Ce se întâmplă dacă un salariat nu respectă perioada de preaviz după ce demisionează
Unul dintre principiile de bază ale legislației muncii este că nicio persoana nu poate fi obligată să muncească într-un anumit loc de muncă sau într-o anumită profesie. De aceea, salariații care sunt nemulțumiți de serviciul lor au mereu la îndemână varianta demisiei. Într-o asemenea situație, legea prevede că, în principiu, angajatul mai trebuie să muncească un anumit număr de zile, pentru a da angajatorului ocazia de a-l înlocui în timp util. Dar, dacă nu respectă această perioadă de preaviz, salariatul poate fi tras la raspundere.
Nicio persoană nu poate fi obligată să muncească într-un anumit loc de muncă sau să lucreze într-o anumită profesie, stabilește Codul muncii. În același timp, munca forțată este interzisă. Astfel, salariații sunt liberi să demisioneze atunci când se regăsesc într-o situație profesională care nu le (mai) convine. Dar, în acest caz, trebuie să respecte o anumită perioadă de preaviz, altfel riscă amânarea momentului încetării contractului de muncă sau chiar sancționarea disciplinară.
Demisia este, practic, un act unilateral de voință prin care salariatul comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă. Iar aceasta nu trebuie să fie acceptată sau agreată de angajator.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam