Hot Now

Candidati slabi sau angajati neperformanti?

30 09 2010, Portal HR , Comenteaza, 6.336 afisari

Cine isi asuma responsabilitatea pentru peformanta sau lipsa de performanta a unui nou angajat? Vina (atunci cand performanta este sub asteptari) pare de cele mai multe ori sa fie a HR-ului. Sau cel putin asa se simte din biroul managerului. Este vina HR-ului ca nu a evaluat corect, suficient de in detaliu, nu a luat referinte sau nu a intrebat pe cine trebuia, nu a prezentat cei mai potriviti candidati.

Aceeasi dilema se vede cu totul altfel din punctul de vedere al HR-ului. Vina este a managerului care a luat decizia fara sa asculte recomandarile. Este vina managerului pentru ca nu a facut o evaluare tehnica suficient de detaliata si nu a acordat atentia necesara unor detalii legate de motivatie si asteptari. Sau, privind mai in profunzime, poate sa fie vina managerului pentru ca a tratat superficial sau a ignorat in totalitate procesele de management al performantei, parghiile de motivare si sustinere, mecanismele integrarii in echipa a noului venit etc.

De fapt, raspunsul este undeva la mijloc. In vreme ce responsabilitatea managerului de a selecta si recruta nu este decat complementara rolului sau principal, pentru HR aceasta este una dintre responsabilitatile cheie, un raison d’etre ale postului. Inainte de a analiza masura in care managerul a actionat corect/ eficient in relatia cu noul angajat, primul gand atunci cand apar problemele este legat de procesele de selectie si relevanta candidatilor recomandati de catre HR.

Un proces de evaluare eficient ar trebui sa scada considerabil incidenta erorilor de recrutare. Si daca nu HR-ul este responsabil pentru calitatea candidatilor, atunci cine?

Ideea nu este sa cautam tapi ispasitori, ci, mai degraba, sa punem la punct acel mecanism de selectie care scotand la iveala candidati cu sanse de succes mai mari va duce in timp la o incidenta scazuta a problemelor de performanta cu noii angajati.

Cine este, deci, responsabil pentru calitatea candidatilor si cine pentru performanta angajatilor? Lou Adler prezinta cateva idei valoroase care pot lamuri dilema.

Nu le ratati, cititi articolul de pe ERE.net:

Who’s Responsible for Quality of Hire?

Adauga comentariu

Cele mai noi

 După trei ediții desfășurate online, ceremonia de decernare a Premiilor de Excelență în Resurse Umane revine live cu un nou format, HR Club Awards, și noi categorii de concurs, aliniate cu tendințele momentului. Alături de lideri de HR și de business din cele mai importante companii din România, ne vom întâlni pe 30 martie 2023, […]

Detalii

PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, anunță o nouă schimbare în cadrul echipei locale de management, prin numirea lui Vlad Vlădescu în funcția de East Balkans Snacks Marketing Manager. „Sunt încântat să preiau acest rol și să lucrez în continuare cu echipa noastră talentată pentru a dezvolta strategii care să creeze […]

Detalii

Astăzi, pe o piață din ce în ce mai competitivă, brandul de angajator joacă un rol strategic în promovarea și poziționarea companiilor, dar și în atragerea de talente noi și păstrarea angajaților valoroși actuali. Pe 5 aprilie, Employer Branding Conference 2023, cel mai important eveniment de profil din România, oferă profesioniștilor din HR oportunitatea de […]

Detalii

Discuțiile despre salarii sunt în general tabu, însă în ultimii doi ani, dorința României de a se alinia la tendințele europene privind transparentizarea salariilor a dus către conversații mai deschise, astfel încât angajații să fie conștienți de valoarea lor din punct de vedere profesional. În acest sens, 9 din 10 angajați spun că își doresc […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter