Contractul colectiv de muncă – documente necesare pentru înregistrarea la ITM
Contractele colective de muncă trebuie înregistrate la inspectoratul teritorial de muncă, prin grija părților, după cum prevede legislația în vigoare. În acest sens, trebuie întocmit un dosar care va cuprinde o serie documente și care va trebui depus la ITM.
Contractul colectiv de muncă este, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, convenția încheiată în formă scrisă între angajator sau organizația patronală și reprezentanții angajaților, prin care se stabilesc clauze privind drepturile și obligațiile ce decurg din relațiile de muncă. Prin încheierea contractelor colective de muncă se urmărește promovarea și apărarea intereselor părților semnatare, prevenirea sau limitarea conflictelor colective de muncă, în vederea asigurării păcii sociale.
Atenție! Negocierea colectivă este obligatorie numai la nivel de unitate, cu excepția cazului în care unitatea are mai puțin de 21 de angajați.
Sectoarele de activitate în care pot fi încheiate contracte sectoriale de muncă sunt stabilite prin HG nr. 1260/2011. Astfel, există 29 de sectoare de activitate în baza codurilor CAEN, iar printre acestea se numără domeniul financiar, mass-media, agricultura, industria extractivă, construcții, comerț, învățământ sau sănătate.
Același act normativ permite federațiilor sindicale și patronale inițierea demersurilor necesare pentru constatarea de către instanțele judecătorești competente a reprezentativității la nivel de sector de activitate, precum și negocierea și încheierea contractelor colective de muncă la nivel sectorial.
Află toate informațiile importante despre contractele colective de muncă citind tot articolul de Elena Voinea de pe Avocatnet.ro.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam