Câte zile lucrătoare are luna mai 2012?

Statul de salarii nu poate lipsi dintre documentele unei societăți comerciale cu salariați, indiferent de domeniul în care aceasta activează. Statul de salarii servește atât ca document pentru calculul drepturilor bănești cuvenite salariaților și al contribuțiilor și al altor sume datorate, cât și ca document justificativ de înregistrare în contabilitate. Pentru că statul de salarii nu se poate întocmi fără a cunoaște numărul de zile lucrătoare, AvocatNet.ro vă spune astăzi câte zile trebuie pontate în mod normal în luna mai.
Statul de salarii, obligatoriu pentru toate firmele cu angajați
Statul de salarii este reglementat de Ordinul Ministerului Economiei și Finanțelor nr. 3512/2008, care aprobă normele specifice de întocmire și utilizare a documentelor financiar contabile.
Reglementările legale stabilesc că documentul se întocmește lunar (pe secții, ateliere, servicii, etc.), într-un exemplar sau în două, după caz. La baza unui stat de salarii stau, printre altele, documentele care atestă timpul lucrat efectiv, listele de avans, de concedii de odihnă sau certificatele medicale.
De asemenea, statele de salarii trebuie să includa plățile făcute în cursul lunii, cum sunt: avansul, lichidările, indemnizațiile de concediu, astfel încât să ofere o imagine cuprinzătoare asupra întregii sume a salariilor calculate și a reținerilor legale din perioada de decontare respectivă.
Statul de salarii trebuie să conțină, în mod obligatoriu, cel puțin informații despre:
- denumirea unității, secției, serviciului etc.;
- denumirea formularului întocmit pentru luna, anul;
- numele și prenumele salariaților;
- venitul brut;
- contribuția individuală de asigurări sociale;
- contribuția individuală la bugetul asigurărilor pentru somaj;
- contribuția pentru asigurări sociale de sănătate;
- cheltuieli profesionale;
- venitul net;
- deducere personală de bază;
- deduceri suplimentare;
- venitul baza de calcul;
- impozitul calculat și reținut;
- salariul net.
Totodată, statul de salarii trebuie semnat, pentru confirmarea exactității calculelor, de către persoana care îl intocmește.
Documentul se arhivează, timp de 50 de ani,la compartimentul financiar contabil și, dacă a fost întocmit în dublu exemplar, și la compartimentul care l-a elaborat.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam