Hot Now

Cea mai importantă întrebare

25 02 2016, Cristina Otel , Comenteaza, 1.984 afisari

Recent am publicat un articol în care explicam pe scurt de ce am ales să scriu. În timp ce îl scriam m-am întrebat de mai multe ori… oare cât de des se întreabă cineva de ce?. O întrebare pe cât de simplă, pe atât de puternică. Uneori ar fi poate mai simplu să trecem prin anumite momente din viață pe pilot automat, să producem rezultatele care ne sunt cerute, să prioritizăm cum ni se spune, să răspundem afirmativ la orice solicitare ca să nu ne complicăm, să trecem peste evenimente fără să ne analizăm reacțiile. Dar oare chiar ne-ar fi mai bine?

Tu când ți-ai făcut ultima oară cadoul de a te întreba de ce?

De ce ne certăm/enervăm? – Dacă am sta să ne înțelegem reacțiile în anumite situații, dacă am căuta să înțelegem care e emoția reală pe care o simțim atunci când “ne enervăm” am putea avea surpriza să descoperim câte ceva despre noi înșine, despre ce e important pentru noi și despre care sunt valorile pe care le prețuim cu adevărat.

De ce ne exasperează de ce-urile copiilor? – Ei întreabă instinctual încă de când sunt mici. La fel am fost și noi. Chiar așa? De ce ajungem câteodată să ne enervam pe copii când ne întreabă de ce pe bandă rulantă? Pentru că nu ne enervează ei, ci noi decidem să ne lăsăm cuprinși de frustrare.

De ce suntem/ar trebui să fim atenți la un curs? – Poate pentru că, dacă tot suntem în sală și petrecem acolo câteva ore, nu ar strica să înțelegem despre ce e vorba și să găsim modalități prin care să putem utiliza noile informații în favoarea noastră.

De ce trebuie să facem un lucru/o schimbare? – e sănătos să facem schimbări, dar asta nu înseamnă că toate schimbările sunt sănătoase pentru noi.

De ce ne e foarte simplu să facem anumite lucruri dar nu ne putem ține de altele? – Ți-ai pus vreodată întrebarea de ce tu trebuie să faci mereu ceva (cu accentul pe trebuie)? Eu am înteles că trebuie ăsta devine cu ușurință un cuvânt ultra utilizat, dar mie îmi sună trist. Trebuie să fac asta, trebuie să fac aia, trebuie să mă vad cu prietenii, trebuie să ajung undeva, trebuie să îmi iau o certificare, trebuie să îmi schimb job-ul, etc… De ce trebuie? Cine te obligă? De ce nu vreau să ajung undeva, vreau să fac ceva, vreau să obțin o certificare, etc? În mintea mea, cel puțin, vreau ne eliberează de presiune.

De ce facem ceea ce facem? – O întrebare la care s-ar putea ca răspunsul să nu fie unul foarte simplu de oferit dacă suntem încă în căutarea rostului nostru în viață, dar e un filtru bun pentru a ușura bagajul lucrurilor pe care trebuie să le facem și să îl îndesim pe cel al lucrurilor pe care vrem și deci alegem să le facem.

În fine, cred că ai înțeles ideea. Data viitoare când ești nesigur, când te simți fericit, trist, mânios sau speriat, când spui că trebuie să faci un anumit lucru, când te afli în fața unei schimbări, când vrei să te apuci de ceva nou sau când te plângi că nu mai ai chef de ceva, fă-ți un cadou – oprește-te puțin și întreabă-te de ce. Folosește-te de întrebarea asta ca să navighezi printre toate deciziile pe care le ai de luat în fiecare zi ca să te asiguri că rămâi pe cursul corect. Îți promit că vei învăța de fiecare dată câte ceva despre tine…și despre ceilalți.

Adauga comentariu

Cele mai noi

La o simplă accesare a celui mai utilizat motor de căutare, spre exemplu, pentru ”influencer”, obții rapid (în doar 0,49 de secunde) 473.000 de rezultate. Poți afla că există Social Media Stars Index, care îi ordonează pe cei mai importanți dintre ei, și că, de curând, ANAF a declanșat o campanie de verificări ce vizează […]

Detalii

CIO Council și Revista CARIERE organizează miercuri, 8 decembrie, între orele 14.00-16.00, o nouă ediție din seria de evenimente online CIO TALKS – Powered by CIO Council cu tema: Povești despre date, tehnologie, diversitate, egalitate și incluziune. La această ediție se vor aduce exemple concrete de transformare a afacerii prin tehnologia aliniată la principiile “Diversity Equality and Inclusion” și de instalare […]

Detalii

–          Peste 60% din angajații români care își caută un alt job se consideră subapreciați la locul de muncă actual –          Aproape 19% consideră că și-au îmbunătățit abilitatea de a atrage venituri –          61% s-ar gândi să accepte un loc de muncă în străinătate, dacă acesta le permite să lucreze la distanță Ediția de toamna a studiului Randstad Workmonitor indică […]

Detalii

Creșterea ratei inflației pune presiune pe majorările salariale bugetate de companiile private din România pentru 2022, estimate anterior în medie la 7%, care ar trebui revizuite în sus cu două – trei puncte procentuale, pentru a compensa erodarea puterii de cumpărare, reiese din a doua parte a studiului PayWell 2021, realizat de PwC România. Majoritatea […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter