Secțiune susținută de

Carieră în recrutare = Carieră în vânzări?

Portal HR \ HR Pedia \ Carieră în recrutare = Carieră în vânzări?

Dacă te-ai convins că ceea ce ți se potrivește și îți dorești să faci este o carieră în recrutare, se pare că trebuie să îți pui serios problema dacă, dincolo de abilitățile de recrutor, ai și competențe pentru vânzarea directă. Mai mult decât atât, dacă ai ajuns în recrutare și pentru că ți-au displăcut joburile în vânzări, ai șanse mari ca, în câțiva ani, să trebuiască fie să începi să faci ceea ce nu îți place, fie să te reorientezi.

De ce? Pentru că activități precum identificarea de liste lungi de candidați, filtrarea aplicațiilor primite și evaluarea candidaților vor fi duse la bun sfârșit foarte repede de soft-uri specializate. Chiar și interviul tradițional va pierde din ce în ce mai mult teren odată cu răspândirea virală a interviului video.

Dacă afirmațiile de mai sus ți se par de domeniul fantasticului, iată și explicații mai detaliate:

1. Identificarea candidaților – va deveni irelevantă

Odată cu creșterea și dezvoltarea internetului, rețelelor sociale și utilizării telefoanelor inteligente, devine din ce în ce mai ușor pentru oricine să găsească pe… oricine, indiferent în ce colț al lumii s-ar afla. Și pentru că orice fel de informații sunt foarte ușor accesibile oricui, nu există niciun motiv pentru care software-uri special concepute în acest sens să nu poată pune la punct bazele de candidați de care ai nevoie pentru inițierea și derularea proceselor de recrutare.

2. Potrivirea candidatului cu postul – va fi făcută mult mai repede și mai ușor de aplicații specializate

Atâta vreme cât există deja programe care identifică cel mai potrivit donator de rinichi pentru un caz specific, nu există niciun motiv pentru care această competență să nu poată fi preluată în totalitate de un soft specializat.

3. Trierea CV-urilor – recrutorii vor fi înlocuiți și în această activitate de software

Vorbim, evident, de instrumente de filtrare a informațiilor de ultimă generație a căror eficiență este recunoscută și de motoare de căutare precum Google.

4. Evaluarea candidaților – se va derula majoritar în mediul online

Există deja programe care recreează mediul de lucru și îl expun pe candidat unor situații de care se va lovi în jobul vacant pentru a identifica reacții și tipare de comportament. Mai durează doar puțin până când acest tip de evaluări vor înlocui perimatele teste de personalitate și își vor pune irevocabil amprenta asupra modului în care se face recrutarea.

5. Interviul – uitați de variantele tradiționale

Nici el nu va rămâne apanajul recrutorilor pentru că dezvoltarea unor aplicații specializate pentru această zonă va permite derularea interviurilor chiar și în absența unui recrutor.

Evident, oricât de mult am automatiza toate aceste procese, undeva la final trebuie să se regăsească și un utilizator performant care să știe cum să asambleze toate informațiile pe care le extrage din software și să ia decizia corectă. La fel de adevărat este însă faptul că, din momentul în care toate aceste programe vor funcționa corect, un mare număr de joburi de recrutori va deveni redundant.

Alternativa? Fie ne punem serios problema cum ne putem adapta competențele pentru ceea ce urmează, fie ne căutăm de lucru în alt domeniu.

Data articol: mai 5, 2015

Fondată în 2010, Career Advisor este o companie locală de resurse umane, având 3 linii de business: Servicii de Executive Search, Consultanța de Resurse Umane și E-Recruitment. Am dezvoltat în paralel și primul portal local de resurse umane, PortalHR.ro și divese instrumente utile candidaților, cum ar fi CVAdvisor.

Serviciile pe care le oferim se bazează pe expertiza echipei Career Advisor: 7 consultanți cu experiența între 12 – 20 de ani în resurse umane, în companii locale și multinaționale. Consultanții Career Advisor sunt licențiați în Hogan Assessment, Human Synergistics, Thomas International. Sectoarele pentru care lucram: Bunuri de Larg Consum, Servicii Financiare, Tehnologie & Telecomunicații, Farma, Servicii Medicale, Industrie si Servicii Financiare.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam