Secțiune susținută de

Compensarea în bani a zilelor de concediu neefectuate

Portal HR \ HR Pedia \ Compensarea în bani a zilelor de concediu neefectuate

Salariații trebuie să beneficieze în fiecare an de zile plătite de concediu de odihnă, conform legislației muncii. Fiind vorba de un drept inalienabil, în cazul în care zilele de concediu nu pot fi efectuate, angajatorii sunt obligați să le acorde începând cu anul următor. Totuși, există o situație în care legea permite compensarea în bani a zilelor de concediu neefectuate. În articolul de față am încercat să adunam laolaltă răspunsuri la principalele întrebări pe care salariatii le-ar putea avea legat de acest aspect.

Toți salariații au garantat dreptul la concediu de odihna anual plătit, după cum stabilește Codul muncii, iar acesta nu poate forma obiectul niciunei cesiuni, renunțări sau limitări.

Prin urmare, potrivit acestui act normativ, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă doar atunci când salariații nu mai au cum să beneficieze efectiv de acest drept. Adică la încetarea contractului individual de muncă.

„Rațiunea acestui text (alineatul 3 al articolului 146 din Codul muncii – n.r.) este aceea că salariații trebuie să beneficieze în natură de concediul de odihna, acesta având rolul de a contribui la refacerea capacității de muncă. Compensarea în bani a concediului de odihnă, în alte situații decât la încetarea contractului individual de muncă, ar compromite scopul reglementării”, a afirmat, la solicitarea AvocatNet.ro, Mihai Anghel, avocat senior la Tuca Zbarcea si Asociatii.

Cum se calculează suma și când se plătește salariaților

Atunci când este vorba de compensarea în bani a zilelor de concediu neefectuate, calcularea sumei datorate salariatului se face la fel ca în cazul indemnizației de concediu.

„Indemnizația de concediu de odihnă reprezinta media zilnică a drepturilor salariale (…) (salariul de bază, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent – n.r.) din ultimele trei luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu”, este explicat în Codul muncii.

Află toate informațiile pe acest subiect citind articolul de Alexandru Boiciuc pe Avocatnet.ro.

Data articol: septembrie 14, 2015

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam