Clasa virtuală
Internetul oferă posibilități nenumărate de modelare și copiere a realității. Dacă deja putem vorbi despre o “a doua viață” pe internet, ideea de clasă virtuală nu mai este de mult timp revoluționară.
După cum îi spune și numele în engleză, o clasă virtuală este… o clasă, dar nu una în care să poți păși și în care să te poți așeza în bancă, ci una creată în spațiul virtual, un loc în care se întâlnesc cursanți și profesori, se prezintă și dezbat idei, concepte, cursuri etc. Avantajul imediat al clasei virtuale este proximitatea. Nu este necesară deplasarea (decât până la un calculator), nu există costuri legate de chiria spațiului (existaămulte softuri care permit crearea claselor virtuale pentru sume modice sau chiar gratis) și utilizarea în sine este una ușor de deprins.
Prin crearea unui spațiu virtual în care poate avea loc procesul de învățare, distanțele și limitările legate de bugete de training sunt semnificativ reduse, până la anulare. Clasele virtuale avansate permit nu numai interacțiunea în timp real prin intermediul vocii și a textului (Atenție! Sunt mult mai mult decât un program de tip Messenger), ci și prin mijlocirea imaginii. În acest fel, trainerul și cursantii pot beneficia de multe din avantajele unui program tradițional de training fără să părăsească spațiul confortabil al biroului (de acasă).
Procesul de transmitere a informațiilor nu este unul unilateral. Clasa virtuală permite o interacțiune reală a celor implicați, fiind un mediu ideal atât pentru training efectiv, cât și pentru feedback și clarificarea unor aspecte critice. Mediul acesta virtual permite utilizarea unei mari varietăți de mijloace de instruire și de testare, de la prezentări, filme, fragmente de text, grafice, imagini, jocuri interactive (totul depinde de imaginația și flexibilitatea trainerului și, nu în ultimul rând, de tipul de audiență vizat).
Fie că este vorba de un program independent sau de un modul dintr-o strategie mai vastă de training, clasa virtuala, componenta esențială a oricărui proces de e-learning, facilitează comunicarea și învățarea prin implicare, contracarând astfel multe dintre criticile oponenților sistemelor de e-learning a căror insistență pe lipsa de interacțiune dintre trainer și participant devine astfel anacronică.
Iata cateva dintre cele mai utilizate soft-uri de clasa virtuala (ultimele 2 sunt gratuite):
1. Webex
2. GoToMeeting
3. E-lecta
4. Zoom
5. Wiziq
6. Google classroom
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam