Secțiune susținută de

Concedierea: Tot ce trebuie să știe salariații atunci când sunt dați afară de la locul de muncă

Portal HR \ HR Pedia \ Concedierea: Tot ce trebuie să știe salariații atunci când sunt dați afară de la locul de muncă

Indiferent de motivul pentru care sunt dați afara, salariații au unele drepturi conferite de legislația autohtonă. Spre exemplu, atunci când locul de munca se desființează, ei pot beneficia de un preaviz de minim de 20 de zile lucrătoare, dar și de măsuri active de combatere a șomajului, fiind chiar consiliați în acest sens de angajatori. De asemenea, în cazul în care sunt concediați pentru inaptitudine fizică sau psihică, salariații au dreptul la unele salarii compensatorii. Află din materialul de mai jos care sunt toate situațiile în care se poate dispune concedierea, precum și ce drepturi au salariații disponibilizați.

Concedierea reprezintă încetarea contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului și poate fi dispusă pentru motive care țin sau nu de persoana salariatului, după cum se arată la art. 58 din Codul muncii.

Pe de altă parte, după cum a explicat, la solicitarea noastră, Mihai Anghel, Avocat senior al Tuca Zbarcea & Asociatii, legea oferă protecție unor categorii specifice de angajați, în cazul cărora angajatorii nu pot dispune concedierea. Astfel, legislația stabilește că salariații nu pot fi dați afară:

  • pe durata incapacității temporare de muncă, stabilită prin certificat medical conform legii;
  • pe durata suspendării activității ca urmare a instituirii carantinei;
  • pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoștință de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
  • pe durata concediului de maternitate;
  • pe durata concediului pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
  • pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
  • pe durata efectuării concediului de odihnă.

În plus, adaugă avocatul, este interzis angajatorilor să dispuna concedierea angajaților care exercită o funcție eligibilă într-un organism sindical. „Totuși, în acest caz, interdicția la concediere nu este absolută, acestia putând fi concediați pentru abateri disciplinare grave sau repetate”, subliniaza Mihai Anghel.

În situația în care, în ciuda acestor prevederi, angajatorul dispune concedierea, atunci el poate răspunde în instanță pentru acest fapt. Mai precis, dacă instanța constată că angajatorul a dispus concedierea în mod netemeinic sau nelegal, va anula decizia de concediere și va obliga angajatorul la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul, a menționat, pentru AvocatNet.ro, Ana Maria Plăcintescu, Partener Mușat & Asociații. 

Totodată, la solicitarea salariatului, instanța poate decide reintegrarea acestuia în funcția deținută anterior concedierii. „De asemenea, salariatul are dreptul la daune morale în măsura în care face dovada prejudiciului suferit din culpa angajatorului”, susține specialistul.

Concedierea pe motive ce țin de persoana salariatului

După cum se arată în legislația muncii, angajații pot fi concediați din motive care țin de persoana acestora, cum ar fi încălcarea regulilor de disciplină în muncă, necorespunderea profesională, arestarea preventivă pentru mai mult de 30 de zile, inaptitudinea fizică și/sau psihică. Reprezentantul Mușat și Asociații a arătat că, în cazul concedierii pentru inaptitudine fizică sau psihică, Codul muncii prevede dreptul salariatului la o compensație în condițiile stabilite de contractul colectiv de muncă aplicabil sau contractul individual de muncă.

Citește tot articolul de Mirela Oprea pe Avocatnet.ro.

Data articol: mai 19, 2014

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam