Cariera mea, incotro?
Ioana ne-a intrebat:
De multe ori ma intreb spre ce se indreapta cariera mea. Desi am terminat facultatea si doua mastere, parca nu stiu exact spre ce sa ma indrept, ce imi place si ce nu si am facut cursuri din domenii diferite care parca nu au nicio legatura unele cu celalalte. Banuiesc ca este o problema destul de des intalnita mai ales in cazul proaspat absolventilor.
Lucrez la o banca pe analiza credite , sunt inscrisa la un curs la ANEVAR (evaluarea proprietatilor imobiliare), care sa spunem ca s-ar lega de domeniul bancar, dar pe alte departamente – credite ipotecare, restructurari sau evaluari, am facut facultatea de management la ASE si doua mastere – unul pe administrarea afacerilor , altul pe managementul resurselor umane. Cum as putea sa leg intre ele aceste elemente si sa fac un intreg ?
Noi ii raspundem:
Ceea ce ne povestesti seamana foarte mult cu o cautare in stare acuta a sensului si scopului. Trecand peste nelinistea gandului ca la prima vedere alegerile pot sa para mai degraba eterogene, am vrea sa subliniem de la inceput ca incercarea de a te familiariza cu cat mai multe subiecte nu este doar laudabila, ci si benefica.
Sunt putini cei care au revelatia exacta a sensului si scopului vietii/carierei lor la o varsta frageda. Pentru noi, ceilalti, cautarea continua si e bine sa ii asiguram toate conditiile sa continue frumos.
Dincolo de dimensiunea teoretica a stimulilor la care ne expunem, ceea ce este insa cel putin la fel de important este sa si incercam sa practicam ceva din tot ce am invatat. Faptul ca deja lucrezi intr-o banca este, in sine, un punct castigat. In principiu ai fi putut probabil alege si o companie cu un profil comercial si/sau o pozitie intr-un departament de resurse umane, dar timpul nu este pierdut si nu inseamna ca decizia actuala este gresita.
In viata sunt momente potrivite pentru toate, iar daca pana acum ti-ai investit majoritatea energiilor in acumulare, probabil ca acum e momentul (pe care l-ai simtit si tu, suntem siguri) sa filtrezi/decantezi si sa iei cateva decizii. Atentie! Nu e vorba de decizii radicale, ci de alegerea unor drumuri care in clipa de fata au mai mult sens decat altele. Nu te ingrijora daca nu iti dai seama unde vrei sa ajungi in final (care e scopul). O sa il descoperi si pe acesta cu timpul.
Iata si cateva sugestii despre cum te poti ajuta in alegere. Raspunde-ti la cateva intrebari:
1. Care a fost contextul in care am ales facultatea si studiile de master pe care sa le urmez? Ce factori m-au influentat si in ce masura? Ce rol au avut familia, prietenii? Ce modele am avut pana la momentul acestei decizii si cum m-am raportat la ele?
Iti propunem aceasta runda introspectiva pentru ca adesea cand vine vorba de facultate si studii de master facem alegeri mai putin in virtutea unor pasiuni mistuitoare si mai degraba prin prisma unor presiuni externe sau modele pe care le urmam mai mult sau mai putin coerent. Este o diferenta foarte mare intre alegerea unei facultati pentru ca asa ne dorim noi sau pentru ca asa isi doresc parintii (si ne aflam in momentul respectiv la varsta ingrata in care nu ne putem impune). O alegere de genul acesta nu are neaparat un potential de esec (in ceea ce priveste cariera noastra viitoare) dar risca sa spuna foarte putin despre ceea ce credem si vrem sa fim.
2. In ce masura alegerile pe care le-am facut (pentru ca asa am vrut sau asa mi s-a impus) m-au apropiat mai mult de ceea ce vreau sa fiu?
Sigur, pentru a-ti raspunde la aceasta intrebare, e util sa stii ce vrei sa fii sau macar ce vrei sa faci. Dar asta nu e deloc usor. Poate, atunci, e mai usor sa te gandesti ce nu vrei sa fii.
Scrie deci o lista spontana de lucruri pe care nu vrei sa le faci. Cate din ele se regasesc in ceea ce faci acum? Cat de mare e ponderea lucrurilor pe care nu vrei sa le faci dar pe care le faci totusi in jobul actual sau participand la anumite cursuri de formare?
Daca la sfarsitul zilei te simti bine la gandul ca maine te duci din nou la birou, s-ar putea sa nu trebuiasca sa iti faci mari probleme daca alegerea a fost cea corecta (desi chiar si in aceasta situatia e de analizat daca te simti bine pentru ca iti plac colegii, mediul sau responsabilitatile). Daca, insa, ai dubii si simti ca ratezi ceva (asa cum ni se pare noua), merita sa cauti alternative: fie un alt job, fie activitati care sa iti completeze jobul actual in mod inspirat.
3. Cum o sa te simti peste 10/20 de ani dupa ce vei fi facut ceea ce faci acum? (sigur, aici e de luat in calcul si o evolutie profesionala intr-o cariera bancara si ai, cu siguranta, exemple in organizatia in care lucrezi de persoane cu state vechi in meserie la profilul carora te poti raporta). O sa iti „placa” de tine atunci? E adevarat ca exista riscul sa raspunzi „da” la aceasta intrebare si sa iti dai seama peste cativa ani ca lucrurile nu stau chiar asa. Si atunci o sa trebuiasca sa faci ce e de facut si daca in clipa de fata raspunzi „nu”. Adica sa iti asumi o alegere gresita si sa cauti mai departe.
4. Daca nu ai fi putut studia niciunul din subiectele pe care le-ai invatat pana acum la facultate, in programe de master si cursuri de dezvoltare profesionala, ce ai fi ales sa inveti? Sau, si mai bine, care sunt primele 3 activitati care iti vin spontan in minte cand te gandesti ce te face sa te simti cea mai buna varianta a ta? Cate din ele se regasesc (cat de putin) in ceea ce faci acum? Daca nu se regasesc, in ce gen de activitate lucrativa (caci despre munca vorbim, nu?) crezi ca s-ar regasi si ce ar presupune sa incerci sa le faci in mod sistematic?
Nu te agata in raspunsuri de balastul ideii ca daca ai facut o facultate de studii economice trebuie neaparat sa lucrezi intr-un domeniu in care studiile sunt relevante. Avem si pe PortalHR exemple de persoane (renegati de cariera cum ii numim noi) care au hotarat ca relevanta e ceva ce se cauta si se articuleaza in timp. Daca perseverezi insa in incercarea de a gasi imbinarea pieselor actuale pe care le ai, s-ar putea sa constati la un moment dat ca ai piese din puzzle-uri diferite. Permite-ti acum sa te fi inselat in cateva din alegerile facute.
Lista de intrebari poate continua, dar pentru ca nu cunoastem raspunsurile tale la cele enumerate pana acum, credem ca e mai bine sa oprim exercitiul de introspectie aici.
Un cunoscut filosof (Epicur) spunea ca viata neanalizata nu merita traita si suntem de acord cu el. Ca sa iti fie usor mai departe, credem noi ca solutia alegerilor autentice e printre cele mai viabile. Si chiar daca, inevitabil, in viata facem mereu si lucruri sub presiunea contextului in care ne aflam, atata vreme cat le constientizam si controlam efectele inseamna ca avem sanse mari ca „maine” sa gasim si scopul indelung cautat. Cat despre sens, el este, mai degraba, o chestiune de perceptie. Asa dupa cum frumusestea este in ochiul celui care priveste, sensul e de gasit in mintea celui care (il si se) gandeste.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam