Hot Now

Candidat pe lista scurta… inca mai astept raspuns

23 02 2011, Portal HR , 4 comentarii, 10.367 afisari

Mihaela ne-a intrebat:

Mi s-a intamplat, nu de putine ori, ca raspunsul din partea HR-ului intr-un proces de selectie sa intarzie nejustificat de mult – cand zic „nejustificat” ma raportez strict la pozitia mea de candidat in lista finala, si la un timp de asteptare intre 21-45 zile de la data agreata. Ma intreb, este in regula sa intervin ca sa vad care mai este statusul (marker al unui interes real in obtinerea jobului), sau sa stau cuminte in banca mea?

Noi ii raspundem:

Ne marturiseam mai demult dorinta de a exista un cod de conduita sau un decalog al recrutorului pe care toti cei implicati in procese de selectie sa fie obligati sa il respecte. Asa am putea anticipa lacunele de bune maniere din pacate atat de frecvente atunci cand vine vorba de relatia angajator/candidat.

Recomandarea de a informa candidatul despre termenul limita la care se poate astepta sa primeasca un raspuns si de a-i oferi acest raspuns (indiferent de natura lui) la momentul promis este una din regulile de aur ale recrutarii si ca atare merita subliniata de fiecare data cand apare ocazia potrivita. Ceea ce ne povestesti tu este o astfel de ocazie si, statistic vorbind, exista sanse destul de mari ca procentul omisiunilor de acest fel sa fie ingrijorator de mare.

Realist vorbind, e de asteptat ca un proces de recrutare sa dureze intre 4 – 6 saptamani (pentru o pozitie de specialist, mai putin chiar pentru una de entry level si poate pana la 8 – 10 saptamani pentru o pozitie de management). In orice caz, procedura fiecarei companii ar trebui sa presupuna informarea candidatului (la finalul primului interviu) privind etapele procesului de selectie, durata acestora si momentul (estimativ) cand se poate astepta sa primeasca un raspuns.

Revenind, deci, la intrebarea ta, un interval de timp de 21 de zile ni se pare rezonabil pentru a oferi candidatului un feedback, fie ca este vorba doar de o discutie de informare privind faptul ca procesul nu s-a incheiat inca si ca se asteapta sa mai dureze X zile/saptamani, la finalul carora va veni si raspunsul definitiv.

In plus, avand in vedere o alta recomandare a noastra, de a te pozitiona in postura de candidat la egalitate cu angajatorul, credem ca ai nu numai dreptul, dar si obligatia (fata de tine) sa ceri un raspuns la momentul la care ti s-a spus ca il vei primi sau daca sunt depasite aceste 21 de zile de „gratie”. Un angajator corect va aprecia interesul, evident atata vreme cat intrebarea este formulata in spiritul respectului si intr-un limbaj de business adecvat. Ceea ce deranjeaza si enerveaza este obiceiul de a suna pentru a cere „informatii suplimentare” la fiecare cateva zile dupa derularea interviului, in conditiile in care candidatul a fost informat despre desfasurarea in timp a proiectului si termenul limita la care a fost promis feedback-ul nu a fost atins.

Comentarii (4)
 1. Mihaela spune:

  Revin cu mentiunea ca 21-45 zile, in cazul meu, s-au calculat de la data in care ar fi trebuit sa primesc raspunsul. Ca procesul, pana la faza de shortlist, dureaza 1-2 luni, e deja alta poveste.

  • schneider spune:

   In Romania, mi s-a intamplat sa primesc cu data postei(cand a fost trimisa intintarea recomandata) dupa termenul limita de depunere a eventualelor contestatii. Ca un ” gentlemen agreement”, eu unul recomand ca sa se stabileasca un termen limita in care se ofera un raspuns. indiferent daca este un raspuns pozitiv sau negativ, este absolut necesar ca acel candidat sa primeasca raspunsul. Daca recrutorul nu o face, obligatoriu cel ce asteapta raspunsul trebuie sa ceara un raspuns..
   Inteleg ca este destul de greu pentru unii recrutori sa dea si vesti proaste, dar si aceasta face parte din acest domeniu.
   Acum vine si o recomandare pentru editorii portalHR : despre comunicare si limitele ei: de unde pana unde si mai ales cum?

   • Portal HR spune:

    @Schneider, multumim pentru comentariu si recomandare. Poti detalia putin la ce te referi, la care comunicare etc, pentru a intelege mai bine despre ce ai dori sa scriem? Multumim!

 2. schneider spune:

  OK, comunicarea HR- candidat, luand in consideratre ca la mijloc se gaseste angajatorul.
  Sunt interesat de modul in care construiti, sau recomandati dumneavoastra construirea acestui canal de comunicare. Tin cont de faptul ca in orice contract are la baza un SLA, cat de dur este acel SLA? chiar nu permite sau cum permite ca un candidat refuzat sa fie anuntat de respingerea lui si cum se face aceasta comunicare

Adauga comentariu

Cele mai noi

În perioada 2-6 martie, Sindicatul Studenților din Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică (SiSC) pregătește cea de-a IX-a ediție a proiectului Spring IT. SiSC este cea mai veche organizație studențească din Academia de Studii Economice din București, care a realizat peste 200 de proiecte, desfășurate cu succes, în decursul a 23 de ani de […]

Detalii

Catalyst Solutions anunță organizarea celui mai mare târg de joburi din România, Angajatori de TOP dedicat tuturor candidaților, indiferent de nivelul de experiență. Eveniment de carieră consacrat în București și Timișoara, Angajatori de TOP se extinde în Constanța, Ploiești, Pitești, Craiova și oferă oportunități de carieră pentru candidații cu studii superioare și medii care sunt […]

Detalii

–   Prima platformă de wellbeing ce reunește peste 100 de programe dedicate sănătății fizice și psiho-emoționale a angajaților și familiilor acestora; –   Segmentarea în premieră a programelor pe cele două categorii de generații care constituie mai mult de 75% din forța de muncă: Generația X și Millennials; –   Programele sunt accesibile în 40% în formatul atelierelor experiențiale și […]

Detalii

Este un drept al angajatorilor să le stabilească angajaților lor obiective de performanță profesională, dar este o obligație a acestora față de angajați, începând de la momentul angajării, să le arate care sunt criteriile de evaluare profesională și care e procedura. Printre elementele obligatorii ale regulamentului intern regăsim, de altfel, criteriile și procedura de evaluare […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter