Hot Now

Când te ajută brandul personal

26 11 2014, Cristina Otel , 5 comentarii, 6.743 afisari

Ai fost etichetat vreodată de către altii? Probabil că da. Oameni cu care te-ai intersectat pe stradă, cu care ai călătorit în metrou, cu care ai stat în rând la casă, cei cu care lucrezi…fiecare își face o părere despre tine. Impresia lor uneori poate fi foarte aproape de adevăr, la fel cum, alteori, poate fi eronată.

Cu toții ne formăm păreri despre cei pe care îi vedem, despre cei cu care interacționăm doar o dată sau despre cei cu care lucrăm în fiecare zi. Uneori o facem chiar fără să ne dăm seama. Ne luăm după aparențe, după spuse, după fapte.

De oprit nu putem să îi oprim pe ceilalți din a-și da cu părerea, dar, în cazurile în care percepția lor despre noi ne interesează și e importantă, n-ar strica să îi ajutăm să își formeze o opinie corectă.

Brand-ul personal e la intersecția dintre cum ne vedem noi și cum ne percep ceilalți. Ideal ar fi ca cele două păreri să se suprapună cât mai mult, iar noi putem contribui la asta lucrând în mod conștient la brand-ul personal.

Există câteva situații în care s-ar putea nu doar să ne intereseze cum ne văd ceilalți, dar chiar să ne și afecteze.

Poate că suntem în căutarea unui nou job, a unei noi cariere. În cazul ăsta, devine foarte important ca publicul țintă, cei care recrutează, să vadă în noi un candidat potrivit. Ceea ce scriem în CV, pe profilul de LinkedIn și poate chiar pe pagina de Facebook ar trebui să fie confirmat de ceea ce spunem și de cum ne purtăm la interviu. Când nouă ne este clar care sunt atuurile care stau la baza brand-urilor noastre personale, devine mai ușor să le punem în practică și să le comunicăm, atât prin ceea ce facem, cât și prin ceea ce spunem.

Sau poate vrem să facem parte dintr-o echipă de proiect în cadrul departamentului sau firmei în care lucrăm. E important ce părere și-au format despre noi, în timp, cei care conduc proiectul. Să presupunem că ei caută un om priceput la rezolvat probleme. Degeaba pretindem acum că avem această calitate, dacă în colaborările anterioare nu am arătat inițiativă și determinare în situații mai complexe.

La fel de bine se poate să vrem doar să ne consolidăm imaginea și poziția în job-ul curent. Ca să ne creștem vizibilitatea, trebuie să ne punem abilitățile la treabă cum știm noi mai bine și să facem asta în mod constant, nu doar din când în când.

Să ne promovăm brand-ul personal nu înseamnă să ne lăudăm că suntem într-un fel sau altul. Înseamnă să ne vedem de treabă, să fim responsabili de acțiunile noastre și să îi lăsăm pe ceilalți să se convingă de valoarea noastră prin fapte, nu doar prin vorbe.

Mai multe despre personal branding poți citi aici.

Brand-ul tău personal contribuie la reputația ta. Ai grijă de el!

Comentarii (5)
  1. Adrian spune:

    Sunt de acord cu fondul articolului, cautarea unui job e o lectie de autocritica, e de dorit sa fii foarte realist (am aplicat pentru companii care imi cereau diploma de liceu si nu ma indoiesc ca erau in masura sa o verifice).
    Cu ce nu sunt de acord sunt cateva scapari terminologice: „opinia” de obicei este subiectiva, „perceptia” inseamna o idee cuplata cu o senzatie (astfel sta la baza esteticii) iar datele „verificabile” se refera de obicei la un adevar obiectiv.
    Astfel este „adevarat” ca am dat dovada de spirit organizatoric, dar angajatorul poate sa aiba „opinia” ca pot mult mai mult decat am aratat (sau mai putin). Cat priveste perceptia…aici e mai complicat!

  2. Iulia Bertea spune:

    Ce pacat ca toate aceste informatii au fost scrise si de mine, sub forme usor modificate, in minighidul de branding personal pe care l-am publicat pe blogul meu pe 18 noiembrie!

    https://iuliabertea.files.wordpress.com/2014/11/minighid-de-branding-personal.pdf

  3. Cristina spune:

    Felicitari pentru proiect, Iulia si pentru preocuparea legata de personal branding. Am intrat pe pagina ta cand am vazut comentariul tau. Ma bucur sa vad ca exista si alte persoane preocupate de binele si dezvoltarea altora 🙂 Cat despre articolul de aici, el este preluat de pe pagina mea personala (cristinaotel.ro) unde a fost publicat pe 10 Nov. Nu e prima (si probabil nici ultima) data cand scriu despre acest subiect. Informatiile sunt similare intr-o oarecare masura. Nici nu avea cum sa fie altfel…sunt niste lucruri de baza de branding personal despre care se scrie/vorbeste tot mai mult in ziua de azi.

  4. Iulia Bertea spune:

    Cristina, iti multumesc pentru felicitari. Informatiile din ebook-ul meu au fost publicate initial intr-un articol la care am contribuit pentru revista Unica din luna aprilie.
    http://www.unica.ro/articol/cum-te-branduiesti-succes-41391

    Stiu ca despre branding personal se pot spune cam aceleasi lucruri, dar mi se pare ca anumite idei seamana cam mult. O sa dau mai jos doar 2 exemple:

    Iulia: Se porneşte de la imaginea de sine, cum se vede acea persoană, ce părere are despre ea însăşi şi care crede că sunt calităţile ei.
    Se continuă cu modul în care îşi doreşte să fie văzută de ceilalţi, ce imagine vrea să îşi creeze, pe ce va pune accent şi ce urmăreşte să obţină din asta.
    Al treilea punct cheie este feedback-ul, care îi permite să verifice cum este ea văzută în realitate, adică să afle dacă strategia sa de branding personal funcţionează şi de ce ajustări are nevoie.
    Idealul este ca aceste trei arii să fie cât mai congruente, să se suprapună cât mai mult, să nu fie o prăpastie între cum mă văd eu în mintea mea, ce imagine doresc să proiectez şi ce înţeleg ceilalţi din eforturile mele de comunicare.

    Cristina: Brandul personal e la intersecția dintre cum ne vedem noi și cum ne percep ceilalți. Ideal ar fi ca cele două păreri să se suprapună cât mai mult, iar noi putem contribui la asta lucrând în mod conștient la brand-ul personal.

    Iulia: A face branding personal nu înseamnă să te lauzi non-stop, să vorbeşti numai despre tine sau să fii tot timpul setat pe modul de vânzare. A face branding personal înseamnă să foloseşti cifre, fapte şi date, nu adjective, pentru a vorbi despre realizările tale. Şi, neapărat, înseamnă să asculţi mult, să fii atent la cel din faţa ta şi să-i spui acele cifre, fapte şi date la momentul oportun şi într-un mod atrăgător.

    Cristina: Să ne promovăm brand-ul personal nu înseamnă să ne lăudăm că suntem într-un fel sau altul. Înseamnă să ne vedem de treabă, să fim responsabili de acțiunile noastre și să îi lăsăm pe ceilalți să se convingă de valoarea noastră prin fapte, nu doar prin vorbe.

    Iti doresc mult succes in continuare!

    • Cristina spune:

      Iulia, pasajele respective seamana in sensul ca am foIosit cateva cuvinte comune. Ideile tale sunt mai elaborate. Eu tin workshop-uri de personal branding din 2010 in compania in care lucrez. Ideea articolului scris de mine a venit in urma unui astfel de workshop, cand am avut discutii lungi despre cat la suta din brandul personal e dat de perceptia celorlalti si despre cum unul din participanti se considera intr-un fel, insa nimeni nu a sesizat in timp acea calitate la el. Experientele mele le-am validat citind carti si lucrari de William Arruda, Tom Peters sau Susan Chritton. Nu am citit alte materiale relevante pe tema asta. Nu citesc revista Unica, de blogul tau am aflat aseara si iti doresc sa fie un proiect tot mai cunoscut si apreciat.

Adauga comentariu

Cele mai noi

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii

Raluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]

Detalii

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter