Secțiune susținută de

Câte zile libere vom avea în 2012?

Portal HR \ HR Pedia \ Câte zile libere vom avea în 2012?

În anul 2011, numărul zilelor nelucrătoare din Codul Muncii a determinat nenumărate dezbateri. Așadar, AvocatNet.ro îți spune de câte sărbători legale vom avea parte în anul 2012 și ce obligații are angajatorul față de tine, dacă te duci la serviciu în zilele libere prevăzute de legislația muncii.

Potrivit Codului muncii, aprobat prin Legea nr. 53/2003, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 345, din 18 mai 2011, singurele zile nelucrătoare sunt:

  • 1 și 2 ianuarie;
  • prima și a doua zi de Paști;
  • 1 mai;
  • prima și a doua zi de Rusalii;
  • Adormirea Maicii Domnului;
  • 1 decembrie;
  • prima și a doua zi de Crăciun.

În plus față de acestea, adepții diferitelor culte religioase legale mai beneficiază de “două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine„.

Atenție! Chiar dacă, în anul 2010, la Senat și Camera Deputaților au fost înregistrate mai multe propuneri legislative care prevedeau extinderea numărului de sărbători legale, acestea nu au avut încă o finalizare, astfel încât Codul Muncii să fie modificat.

Una dintre aceste propuneri legislative, care prevedea includerea pe lista zilelor nelucratoare atât a Sărbătorii Sfântului Apostol Andrei (30 noiembrie), cât și a zilei de 24 ianuarie a fost respinsă de Parlament, deputații considerând că diminuarea numărului de zile lucrătoare impune presiuni asupra bugetului de stat, determinând o creștere a cheltuielilor bugetare. Totuși, la scurt timp după, la Camera Deputaților au fost inregistrate alte două propuneri legislative potrivit cărora ziua de 30 noiembrie ar urma să devină sărbătoare națională.

În plus, la finalul lunii noiembrie, Senatul, în calitate de primă cameră sesizata, a adoptat o lege care prevede declararea zilei de 30 noiembrie ca sărbătoare legala. În prezent, actul normativ se află la comisiile Camerei Deputaților, forul decizional.

O altă inițiativă legislativă vrea să modifice prevederile Codului muncii în sensul introducerii zilei de 10 mai ca sărbătoare legală. “Importanța zilei de 10 Mai pentru istoria Romaniei este covârșitoare, ea fiind alături de zilele de 1 Decembrie 1918, 24 Ianuarie 1859 și 22 Decembrie 1989 unui dintre reperele statului modern. De altfel, ziua de 10 Mai a fost ziua națională a României până la data de 31 decembrie 1947”, susțin inițiatorii propunerii legislative. Totuși, inițiativa este încă la stadiul de proiect, deci nu produce efecte juridice.

Așadar, NU sunt sărbători legale zilele de 24 ianuarie, 10 mai și 30 noiembrie.

Cu cele 11 zile libere din Codul Muncii, România are printre cele mai puține sărbători legale din UE, potrivit ultimului raport Eurofound. De cele mai multe sărbători legale au parte spaniolii (14), slovacii (13) și austriecii. Singura țară care are mai puține sărbători legale decât Romania este Olanda, cu cinci astfel de zile. De altfel, anul trecut, românii au petrecut, în medie, 41 de ore și 20 de minute la locul de munca pe săptămână, cel mai mult din UE.

Ce drepturi ai daca mergi la serviciu în zilele de sărbătoare legală

Codul Muncii prevede că acordarea zilelor libere se face de către angajator. Însă, există și categorii de salariați care, în zilele de sărbătoare legală, trebuie să se prezinte la muncă. Este vorba de acele domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza “caracterului procesului de producție sau specificului activității”.

De asemenea, pentru unitățile sanitare și pentru cele de alimentație publică, în zilele de sărbătoare legală, se stabilesc programe de lucru adecvate, astfel încât populația să dispuna de asistență medicală și de alimentele de strictă necesitate.

Pentru angajații aflați în aceste categorii, Codul muncii prevede compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Pentru celelalte cazuri în care nu se acordă zile libere în sărbătorile legale „din motive justificate”, după cum se arată în Codul Muncii, salariații trebuie să beneficieze de un „spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.”

Articol de Ioana Vlad.
Articol apărut inițial pe site-ul www.avocatnet.ro. Citește articolul original aici.

Data articol: ianuarie 5, 2012

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam