Hot Now

Compensarea în bani a zilelor de concediu neefectuate

14 09 2015, Avocatnet , 4 comentarii, 4.727 afisari

Salariații trebuie să beneficieze în fiecare an de zile plătite de concediu de odihnă, conform legislației muncii. Fiind vorba de un drept inalienabil, în cazul în care zilele de concediu nu pot fi efectuate, angajatorii sunt obligați să le acorde începând cu anul următor. Totuși, există o situație în care legea permite compensarea în bani a zilelor de concediu neefectuate. În articolul de față am încercat să adunam laolaltă răspunsuri la principalele întrebări pe care salariatii le-ar putea avea legat de acest aspect.

Toți salariații au garantat dreptul la concediu de odihna anual plătit, după cum stabilește Codul muncii, iar acesta nu poate forma obiectul niciunei cesiuni, renunțări sau limitări.

Prin urmare, potrivit acestui act normativ, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă doar atunci când salariații nu mai au cum să beneficieze efectiv de acest drept. Adică la încetarea contractului individual de muncă.

„Rațiunea acestui text (alineatul 3 al articolului 146 din Codul muncii – n.r.) este aceea că salariații trebuie să beneficieze în natură de concediul de odihna, acesta având rolul de a contribui la refacerea capacității de muncă. Compensarea în bani a concediului de odihnă, în alte situații decât la încetarea contractului individual de muncă, ar compromite scopul reglementării”, a afirmat, la solicitarea AvocatNet.ro, Mihai Anghel, avocat senior la Tuca Zbarcea si Asociatii.

Cum se calculează suma și când se plătește salariaților

Atunci când este vorba de compensarea în bani a zilelor de concediu neefectuate, calcularea sumei datorate salariatului se face la fel ca în cazul indemnizației de concediu.

„Indemnizația de concediu de odihnă reprezinta media zilnică a drepturilor salariale (…) (salariul de bază, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent – n.r.) din ultimele trei luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu”, este explicat în Codul muncii.

Află toate informațiile pe acest subiect citind articolul de Alexandru Boiciuc pe Avocatnet.ro.

Comentarii (4)
 1. stavar ionica spune:

  patronul nfirmei unde lucrez eu in brasov ca agent de securitate in ture de 24 cu 48 ore.mia dat numai 10 zile pe anul 2017 .au mai ramas 11 zile de luat dar patronul refuza sa mi le dea in natura si nici in bani motivatia lui este ca nu are oameni de scghimb la depozit in situatia mea sunt peste 60 de muncitori.

  • Portal HR spune:

   Pentru un sfat avizat, vă sfătuim să intrați în forumul online Avocatnet, partenerii noștri pe probleme de legislația muncii.

 2. Foale Doru spune:

  Din data de 1 august 2020 mă voi pensionara și nu am beneficiat de concediu de odihna. Com se calculează în bani? Mulțumesc

Adauga comentariu

Cele mai noi

Peste jumătate dintre angajații români (59%) sunt îngrijorați de impactul incertitudinii economice asupra siguranței locului de muncă, potrivit studiului Randstad Workmonitor, aflat la a  douăzecea ediție. O treime (33%) dintre aceștia sunt îngrijorați de pierderea locului de muncă, procent care crește la 43 % în cazul celor cu vârsta cuprinsă între 45-54 de ani. „Ediția […]

Detalii

Compania Huawei este recunoscută ca angajator de top în România pentru prima oară și pentru a patra oară consecutiv în Europa, în cadrul Top Employers 2023 anunțat recent.  Obținerea certificării Top Employer demonstrează angajamentul organizației de a contribui la o lume mai bună pe piața forței de muncă, care se manifestă prin excelență în politicile […]

Detalii

2022 a fost anul în care angajații au reînceput să se întoarcă la munca de la birou, după doi ani în care stilul de muncă remote a fost mai degrabă regula decât excepția, iar 2023 pare că va continua această tendință. Potrivit datelor celui mai recent sondaj realizat de eJobs România, în acest moment, 46,1% […]

Detalii

Tot mai mulți se plâng de lipsa de pregătirea a noilor generații, însă foarte puțin se adaptează nevoilor lor „Tinerii de azi au nevoie de activități practice și vor teoria doar ca suport.” +1200 tineri și profesori din toată țara au beneficiat de programul ce a inovat educația 72% dintre tinerii de azi regretă că […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter