Secțiune susținută de

Ce să faci dacă nu ai obţinut jobul dorit

Portal HR \ Opinia consultantului \ Ce să faci dacă nu ai obţinut jobul dorit

Dacă ai reuşit să treci de etapa de selecţie a aplicaţiilor şi ai obţinut un interviu de angajare cu managerul sau HR-ul companiei, te poţi număra printre cei norocoşi. Ştim cât de dificil este să identifici o poziţie compatibilă cu abilităţile şi experienţa profesională, dar şi să primeşti o invitaţie la un interviu.

Mai mult decât atât, dacă ai trecut cu brio şi de întâlnirea faţă în faţă cu persoana responsabilă de la HR, înseamnă că ai ajuns pe lista scurtă şi eşti candidatul (aproape) perfect pentru poziţia vacantă. 

Totuşi, după tot efortul depus şi momentele tensionate de aşteptare, feedback-ul se poate întâmpla să nu fie cel aşteptat, în ciuda speranţelor tale. Faptul că au ales alt candidat nu trebuie să te descurajeze pe termen lung. Continuă să perseverezi şi să investești energie în căutarea unui job potrivit pentru tine.

În acest context ne-a atras atenţia articolul de pe Careerealism.com, articol ce scoate în evidenţă trei aspecte importante de care trebuie să ţină cont cei care nu au obţinut jobul dorit.

1. Fii amabil

Chiar dacă răspunsul nu a fost cel dorit, este util să trimiţi un mesaj de follow-up prin care să mulţumeşti pentru timpul acordat şi pentru experienţa avută pe parcusul întregului proces.

2. Fii o resursă, dacă poţi

Dacă pe parcursul discuţiei cu angajatorul, acesta şi-a manifestat interesul pentru o informaţie/persoană la care poți avea acces uşor, fii acea persoana de legătură şi dă o mână de ajutor. Chiar dacă nu este neapărat o oportunitate directă pentru tine, este, în mod cert, un avantaj de care angajatorul/intervievatorul va putea ţine cont pe viitor.

3. Manifestă (în continuare) interes pentru respectiva companie

Faptul că nu ai fost ales pentru jobul dorit, nu înseamnă că trebuie să renunți să îţi manifeşti interesul pentru compania respectivă şi pentru alte oportunităţi viitoare (mai ales dacă ești convins că ar putea fi un mediu de lucru potrivit pentru tine). Un candidat cu o atitudine pozitivă va atrage atenţia şi va avea șanse mai mari de a fi recomandat pentru o (altă) poziţie vacantă în cadrul aceleiași organizații.

Recomandările de mai sus ni se par cu atât mai valabile în contextul colaborării cu o companie de consultanță care oferă servicii de recrutare. Chiar dacă ai fost respins(ă) într-unul din proiectele de recrutare pentru care ai fost contactat(ă), faptul că ai participat la un proces de evaluare, că ai avut ocazia să discuți detalii semnificative despre experiența și motivația ta cu un consultant, te poate ajuta considerabil în efortul de a fi recomandat (într-un timp mai scurt) unei alte companii.

O atitudine potrivită îți va deschide drumul către oportunități profesionale şi te va ajuta să obţii o recomandare pentru un alt job compatibil cu abilităţile tale.

Pentru mai multe informaţii, vă invităm să parcurgeţi tot articolul intitulat 3 Must-Does When you Don’t Get the Job.

Data articol: august 13, 2013

Fondată în 2010, Career Advisor este o companie locală de resurse umane, având 3 linii de business: Servicii de Executive Search, Consultanța de Resurse Umane și E-Recruitment. Am dezvoltat în paralel și primul portal local de resurse umane, PortalHR.ro și divese instrumente utile candidaților, cum ar fi CVAdvisor.

Serviciile pe care le oferim se bazează pe expertiza echipei Career Advisor: 7 consultanți cu experiența între 12 – 20 de ani în resurse umane, în companii locale și multinaționale. Consultanții Career Advisor sunt licențiați în Hogan Assessment, Human Synergistics, Thomas International. Sectoarele pentru care lucram: Bunuri de Larg Consum, Servicii Financiare, Tehnologie & Telecomunicații, Farma, Servicii Medicale, Industrie si Servicii Financiare.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam