Hot Now

Ce ajutoare şi facilităţi acordă statul pentru angajatori şi în ce condiţii

20 10 2014, Lege Start , Comenteaza, 2.799 afisari

În intenţia de a reduce şomajul, statul oferă pentru angajatori o serie de facilităţi, care sunt reglementate prin dispoziţiile din Legea nr. 76/2002 privind asigurările pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Formare profesională

Subvenţii la cheltuielile de formare profesională. Angajatorul care organizează cursuri de formare profesională pentru angajaţii săi poate primi, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, o sumă reprezentând 50% din cheltuieli.

Angajatorul trebuie să aibă aceste cursuri cuprinse în planul annual de formare profesională, iar cursurile trebuie să fie derulate furnizori de servicii de pregătire profesională autorizaţi.

Programul trebuie să acopere cel mult 20% din personalul angajat, iar ajutorul de la bugetul asigurărilor pentru şomaj se acordă o singură dată în cursul unui an calendaristic.

Angajatorul este obligat să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor participante la programul de pregătire profesională, pentru care s-a acordat ajutorul, cel puţin un an de la data acordării sumei. În caz contrar:

– va trebui să restituie, în totalitate, subvenţia acordată pentru fiecare persoană, plus dobânda de referinţă în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale absolvenţilor, anterior termenului de cel puţin 18 luni de la data încheierii;

– nu mai poate beneficia de subvenţii o perioadă de doi ani de la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu ale persoanelor respective.

Subvenţia se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de la capitolul “învăţământ”, angajatorilor selectaţi de agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, cu respectarea reglementărilor aplicabile în domeniul ajutorului de minimis. În acest scop, angajatorul trebuie să încheie, cu agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă, un contract privind subvenţionarea parţială de către agenţie a cheltuielilor efectuate cu serviciile de formare profesională.

Aflați mai multe informații citind tot articolul de Eugen Staicu de pe Legestart: Ce ajutoare şi facilităţi acordă statul pentru angajatori şi în ce condiţii?

Adauga comentariu

Cele mai noi

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii

Raluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]

Detalii

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter