Cat de important este un master
Gaby ne-a intrebat:
Cat de important este un master in cariera? Are rost continuarea unui master care nu mai coincide cu domeniul tau de interes?
Noi ii raspundem:
Relevanta pentru cariera aleasa este probabil unul din criteriile cel mai des folosite pentru selectarea unui program de studii aprofundate/master. Din acest punct de vedere, raspunsul la intrebarea ta poate sa fie unul relativ simplu. Daca stabilirea obiectivului sau obiectivelor de cariera survine la o vreme dupa alegerea si inrolarea intr-un program de acest gen, continuarea masterului are sens doar in masura in care iti serveste scopul.
Daca e insa sa luam in calcul diferenta intre scop si sens, discutia se complica. Chiar daca la prima vedere este posibil ca un master sa nu te sustina pe drumul spre obiectivul ales, el nu este in mod neaparat lipsit de sens. Trebuie intotdeauna sa ai in vedere posibilitatea ca scopul stabilit intr-o anumita perioada a vietii sa nu fie neaparat si scopul final. Privita din acest unghi, continuarea unui program de master aparent mai putin relevant poate sa fie considerata o experienta in sine care sa iti aduca trairi si cunostinte cu care nu te-ai fi putut imbogati altfel.
Dar hai sa clarificam putin lucrurile, pentru ca nu sta in intentia noastra sa facem o pledoarie pentru parcurgerea drumurilor care nu duc nicaieri. Revenind la ideea de baza, daca ti-ai definit cariera si obiectivele pe care le ai de atins iti sunt clare, daca stii de ce ai nevoie pentru a ajunge acolo si ce mai ai de invatat, daca ai siguranta ca ceea ce ai ales din punct de vedere profesional are sanse mari sa iti aduca implinirea pe care ti-o doresti, risipirea energiei intr-un program de master care nu mai seamana cu ce vrei nu-si are sensul.
Dupa cum poti vedea, paragraful de mai sus contine foarte multi „daca„. Si asta pentru ca orice decizie referitoare la cariera vine la pachet si cu un grad de nesiguranta cateodata greu de digerat. Pentru a te feri pe viitor de alegeri mai putin inspirate, merita ca hotararile legate de studiile suplimentare pe care iti propui sa le faci sa le treci printr-o sita foarte deasa care sa contina cel putin cateva intrebari (si raspunsuri) esentiale:
1. De ce vrei sa faci un master? (pentru ca ai nevoie de cunostintele pe care le dobandesti urmand acest program/ pentru ca da bine in CV/ pentru ca nu stii de unde din alta parte ai putea dobandi notiuni critice pentru meseria pe care ti-ai ales-o?)
2. Cand e momentul cel mai potrivit sa faci un master? (cum spuneam si mai sus, exista riscul ca o decizie luata la inceputul vietii profesionale sa nu mai corespunda cu realitatea carierei pe care ai descoperit ca ti-o doresti dupa o perioada de experienta practica. Din acest punct de vedere e posibil ca momentul terminarii facultatii sa nu fie cel mai potrivit pentru alegere programului de master relevant. Permite-ti o perioada de munca efectiva pentru a te dezmetici si a lua o decizie in cunostinta de cauza).
3. Ce iti ofera de fapt programul de master pe care iti propui sa il urmezi? (adesea exista un halou in jurul acestei forme de invatamant care te impiedica sa vezi detaliile semnificative: de la subiecte predate, la profesorii care le predau, de la racodarea la realitate, la suportul real pe care ti-l ofera in sensul gasirii unui job ulterior, sunt multe aspecte de luat in calcul. Doar pentru ca majoritatea celor din jurul tau fac un master la un moment dat, nu inseamna ca programul respectiv ti se potriveste si tie.)
4. Iti permiti un master? (nu e vorba aici numai de latura financiara, mai degraba merita sa te gandesti ca daca ti-ai propus sa faci ceva de genul acesta va trebui sa investesti o mare parte din energia si resursele tale pentru a maximiza beneficiile. Daca stii intuitiv ca nu iti vei permite sa dedici suficient timp si atentie acestor studii, atunci care mai este rostul lor, indiferent de continutul pe care ti-l ofera?)
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam