Secțiune susținută de

Candidat pe lista scurta… inca mai astept raspuns

Portal HR \ Opinia consultantului \ Candidat pe lista scurta… inca mai astept raspuns

Mihaela ne-a intrebat:

Mi s-a intamplat, nu de putine ori, ca raspunsul din partea HR-ului intr-un proces de selectie sa intarzie nejustificat de mult – cand zic „nejustificat” ma raportez strict la pozitia mea de candidat in lista finala, si la un timp de asteptare intre 21-45 zile de la data agreata. Ma intreb, este in regula sa intervin ca sa vad care mai este statusul (marker al unui interes real in obtinerea jobului), sau sa stau cuminte in banca mea?

Noi ii raspundem:

Ne marturiseam mai demult dorinta de a exista un cod de conduita sau un decalog al recrutorului pe care toti cei implicati in procese de selectie sa fie obligati sa il respecte. Asa am putea anticipa lacunele de bune maniere din pacate atat de frecvente atunci cand vine vorba de relatia angajator/candidat.

Recomandarea de a informa candidatul despre termenul limita la care se poate astepta sa primeasca un raspuns si de a-i oferi acest raspuns (indiferent de natura lui) la momentul promis este una din regulile de aur ale recrutarii si ca atare merita subliniata de fiecare data cand apare ocazia potrivita. Ceea ce ne povestesti tu este o astfel de ocazie si, statistic vorbind, exista sanse destul de mari ca procentul omisiunilor de acest fel sa fie ingrijorator de mare.

Realist vorbind, e de asteptat ca un proces de recrutare sa dureze intre 4 – 6 saptamani (pentru o pozitie de specialist, mai putin chiar pentru una de entry level si poate pana la 8 – 10 saptamani pentru o pozitie de management). In orice caz, procedura fiecarei companii ar trebui sa presupuna informarea candidatului (la finalul primului interviu) privind etapele procesului de selectie, durata acestora si momentul (estimativ) cand se poate astepta sa primeasca un raspuns.

Revenind, deci, la intrebarea ta, un interval de timp de 21 de zile ni se pare rezonabil pentru a oferi candidatului un feedback, fie ca este vorba doar de o discutie de informare privind faptul ca procesul nu s-a incheiat inca si ca se asteapta sa mai dureze X zile/saptamani, la finalul carora va veni si raspunsul definitiv.

In plus, avand in vedere o alta recomandare a noastra, de a te pozitiona in postura de candidat la egalitate cu angajatorul, credem ca ai nu numai dreptul, dar si obligatia (fata de tine) sa ceri un raspuns la momentul la care ti s-a spus ca il vei primi sau daca sunt depasite aceste 21 de zile de „gratie”. Un angajator corect va aprecia interesul, evident atata vreme cat intrebarea este formulata in spiritul respectului si intr-un limbaj de business adecvat. Ceea ce deranjeaza si enerveaza este obiceiul de a suna pentru a cere „informatii suplimentare” la fiecare cateva zile dupa derularea interviului, in conditiile in care candidatul a fost informat despre desfasurarea in timp a proiectului si termenul limita la care a fost promis feedback-ul nu a fost atins.

Data articol: februarie 23, 2011

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam