Secțiune susținută de

Ce drepturi ai dacă lucrezi ore suplimentare

Portal HR \ HR Pedia \ Ce drepturi ai dacă lucrezi ore suplimentare

„Statul peste program” este opțional, adică tu, ca angajat, ai dreptul să alegi dacă muncești sau nu ore suplimentare. Există, totuși, câteva situații speciale în care angajatorul te poate obliga să lucrezi în afara orelor de program. Tocmai despre aceste cazuri vorbim noi astăzi. Și, dacă tot suntem la acest subiect, îți spunem ce drepturi au angajații care lucrează peste program, dar și cum pot fi reclamați angajatorii care nu le acordă.

Codul Muncii prevede că timpul legal de muncă este de opt ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus. Totodată, durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.

Orice angajat, din sectorul public sau privat, are dreptul de a accepta sau de a refuza să lucreze ore suplimentare. Există însă două excepții în care angajatul nu poate refuza să muncească peste program. Este vorba de cazul de forță majoră (incendii, epidemii, calamități naturale) și de situația în care sunt necesare lucrări urgente (ex. domeniul transporturilor, construcții, sănătate, asistență socială) pentru prevenirea producerii unor accidente ori înlăturarea consecințelor unui accident, au declarat pentru AvocatNet.ro reprezentanții Societății Civile Profesionale de Avocați (SCPA) Grosu și Asociații.

Dacă angajatul refuză să meargă la serviciu în oricare dintre cele două situații, el poate fi tras la răspundere. Avocații de la SCPA Grosu și Asociații subliniaza că, potrivit art 254. alin. (1) din Codul Muncii, salariații răspund patrimonial, în temeiul normelor și principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina și în legătură cu munca lor.

Salariu proporțional cu orele suplimentare

În Codul Muncii se precizează că angajații au dreptul la un salariu proporțional cu orele lucrate suplimentar, peste programul de lucru. De asemenea, angajatul are dreptul și la un număr corespunzător de ore libere în următoarele 60 de zile. În situația în care acest lucru nu este posibil, el trebuie să primească un spor de salariu care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Potrivit reprezentanților SCPA Grosu și Asociații, dacă orele suplimentare sunt efectuate în zilele de repaus săptămânal, sporul datorat pentru orele suplimentare se cumulează cu sporul pentru nerespectarea repausului săptămânal, iar cel din urmă poate fi stabilit prin Contractul colectiv de muncă sau prin Contractul individual de muncă.

„Un salariat care lucrează într-o zi de sămbătă 4 ore, depășind astfel cele 40 de ore deja lucrate în timpul săptămânii, are dreptul la: plata salariului pentru cele 4 ore lucrate, plata sporului de 75% pentru aceste ore suplimentare precum și plata unui spor prevăzut în Contractul colectiv de muncă sau prin Contractul individual de munăa pentru nerespectarea unei întregi zile de repaus săptămânal. În plus, salariatul are dreptul la acordarea repausului săptămânal în cursul săptămânii următoare, astfel încât să fie respectată cerința legală de a exista două libere consecutive de repaus săptămânal”, au mai spus pentru AvocatNet.ro reprezentanții SCPA Grosu și Asociații.

Atenție, însă! Avocații au precizat că nu poate fi vorba de muncă suplimentară dacă salariatul nu își îndeplinește norma de muncă în timpul legal de lucru (din neglijență, datorită unor erori repetate care i se datorează, etc.), situație în care drepturile ce revin pentru munca suplimentară nu se aplică.

Potrivit specialiștilor, „initiațiva orelor suplimentare aparține angajatorului și aceasta poate fi expresă sau tacită. Acceptarea salariatului poate fi de asemenea expresă sau tacită. Se apreciază că, dacă salariatul efectuează orele suplimentare, există o acceptare tacită din partea sa.”

Reprezentanții SCPA Grosu și Asociații au precizat că acordul angajatului pentru efectuarea unor ore suplimentare de muncă este necesar chiar și în situația în care au fost acordate zile libere de către angajator, urmând ca acestea să fie compensate cu orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.

Potrivit Codului Muncii, angajatorul are obligația de a ține evidența orelor de muncă (inclusiv cele suplimentare) prestate de fiecare salariat și să prezinte la solicitarea inspecției muncii această evidență.

Cum eviți o situație conflictuală de muncă?

Conform dispozițiilor legale, angajatorul nu poate concedia o persoana dacă aceasta refuză să lucreze suplimentar. Pentru a evita situațiile conflictuale și temerile de acest fel, reprezentanții SCPA Grosu și Asociații vă recomandă să fiți atenți la documentele pe care le semnați sau de care luați la cunoștință în momentul angajării cu privire la atribuțiile și condițiile de muncă (Contract individual de muncă, Fișa postului, Regulamentul intern etc.). Totodată, este indicat să vă respectați atribuțiile care vă revin în calitate de angajat.

Nu în ultimul rând, se recomandă să obțineti niște solicitări exprese din partea angajatorului, exprimate în scris, care să conțină, în mod concret, ce atribuții trebuie să îndepliniți în orele suplimentare de munca. Astfel vor exista dovezi care să permită o evaluare obiectivă, corectă a timpului suplimentar de muncă.

Cui te adresezi dacă ești obligat să muncești ore suplimentare?

Angajații care sunt obligați să lucreze suplimentar pot sesiza Inspectoratul Teritorial de Munca printr-o cerere sau sesizare formulată în scris ori prin poștă electronică.

„Sesizarea trebuie să cuprinda datele de identificare ale reclamantului și date de identificare ale angajatorului, precum și date privind locul în care acesta își desfășoară activitatea. Referirile la date trebuie să conțină ziua, luna și anul, iar informațiile furnizate trebuie să fie la obiect, concise și exacte”, potrivit reprezentanților SCPA Grosu și Asociații.

Inspectoratul Teritorial de Munca are obligația să comunice petiționarului, în termen de 30 de zile de la data înregistrării petiției, răspunsul, indiferent dacă soluția este favorabilă sau nefavorabilă.

„Inspectorii de muncă trebuie să păstreze confidențialitatea oricărei reclamații care semnalează nerespectarea prevederilor legale în domeniul reglementat de prezenta lege și să nu dezvăluie conducătorului persoanei juridice și persoanei fizice sau reprezentantului acestora faptul că inspecția a fost efectuată ca urmare a unei reclamații”, au mai adăugat reprezentanții SCPA Grosu și Asociații.

Când te adresezi instanței?

Reprezentanții SCPA Grosu și Asociații ne-au declarat că salariații au posibilitatea de a se adresa instanței de judecată în eventualitatea în care angajatorul a recurs la anumite acte nelegale pentru a-i determina să lucreze ore suplimentare.

„Aceste acte ar putea consta în determinarea salariatului să semneze anumite angajamente de plată, refuzul de plată a unor drepturi salariale datorate ori chiar emiterea de decizii de sancționare nelegale. În urma unei acțiuni în instanță, salariatul poate obliga angajatorul la plata drepturilor salariale sau își poate repara prejudiciile patrimoniale și morale suferite”, au adăugat avocații de la SCPA Grosu și Asociații.

Ei au mai explicat: „cererile adresate de salariat instanței nu sunt condiționate de proceduri prealabile obligatorii și nici de achitarea unor taxe de timbru. Pentru a exista posibilitatea reală de a apela la justiție, salariatul trebuie doar să se asigure că cererea sa este formulată cu respectarea termenelor legale prevăzute de art. 268 din Codul muncii, coroborate cu modificările aduse prin art. 211 din Legea 62/2011 a dialogului social.”

Autor: Raluca Popescu
Articol apărut inițial pe site-ul www.avocatnet.ro. Citește articolul original aici.

Data articol: decembrie 9, 2011

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam