Cartea lunii decembrie: BEHAVE – Biologia ființelor umane în ipostazele lor cele mai bune și cele mai rele
Behave de ROBERT M. SAPOLSKY este cea mai recentă apariție din colecția de Știință de la Publica și, ca de obicei, nu putem să nu v-o recomandăm și vouă. Se anunță a fi una din lecturile revelatoare ale acestei luni.
Mai multe informații despre carte:
După o elaborare de peste un deceniu, această carte revoluționară este încercarea ieșită din comun a lui Robert Sapolsky de a răspunde la această întrebare atât de complet pe cât numai el era în stare, privind chestiunea din toate unghiurile. Prima categorie de explicații se plasează în domeniul neurobiologiei. Se inițiază un comportament – fie acesta un exemplu în care umanitatea se înfățișează într-una dintre ipostazele ei cele mai bune, cele mai rele sau undeva la mijloc. Ce se petrece în creierul cuiva cu o secundă înainte de inițierea comportamentului?
Apoi Sapolsky lărgește puțin perspectiva, analizând procesele consumate ceva mai devreme: ce imagine vizuală, sunet sau miros au determinat sistemul nervos să inițieze acel comportament?
În sfârșit, el își lărgește perspectiva cât să surprindă factori mai cuprinzători decât individul. Cum a modelat cultura grupul acelui individ, ce factori ecologici, vechi de milenii, au format acea cultură? Și așa mai departe, până la factori evolutivi a căror vechime îi plasează în urmă cu milioane de ani.
Rezultatul este una dintre cele mai orbitoare sinteze încercate vreodată a cunoștințelor științifice despre comportamentul omenesc, o grandioasă retrospectivă care unifică o diversitate de discipline, ca să ofere o perspectivă subtilă și nuanțată asupra cauzelor care ne determină, în ultimă instanță, să facem lucrurile pe care le facem… spre bine ori spre rău.
Ce spun cei care au citit-o:
Pe cât de cuprinzătoare, pe atât de profundă, această carte este plină de culoare, fascinantă și emoționantă. Sapolsky își folosește adânca expertiză când pune întrebări fundamentale despre condiția umană – de la actele de ură până la cele de iubire, de la dorința noastră nestăpânită de dezumanizare până la capacitatea noastră de reumanizare. (DAVID EAGLEMAN, PhD, neurobiolog la Universitatea Stanford)
Behave este o lucrare frumos întocmită despre biologia moralității. Sapolsky atacă subiectul în repetate rânduri, folosind diferite scale temporale și sisteme. Vă arată cum se conectează toate perspectivele și toate sistemele și, pe parcurs, vă stârnește râsul și uimirea. Sapolsky nu este doar un primatolog de frunte; este un mare scriitor și o superbă călăuză în explorarea naturii umane. (JONATHAN HAIDT – Universitatea din New York, autorul cărții The Righteous Mind)
Citiți un fragment din carte aici:
Sursa imagine aici.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam