Secțiune susținută de

Ce facultate mai este de viitor in Romania?

Portal HR \ Opinia consultantului \ Ce facultate mai este de viitor in Romania?

Una din cititoarele noastre de pe Unica.ro ne-a intrebat:

In prezent,multi tineri opteaza pt studiile in strainatate,pt ca nu mai vad nici o solutie in Romania. Altii, din lipsa resurselor financiare oferite de parinti, au renuntat la studiile superioare. Pt cei care opteaza sa-si termine studiile in tara, credeti ca mai pot face cariera in vreun domeniu?

Noi ii raspundem:

Realist vorbind, credem ca in clipa de fata, in pofida unor tendinte clare de a pleca la studii in strainatate, marea majoritate a tinerilor continua sa urmeze facultati din Romania. Desi este importanta, o facultate nu iti garanteaza accesul mai usor la cariera pe care ti-o doresti. Nu e prima data cand subliniem acest lucru, dar e cat se poate de real: important este ceea ce faci cu ce ai invatat si dupa ce ai terminat facultatea. Chiar daca poti avea senzatia ca startul tau risca sa fie usor decalat fata de cei care invata in strainatate, absolutizarea acestei impresii nu te ajuta cu nimic.

Daca esti sigura ca ceea ce cauti din punct de vedere educational este in afara si daca esti convinsa ca vei putea face fata, poti incerca sa obtii o bursa, usurand astfel povara financiara de pe umerii parintilor. Niciodata nu este timpul pierdut pentru a incerca asa ceva, oricat de mici ti s-ar parea la prima vedere sansele sa reusesti .

Daca, insa, din diferite motive, preferi sa ramai in Romania, merita sa incerci o alegere inspirata. Din pacate vestea mai putin buna este ca sunt putine facultatile care te pregatesc pentru viata reala, asa ca, oricat de bine ai selecta oferta, trebuie sa iti asumi si faptul ca pe parcursul studiilor o sa fie nevoie sa faci mai mult decat sa inveti: va trebui sa incepi sa muncesti efectiv ca sa descoperi de fapt ce vrei sa faci si cum poti ajunge sa faci ce vrei.

Sunt cel putin doua modalitati prin care poti alege o facultate: fie facand apel la ceea ce ai descoperit despre tine pana la momentul cand termini liceul, sau analizand care sunt previziunile de viitor la nivel de piata muncii. Pe orice varianta ai merge, nimeni nu iti poate garanta ca ceea ce alegi va fi corect si in viitor. La sfarsitul liceului esti abia la inceputul descoperirilor despre cine si ce esti, in vreme ce previziunile seamana putin cu prognoza meteo. Exista sanse sa se intample asa cum spun specialistii, dar proiectiile de genul asta au si o marja de eroare.

Pentru ca totusi trebuie sa alegi, profita de sursele de informare pe care le ai la dispozitie. Fa o lista a posibilelor facultati si listeaza pentru fiecare avantaje si dezavantaje, citeste ce spun studentii despre ele, cauta informatii despre profesori si nu uita sa incerci si un exercitiu de proiectie efectiva a ta intr-un posibil viitor in care vei fi urmat acea facultate. Ce gen de cariera te poate astepta? Ti-ai dori sa urmezi acel traseu profesional? Pentru ce vrei sa te pregateasca o facultate: pentru viitorul pe care ti-l doresti sau pentru cel de care nu poti sa scapi?

Criza nu i-a impiedicat pe multi sa isi urmeze visele si sa persevereze pe drumul profesional pe care si l-au ales. Intotdeauna vei putea face o cariera, in ce domeniu insa si ce eforturi atrage dupa sine alegerea unui traseu profesional este posibil dar nu neaparat si probabil sa te poata pregati doar o facultate.

Data articol: ianuarie 14, 2011

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam