Concediul de creştere a copilului: Cât va fi indemnizaţia minimă de la 1 iulie
Începând cu data de 1 iulie, indemnizaţia lunară minimă aferentă concediului pentru creşterea copilului va fi mult mai mare decât în prezent, conform unui act normativ care urmează să intre în vigoare.
Reglementările referitoare la acordarea concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului sunt incluse în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, care va fi modificată la 1 iulie de Legea nr. 66/2016.
Una dintre marile schimbări ce se vor aplica de la jumătatea anului 2016 este majorarea semnificativă a cuantumului minim al indemnizaţiei lunare aferente concediului de creştere. Concret, indemnizaţia nu va mai fi raportată la Indicatorul Social de Referinţă (ISR), ci la salariul minim brut, plus că limita maximă va fi eliminată.
„Indemnizaţia lunară (…) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată”, scrie în Legea nr. 66/2016. Având în vedere că salariul minim brut va fi, începând de la 1 mai, 1.250 de lei, rezultă că indemnizaţia concediului de creştere va avea un cuantum minim de 1.062,5 lei.
În prezent, din moment ce raportarea se face la ISR, al cărui cuantum este de 500 de lei, indemnizaţia minimă de creştere este de doar 600 de lei (adică 1,2 ISR), iar cea maximă este fie de 3.400 de lei (adică 6,8 ISR – pentru concediul de creştere până la vârsta de un an), fie de 1.200 de lei (adică 2,4 ISR – pentru concediul de creştere până la vârsta de doi ani).
De asemenea, tot de la 1 iulie va fi mai mare şi suma de bani acordată în plus pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere. Mai exact, părintele aflat în concediul de creştere va primi o indemnizaţie majorată cu 1.062,5 lei pentru fiecare copil (începând cu al doilea). În momentul de faţă, majorarea este de doar 600 de lei (adică 1,2 ISR) pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil.
Important! De la mijlocul acestui an, concediul de creştere va avea o durată unică. Asta înseamnă că părinţii vor putea intra în concediu până când copilul împlineşte doi ani, iar varianta de concediu până la vârsta de un an va fi eliminată.
Indemnizaţia se va recalcula pentru cei aflaţi deja în concediu
Citește toate informațiile de care ai nevoie în articolul de Alexandru Boiciuc de pe Avocatnet: Concediul de creştere: Cât va fi indemnizaţia minimă de la 1 iulie.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam