Secțiune susținută de

Cine vrea sa lucreze cu Marlon Brando?

Portal HR \ HR Pedia \ Cine vrea sa lucreze cu Marlon Brando?

Evident, intrebarea e metaforica si usor retorica. Problema pe care ne-a ridicat-o articolul de pe HR Toolbox este una la care ne gandim de ceva vreme: cum gestionezi un angajat dificil?

Cum te asiguri ca o nemultumire personala nu escaladeaza intr-un conflict, mai ales in situatiile in care angajatul este un orator bun? Si nu in ultimul rand, ce faci daca persoana cu potential maxim de carcoteala este si unul dintre cei mai buni performeri pe care ii ai in echipa?

Iata cateva recomandari de bun simt (cateva din articol si cateva de la noi) dar adesea ignorate (pe principiul ca daca ne prefacem ca nu vedem un comportament negativ, poate dispare):

1. Asigura-te ca angajatul ocupa pozitia potrivita cu profilul sau profesional, motivational si de valori si ca este echipat cu tot ce are nevoie pentru a-si face bine treaba. Credem noi ca aici este vorba de mai mult decat un training adecvat. Importante sunt si resursele si sustinerea reala de care beneficiaza.

2. Evalueaza in ce masura natura jobului ii impune angajatului sa fie (mai) dificil. Cu cat este mai critica relevanta rezultatelor pe care trebuie sa le obtina, cu atat este posibil ca nivelul de stres sa creasca.

3. Evaleaza dinamica grupului. Vestea buna (pentru manager) este ca daca reuseste sa aduca in echipe persoane care sa neutralizeze energiile negative ale angajatului dificil, efortul sau este mai mic.

4. Analizeaza si constientizeaza daca nemultumirea este punctuala sau o atitudine si un mod de lucru permanent. Daca este vorba de o situatie temporara, nu sunt motive mari de ingrijorare (dar trebuie rezolvata), daca este o atitudine in sine, acesta e abia inceputul problemelor si ignorarea lor nu le va face sa dispara. Coaching-ul poate fi o solutie buna in astfel de situatii, mai ales daca este vorba de un angajat valoros.

5. Analizeaza in ce masura nemultumirea poate fi constructiva. Daca este doar o carcoteala sterila, atunci e vorba de un comportament care trebuie corectat. Daca insa, propune solutii si alternative, atunci merita luata in calcul.

Nu in ultimul rand, metoda evaluarilor la 360 grade poate sa joace un rol esential: il ajuta pe carcotas sa inteleaga care este imaginea pe care o proiecteaza in afara si modul in care aceasta afecteaza performanta sa si pe a celor din jur.


Data articol: noiembrie 16, 2010

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam