Hot Now

Clasa virtuală

29 09 2010, Portal HR , 2 comentarii, 16.076 afisari

Internetul oferă posibilități nenumărate de modelare și copiere a realității. Dacă deja putem vorbi despre o “a doua viață” pe internet, ideea de clasă virtuală nu mai este de mult timp revoluționară.

După cum îi spune și numele în engleză, o clasă virtuală este… o clasă, dar nu una în care să poți păși și în care să te poți așeza în bancă, ci una creată în spațiul virtual, un loc în care se întâlnesc cursanți și profesori, se prezintă și dezbat idei, concepte, cursuri etc. Avantajul imediat al clasei virtuale este proximitatea. Nu este necesară deplasarea (decât până la un calculator), nu există costuri legate de chiria spațiului (existaămulte softuri care permit crearea claselor virtuale pentru sume modice sau chiar gratis) și utilizarea în sine este una ușor de deprins.

Prin crearea unui spațiu virtual în care poate avea loc procesul de învățare, distanțele și limitările legate de bugete de training sunt semnificativ reduse, până la anulare. Clasele virtuale avansate permit nu numai interacțiunea în timp real prin intermediul vocii și a textului (Atenție! Sunt mult mai mult decât un program de tip Messenger), ci și prin mijlocirea imaginii. În acest fel, trainerul și cursantii pot beneficia de multe din avantajele unui program tradițional de training fără să părăsească spațiul confortabil al biroului (de acasă).

Procesul de transmitere a informațiilor nu este unul unilateral. Clasa virtuală permite o interacțiune reală a celor implicați, fiind un mediu ideal atât pentru training efectiv, cât și pentru feedback și clarificarea unor aspecte critice. Mediul acesta virtual permite utilizarea unei mari varietăți de mijloace de instruire și de testare, de la prezentări, filme, fragmente de text, grafice, imagini, jocuri interactive (totul depinde de imaginația și flexibilitatea trainerului și, nu în ultimul rând, de tipul de audiență vizat).

Fie că este vorba de un program independent sau de un modul dintr-o strategie mai vastă de training, clasa virtuala, componenta esențială a oricărui proces de e-learning, facilitează comunicarea și învățarea prin implicare, contracarând astfel multe dintre criticile oponenților sistemelor de e-learning a căror insistență pe lipsa de interacțiune dintre trainer și participant devine astfel anacronică.

Iata cateva dintre cele mai utilizate soft-uri de clasa virtuala (ultimele 2 sunt gratuite):

1. Webex
2. GoToMeeting
3. E-lecta
4. Zoom
5. Wiziq
6. Google classroom

Comentarii (2)
  1. MA NUMESC BANU DENISA SUNT ELEVA IN CLASA A VI-A.
    SCOALA S.A INCHES DIN CAUZA VIRUSULUI SI VREU SA INVAT AICI PE TIMPUL ,,VACANTEI,,.
    MULTUMESC PENTRU INTELEGERE!

    • Portal HR spune:

      Bună! Clasa virtuală (indiferent de modalitatea tehnică prin care este ea realizată) este făcută de un profesor. Noi doar am prezentat aici care sunt variantele tehnice prin care poate fi realizată. Dacă profesorii de la școală nu fac astfel de clase virtuale, îți poți alege ce vrei să înveți de aici: https://www.khanacademy.org/. Mult succes!

Adauga comentariu

Cele mai noi

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii

Raluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]

Detalii

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter