Când se poate încheia un contract de muncă pe perioadă determinată
Contractul individual de muncă pe perioada determinată nu poate fi încheiat oriunde și oricând, Codul Muncii stabilind expres cele câteva situații în care angajatorii au posibilitatea de a angaja salariați cu un asemenea contract.
Când poate fi încheiat un contract de muncă pe perioadă determinată
Codul Muncii prevede, la art. 83, toate situațiile în care un angajator și un salariat pot încheia un CIM pe perioadă determinată. Astfel, este vorba despre cateva cazuri particulare, și anume:
- înlocuirea unui salariat în cazul suspendării contractului său de muncă, cu excepția situației în care acel salariat participă la grevă. În acest caz, durata contractului va expira la momentul încetării motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de muncă al salariatului titular.
- creșterea și/sau modificarea temporară a structurii activității angajatorului;
- desfășurarea unor activități cu caracter sezonier;
- în situația în care este încheiat în temeiul unor dispoziții legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fără loc de muncă;
- angajarea unei persoane care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinește condițiile de pensionare pentru limita de vârstă;
- ocuparea unei funcții eligibile în cadrul organizațiilor sindicale, patronale sau al organizațiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
- angajarea pensionarilor care, în condițiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
- în alte cazuri prevăzute expres de legi speciale ori pentru desfășurarea unor lucrări, proiecte sau programe.
Perioada de probă și CIM-ul cu durată determinată
Angajații care sunt încadrați pe baza unui contract individual de muncă încheiat pe durată determinată pot fi și ei supuși unei perioade de probă. Aceasta se calculează în funcție de durata contractului.
Astfel, perioada de probă a unui CIM încheiat pentru mai puțin de 3 luni de zile nu poate depăși 5 zile lucrătoare, în timp ce, în cazul unui contract de muncă a cărui durata este cuprinsă între 3 și 6 luni, perioada de probă poate fi de maxim 15 zile lucrătoare.
Pentru un contract de muncă mai mare de 6 luni, perioada de probă poate fi de cel mult 30 de zile lucrătoare.
O perioadă mai lungă de probă, de cel mult 45 de zile lucrătoare, este permisă doar în cazul salariaților încadrați în funcții de conducere pentru o perioadă a CIM mai mare de 6 luni de zile.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam