Hot Now

Care este componenta lipsă în formarea unei culturi de sănătate şi securitate în muncă?

14 02 2013, Portal HR , Comenteaza, 3.301 afisari

Marţi, 12 februarie 2012, a avut loc conferinţa „Cultura organizaţională: sănătate şi securitate în muncă”, organizată de HART Consulting. Evenimentul, printre puţinele cu această temă, a reunit aproximativ 140 de persoane printre care specialiști în resurse umane şi directori de resurse umane, directori de sănătate şi securitate în muncă, directori de fabrici, directori generali, din domenii precum: producţie, construcţii, energie, transport, sănătate, retail.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unor speakeri cu experienţă care au împărtăşit din exemple din practica lor şi studii de caz: Mădălina Bălan, Managing Partner HART Consulting; Dan Berinde, Regional Manager – Eastern Europe Leadership In International Management (LIM); Vlad Gliga, Business Manager Romania Gi Group; Irina Petrescu, Head of Legal Department Gi Group, şi Monica Tudor, Industrial Ecology Managing Director Lafarge. Invitatul special a evenimenului a fost Marco Vetter, Head of Psychology Department Schuhfried International.

Pe agenda discuţiilor au fost subiecte extrem de importante pentru funcţionarea eficientă a unei organizaţii: cum selectăm şi formăm oamenii astfel încât să asigurăm o cultură de siguranţă şi sănătate la locul de muncă; care este impactul culturii de siguranţă a unei companii din punct de vedere reputaţional şi financiar; diagnoza personalităţii şi a abilităţilor angajaţilor: predictor pentru rata de incidente / accidente la locul de muncă.

În mod tradiţional, programele de sănătate şi siguranţă în muncă presupun o serie de politici, procese, proceduri şi training-uri. Instructajul privind siguranţa îi poate ajuta pe angajaţi să devină mai atenţi la problemele de siguranţă şi sănătate la locul de muncă, dar dacă organizaţia nu are perspectiva asupra modului în care oamenii pot contribui la climatul de siguranţă, chiar şi cele mai extensive programe de training privind siguranţa vor avea un succes limitat.

Orientarea către procese nu este suficientă. Pentru a crea o cultură de siguranţă şi sănătate în muncă trebuie pus accent şi pe factorul uman. Statisticile arată că 80-90% din accidentele de muncă sunt atribuite factorului uman. În 2011, în România, a fost raportat un număr de 3.681 de persoane care au suferit accidente de muncă superficiale, grave sau mortale.

Cercetătorii au investigat problema reducerii accidentelor la locul de muncă pentru mai bine de 100 de ani. Cercetarile realizate de Hogan au identificat trei componente de siguranţă la locul de muncă ce sunt cruciale pentru îmbunătăţirea performanţei angajaţilor: o cultură a responsabilităţii; personalitatea angajaţilor şi leadership-ul la nivel organizaţional.

Legătura dintre personalitate şi siguranţa la locul de muncă este un subiect îndelung studiat de psihologii organizaţionali. Sunt multe cercetări care dovedesc că anumiţi factori de personalitate determină anumite comportamente care predispun către riscuri şi accidente la locul de muncă. Ştiind că există instrumente moderne, cu un grad înalt de acurateţe, de predicţie în ceea ce priveşte predispoziţia angajaţilor pentru a provoca accidente, pentru asumarea de riscuri şi nerespectarea de norme şi reguli, o companie poate descreşte semnificativ numărul de accidente şi incidente de muncă, utilizând în selecţie aceste evaluări psihologice”, declară Mădălina Bălan, Managing Partner HART Consulting. Raportul Hogan Safety ajută la diminuarea problemelor din sfera sănătăţii şi securităţii în muncă prin identificarea riscurilor inerente persoanelor care pot provoca accidente la locul de muncă şi alte comportamente riscante.

Prezentările susţinute de speakerii din cadrul evenimentului pot fi vizionate aici.

Adauga comentariu

Cele mai noi

 După trei ediții desfășurate online, ceremonia de decernare a Premiilor de Excelență în Resurse Umane revine live cu un nou format, HR Club Awards, și noi categorii de concurs, aliniate cu tendințele momentului. Alături de lideri de HR și de business din cele mai importante companii din România, ne vom întâlni pe 30 martie 2023, […]

Detalii

PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, anunță o nouă schimbare în cadrul echipei locale de management, prin numirea lui Vlad Vlădescu în funcția de East Balkans Snacks Marketing Manager. „Sunt încântat să preiau acest rol și să lucrez în continuare cu echipa noastră talentată pentru a dezvolta strategii care să creeze […]

Detalii

Astăzi, pe o piață din ce în ce mai competitivă, brandul de angajator joacă un rol strategic în promovarea și poziționarea companiilor, dar și în atragerea de talente noi și păstrarea angajaților valoroși actuali. Pe 5 aprilie, Employer Branding Conference 2023, cel mai important eveniment de profil din România, oferă profesioniștilor din HR oportunitatea de […]

Detalii

Discuțiile despre salarii sunt în general tabu, însă în ultimii doi ani, dorința României de a se alinia la tendințele europene privind transparentizarea salariilor a dus către conversații mai deschise, astfel încât angajații să fie conștienți de valoarea lor din punct de vedere profesional. În acest sens, 9 din 10 angajați spun că își doresc […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter