seama cât de important este un mecanic genial, un om, pe care dacă-l ai în service-ul auto, poate face diferența între o mașină reparată bine și o bombă pe roți plecată din reprezentanța auto. Aș putea vorbi ore în șir cu și despre Edd China, dar nu e momentul. Pe de altă parte cred că e momentul să re-învățăm să apreciem munca bine făcută și brandul de meserie.

Da, este important brandul de angajator, e bine să vorbească lumea frumos despre cum e viața de angajat într-o multinațională, dar, la final, vom ajunge la lipsa oamenilor care să se ocupe de anumite joburi manuale și, fără aceștia, brandul de angajator nu va mai face nici cât o ceapă degerată.

Nu este suficient să încercăm tehnici de marketing pentru o meserie sau alta. Dacă un specialist în resurse umane merge la restaurant și nu știe să spună nici măcar un „mulțumesc” chelnerului care a făcut un efort, atunci e greu de crezut că înțelege munca celui care strânge șuruburi, vopsește, face pâine sau curat în școală.

Pe de altă parte, brandul de meserie nu înseamnă doar niște slogane frumoase, înseamnă, înainte de toate, conștientizarea faptului că cele mai multe lucruri pe care punem mâna zi de zi sunt produse, mai degrabă, de oamenii care se murdăresc pe mâini.

Nu avem un deficit de forță de muncă pe anumite domenii, ci avem un mare deficit de imagine despre meserii care, în loc să fie apreciate, sunt disprețuite. Așa ajungem să fim nemulțumiți că un om care face acea meserie nu o face cum trebuie pentru că visează să ajungă într-un loc curat, fără prea mari bătăi de cap de unde să ia, în fiecare lună, un salariu și să nu se murdărească pe mâini.

Save

Save

Save

Adauga comentariu

Cele mai noi

Modificările recente aduse Codului fiscal vin în sprijinul companiilor, consideră majoritatea respondenților (56%) în cadrul unui sondaj realizat de PwC România, iar facilitatea care va fi aplicată de cele mai multe companii (67%) vizează beneficiile pentru angajații aflați în telemuncă. Astfel, doar 8% dintre participanți au spus că modificările nu le sunt utile, în vreme […]

Detalii

CIO Council și Revista CARIERE continuă seria de evenimente online CIO TALKS – Powered by CIO Council și organizează marți 26 ianuarie, între orele 15:00-17:30, cu o nouă ediție „Cybsersecurity and Digital Resilience”. Acest webcast explorează în principal modalitățile de asigurare și de menținere a securității cibernetice în această perioadă și în viitorul apropiat, dar și […]

Detalii

Economia globală va avansa în 2021 cu aproximativ 5%, fiind cea mai rapidă rată de creștere înregistrată în secolul 21, urmând să revină la nivelul dinainte de pandemie până la finalul anului curent sau, cel târziu, până la începutul anului viitor, arată raportul PwC Global Economic Watch 2021. Deși economia globală în ansamblu își va […]

Detalii

Guvernul a decis completarea cadrului normativ ce vizează zilele libere plătite acordate părinţilor pentru supravegherea copiilor de până în 12 ani astfel încât să acorde dreptul la liberele plătite și din ianuarie 2021, până la finele anului școlar, în vară. Aceste libere se pot acorda doar în contextul în care școala se face online, iar […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter