Contractul individual de muncă pe perioada determinata poate fi încheiat doar în anumite situații stipulate expres de legislația muncii. De asemenea, contractul trebuie încheiat doar în formă scrisa și va conține unele elemente specifice prevăzute de reglementările în vigoare.
Conform reglementărilor legale, contractul individual de muncă se încheie de regulă pe durată nedeterminată. Totuși, există și unele cazuri în care CIM se poate încheia și pe durată determinată, acestea fiind stipulate de Codul muncii.
Concret, un astfel de contract poate fi încheiat doar în următoarele situații:
Aceste situații sunt prevăzute în mod strict și limitativ de Codul Muncii și nu pot fi extinse pentru alte cazuri, a menționat, pentru AvocatNet.ro, avocatul Daniel Cîrstea, Partner Dragne&Asociații.
„De reținut este faptul că ultima situație menționata de textul legal este aceea că, prin legi speciale, pot fi prevăzute și alte cazuri în care este permisă încheierea contractului individual de muncă pe durată determinată”, explică specialistul.
Prin urmare, continuă Cîrstea, dacă nu există o lege specială care să prevadă posibilitatea încheierii unui contract individual de muncă pe durată determinată în alte cazuri decât cele prevăzute de Codul Muncii, situațiile menționate mai sus sunt singurele în care se poate încheia acest tip de contract.
Ce elemente obligatorii trebuie să conțină CIM pe perioadă determinată?
Legislația muncii prevede clar că un contract individual de muncă pe durată determinată se încheie numai în formă scrisă, cu precizarea expresă a duratei pentru care se încheie.
De asemenea, contractul individual de muncă pe durată determinată trebuie să cuprindă aceleași elemente necesare și în cazul încheierii unui contract individual de muncă pe o perioadă nedeterminată.
Aflați care sunt elementele obligatorii pe care trebuie să le conțină CIM pe perioadă determinată citind tot articolul de Mirela Oprea preluat de pe Avocatnet.ro.
39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]
DetaliiŞapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]
DetaliiRaluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]
DetaliiPe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]
Detalii