Confom reglementărilor, angajatorii care încadrează în muncă anumite categorii de persoane pot beneficia de stimulente financiare de la stat, calculate în funcție de indicatorul social de referință (ISR), care, în 2014, are valoarea de 500 de lei. Având în vedere că dispozițiile în domeniu au fost modificate la sfârșitul anului trecut, am reunit într-un material complet și recapitulativ tot ce trebuie să știți: care sunt condițiile de îndeplinit pentru a primi aceste stimulente, tipurile de facilități acordate, precum și care sunt obligațiile ce revin angajatorilor.
Facilități: Cei care încadrează în muncă absolvenți ai unor instituții de învățământ primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, o subvenție ce diferă în funcție de studiile salariaților. Astfel, pentru fiecare absolvent încadrat, angajatorii primesc:
În cazul în care absolventul este persoană cu handicap, subvenția se acordă timp de 18 luni. Totodată, subvenția nu se acordă pe perioadele în care raporturile de muncă sunt suspendate.
Atenție! Noi dispoziții, aplicabile din 22 octombrie 2013, stabilesc că angajatorii NU mai beneficiază de scutirea de la plata contribuției datorate la bugetul asigurărilor pentru șomaj aferentă absolvenților încadrați în muncă.
Obligații: Angajatorii trebuie să angajeze absolvenții pe perioadă nedeterminată și să mențină raporturile de muncă cu aceștia cel puțin 18 luni. În cazul în care raporturile de muncă încetează mai devreme de 18 luni (din motive neimputabile angajaților) angajatorii vor restitui subvențiile primite pentru fiecare absolvent, plus dobânda de referință a BNR.
Facilitțti: Cei care angajează șomeri în vârstă de peste 45 de ani vor primi lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată, o sumă egală cu valoarea ISR.
Atenție! Ca și în cazul angajatorilor care încadrează în muncă absolvenți, nici aceștia nu mai beneficiază de scutirea de la plata contribuției datorate la bugetul asigurărilor pentru șomaj începând cu toamna anului trecut.
Obligații: Angajatorii trebuie să angajeze șomerii pe perioadă nedeterminată și să mențina raporturile de muncă cu aceștia cel puțin 18 luni. În cazul în care raporturile de muncă încetează mai devreme de 18 luni, angajatorii vor restitui subvenția primită, plus dobânda de referință a BNR.
Facilități: Ca și în cazul celor care angajează șomeri peste 45 de ani, și angajatorii care încadrează în muncă șomeri părinți, unici susținători ai familiilor monoparentale, beneficiază, lunar, de o sumă egală cu valoarea ISR. Suma se va acorda de către stat timp de 12 luni.
Atenție! Nici acești angajatori nu mai beneficiază de scutire de la plata contribuției datorate la bugetul asigurărilor pentru șomaj.
Obligații: Angajatorii trebuie să angajeze șomerii pe perioadă nedeterminată și să mențină raporturile de muncă cu aceștia cel puțin 18 luni. În cazul în care raporturile de muncă încetează mai devreme de 18 luni, angajatorii vor restitui subvenția primită, plus dobânda de referință a BNR.
Descoperă și celelalte categorii de salariați pentru care primești bani nearmbursabili de la stat citind tot articolul de Mirela Oprea de pe Avocatnet.ro.
Atragerea și păstrarea talentelor sunt preocupări majore pentru angajatorii din întreaga lume, însă mai mult de o treime (35%) dintre angajați sunt susceptibili să renunțe la locul de muncă în următoarele 12 luni, Generația Z (38%) și milenialii (37%) fiind cei mai predispuși să plece, potrivit studiului EY 2023 Work Reimagined Survey. Sondajul constată o […]
DetaliiGerke Witteveen este noul CEO al NN Pensii SAFPAP S.A., începând din 9 octombrie 2023. Gerke o înlocuiește pe Andreea Pipernea, care a condus NN Pensii SAFPAP S.A. în ultimii șase ani, și care va urma noi oportunități profesionale și antreprenoriale în afara NN. Gerke are o experiență de aproape 20 de ani în domeniul […]
DetaliiWellbeing.ro, unul dintre ei mai importanți furnizori de servicii de wellbeing din România, lansează parteneriatul cu Wellnessentially, o platformă digitală de wellness de ultimă generație care ajută angajatorii să reducă stresul angajaților și să își întărească cultura organizațională prin intermediul experienței gamificate, crescând astfel creativitatea, productivitatea și bună starea generală a acestora. Platforma Wellnessentially este […]
DetaliiAlina Botica este fotografă, cu specializare în fotografia de beauty, portret și cea de boudoir, reușind să facă femeile să se simtă bine în pielea lor ca să-și poată exprima feminitatea și printr-un shooting foto profesionist. N-a fost mereu simplu și nu și-a găsit nișa de specializare dintr-o dată, ci a trecut prin mai multe […]
Detalii