Astfel, potrivit Codului muncii, sunt interzise expres concedierile din motive care tind să creeze o situație discriminantă. Trebuie să știți că nu vă puteți pierde locul de muncă din cauza etniei, a rasei, a sexului sau a vârstei.
De asemenea, legea interzice concedierea din motive ce țin de religie, orientare sexuală sau activitatea în sindicate. Este interzisă prin lege și concedierea salariaților care suferă de un handicap.
Codul muncii îi protejează și pe pe angajații care își exercită dreptul la grevă, astfel că nu poate fi dispusă încetarea contractului de muncă nici în cazul acestora.
Falimentul angajatorului permite concedieri
Prin lege sunt stabilite și alte situații care interzic angajatorului să dea afară din personal.
De exemplu, femeile însărcinate nu pot fi concediate, în măsura în care angajatorul a luat cunoștință de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.
De asemenea, nu pot fi dați afară nici angajații aflați în incapacitate temporară de muncă.
Dacă vă aflați în concediu, trebuie să știți că legea vă protejează locul de muncă. Concret, Codul muncii prevede că nu poate fi dispusă concedierea pe durata următoarelor tipuri de concediu:
Totodată, un angajator nu poate concedia un salariat în perioada în care acesta exercită o funcție eligibilă într-un organism sindical, cu excepția situației în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârșite de către acel salariat.
Totuși, este foarte important de precizat că angajatorii care se află în proces de reorganizare judiciară, în faliment sau dizolvare, au posibilitatea să efectueze concedieri printre salariați, chiar dacă ei se află într-una dintre situațiile descrise mai sus.
Cum răspunde angajatorul pentru concedierile nelegale?
Potrivit Codului muncii, nerespectarea acestor principii de concediere face ca actul prin care e dispusă concedierea să fie lovit de nulitate absolută. În plus, în fața instanței, angajatorul nu poate invoca alte motive care să stea la baza deciziei de concediere, decât cele deja enunțate.
Instanța va dispune anularea deciziei de concediere dacă a fost efectuată netemeinic sau nelegal și va obliga angajatorul la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
Totodată, Codul muncii dă posibilitatea salariatului să solicite instanței repunerea părților în situația anterioară emiterii actului de concediere. Însă, dacă salariatul nu cere acest lucru, contractul individual de muncă va inceta de drept la data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești.
39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]
DetaliiŞapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]
DetaliiRaluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]
DetaliiPe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]
Detalii
[…] Citeste mai mult: Cănd nu poți fi concediat […]
unde scrie (in de act legislativ) „nu pot fi dați afară nici angajații aflați în incapacitate temporară de muncă.”???
am gasit… Legea nr. 53/2003, Codul muncii art. 60 alin. (1) lit. „a”