CIM 2014: În ce situații se poate suspenda contractul individual de muncă?
Suspendarea contractului individual de muncă înseamnă, pentru salariat, suspendarea prestării muncii, în timp ce, pentru angajator, presupune suspendarea plății drepturilor de natură salarială către angajat. Potrivit Codului Muncii, contractul individual de muncă se poate suspenda atât cu acordul părților, cât și unilateral de către salariat ori angajator. Care sunt exact situațiile în care se suspendă un contract de muncă, vă spunem noi astăzi.
Suspendarea CIM este reglementată de capitolul IV din Codul Muncii, care stabilește caă prin acordul partilor, contractul individual de muncă poate fi suspendat în cazul concediilor fără plata pentru studii sau pentru interese personale.
În ceea ce privește suspendarea unilaterală a contractului de muncă, aceasta poate fi făcută atât de salariat, cât și de angajator, însă numai în anumite situații indicate de Codul Muncii.
Astfel, din inițiativa salariatului, CIM se suspendă în următoarele perioade de timp:
- concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
- concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
- concediu paternal;
- concediu pentru formare profesională;
- exercitarea unor funcții elective în cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toată durata mandatului;
- participarea la grevă.
De cealalată parte, la inițiativa angajatorului, contractul de muncă se poate suspenda în cinci situații, și anume:
- pe durata cercetării disciplinare a salariatului. Codul Muncii precizează că, dacă se constată că angajatul este nevinovat, el își reia activitatea anterioară, iar angajatorul trebuie să îi plătească o despăgubire egală cu salariul și celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.
- în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcția deținută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești. În mod similar cu cazul anterior, dacă salariatului i se constată nevinovăția, acesta își va relua activitatea, iar angajatorul trebuie să îi plătească salariul și celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.
- pe durata detașării;
- pe durata suspendării de către autoritățile competente a avizelor, autorizațiilor sau atestărilor necesare pentru exercitarea profesiilor.
- în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare. Potrivit Codului Muncii, dacă activitatea este redusă pentru mai mult de 30 de zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situației care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unității sau a reprezentanților salariaților.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam