Secțiune susținută de

Cosmin Grozea: „Când faci lucrurile din pasiune, găsești energia să mergi mai departe!”

Portal HR \ Opinia consultantului \ Cosmin Grozea: „Când faci lucrurile din pasiune, găsești energia să mergi mai departe!”

Are 33 de ani, lucrează în domeniul financiar de mai bine de un deceniu și, din 2008, scrie pe From Grapes to Wine, blogul său apărut, inițial, ca un jurnal dedicat vinurilor pe care le degusta. Din 2008 și până acum, pasiunea lui Cosmin Grozea pentru vin l-a determinat să citească, să se informeze, să studieze și să scrie și pentru alte publicații de specialitate din România. Mai departe, a început să organizeze degustări de vinuri și chiar să vorbească despre pasiunea sa într-o emisiune de televiziune transmisă online săptămânal. Știe, deja, tot ce se întâmplă de la bobul de strugure și până la paharul de vin și este convins că românii încep să descopere această licoare complexă, sunt din ce în ce mai curioși să afle ce înseamnă un vin bun și sunt dispuși să îl cumpere.

Cum reușește să îmbine un job solicitant, full-time, cu un hobby care își cere, la rândul său, dreptul la timp? Cu multă pasiune!

Cu ce te ocupi, exact, în momentul de față, care este jobul tău?

Am avut un parteneriat cu o bancă de investiții din Danemarca timp de trei ani și jumătate, care s-a încheiat la începutul acestui an. Am semnat acum un alt parteneriat cu o altă bancă de investiții din Anglia și mă ocup de administrarea de portofolii de investiții pe bursele internaționale. Acesta este business-ul meu de zi cu zi și mai am un partener.

Am început să lucrez în domeniu prin 2002, în colaborare cu niște companii care strângeau bani sa meargă pe bursa americană. Efectiv, cu cei din Danemarca am început să lucrez ca și angajat la o altă companie, prin 2007, și apoi am semnat eu personal cu ei în 2009. Deci din 2009 am mers pe cont propriu. C Grozea 1

Este, așadar, un job full time, care îți ocupă cel puțin opt ore pe zi. 

Da, cu siguranță, lucrez de dimineața până seara, pentru că trebuie să respect programul bursei din America, ce începe la 16.30 și se termină la ora 23 (ora Bucureștiului). Dar, între timp, eu trebuie să-mi manageriez și partea de clienți, și atunci la telefon trebuie să vorbesc cu ei de dimineață, de la 8-9, până seara, la 19-20. După aceea vine partea de urmărire a bursei. Deci este un job full time și sunt multe ore de muncă.

Cand ai descoperit pasiunea pentru vinuri și cum s-a întâmplat?

S-a înâmplat în 2008, când am avut norocul să mă întâlnesc cu o persoană, un partener de business, care importa vin. Ne-am întâlnit într-o zi din decembrie 2008, am petrecut, cred, mai mult de 12 ore împreună, am degustat cu el vreo opt-nouă vinuri diferite și am aflat, astfel, ce înseamnă să compari, în același timp, mai multe vinuri. Până în 2008 îmi plăcea să mai aduc câte o sticlă de vin de prin călătorii, dar acum, privind retrospectiv, nu pot să spun că mă pricepeam să cumpăr vin. Însă această întâmplare mi-a deschis orizontul, a fost ceva complet neașteptat; pentru că nu m-am gândit niciodată că un vin alb poate să mă determine să devin atât de pasionat de vin.

Poți să ne spui ce vin era?

Era un vin alb, din sudul Franței, un cupaj de doi sau trei struguri specifici din zona Languedoc, cu patru sau cinci ani vechime, era baricat (ținut în butoaie de stejar) timp de an. A fost primul meu contact cu un vin baricat și toată bogăția aceea de arome a fost, pentru mine, ceva complet neașteptat. Și din momentul respectiv am început să citesc, să mă interesez foarte mult și să cumpăr vin. Dacă, până atunci, plăteam cel mult 30-40 de lei pe o sticlă, din momentul acela am început să mă uit după vinuri de 25, 30 de euro. Acum am alte repere.

Cum spuneam, am început să citesc, mi-am cumpărat multe cărți de pe Amazon.com despre vin, am o bibliotecă întreagă, m-am documentat foarte mult. Am început, de asemenea, să merg prin diferite zone să vizitez crame, mai întâi în România și apoi pe afară. De exemplu, acum, când îmi programez vacanțele, încerc să merg și în zone în care am crame de vizitat.

Cosmin Grozea portret 2Atunci când ai început să te documentezi și să cumperi vinuri, aveai un proiect în minte, te gândeai să faci o afacere din asta?

Gândindu-mă retrospectiv, atunci, în 2008, nu aș fi crezut că o să ajung în punctul în care sunt acum. Am marele noroc că stau la casă, în București, și am o pivniță cu vreo 700 de sticle. În 2008 nu m-am gândit că voi avea atât de multe sticle și că voi aloca atât de multe resurse financiare pentru această preocupare. După vreo doi ani a venit, din nou, un moment foarte important; după ce am citit câteva cărți despre investiția în vin, am înțeles că vinul nu este doar o simplă băutură, ci poate să fie și o sursă de creștere a banilor. Și atunci, în 2010, am început să achiziționez vinuri de pe la diverși negocianți de prin Franța, strict pentru investiție.

Ca sa le vinzi mai târziu, cu sume mai mari?

Da, am condiții în care să le păstrez, cumpăr lăzi de câte 12 sticle și le țin în lăzi, așa se păstrează cel mai bine. În 2010 am cumpărat destul de multe lăzi de vin din Franța și deja pot să spun că valoarea a crescut foarte mult. Adică le-am cumpărat cu 75-85 de euro sticla și acum se vând cu vreo 150-160 de euro sticla. Deja am început să vând din vinuri în România.

De asemenea, o parte din vinurile acestea intră în degustările pe care le organizez eu, și atunci oamenii deja le cunosc cu papilele lor, le apreciază și le cumpără, pentru că sunt vinuri foarte bune. Dacă mă decid astăzi să le scot la vânzare la o casă de licitație din Europa, n-am niciun fel de problemă să le vând cu profit. Deci și investiția în vin este precum orice alt fel de investiție – terenuri sau acțiuni. Trebuie doar să îți faci foarte bine temele și să știi foarte bine ce cumperi.

Dar dacă te pricepi la vinuri și te pasionează, nu te-ai gândit niciodată să devii și producător?

Să știi că este o diferență foarte mare între a fi dealer de vinuri și a fi producător. Sunt două lucruri total diferite și nu cred că în momentul de față aș putea să am o cramă și să fac eu vin, pentru că nu știu nimic despre asta. Dar vreau să învăț, de aceea m-am și înscris la niște cursuri, la Wine & Spirit Education Trust, este cel mai cunoscut organ de educare la nivel internațional, cu sediul în Londra. Cursurile acestea sunt de mare ajutor și pentru cei care vor să facă marketing în vin. În România nu prea există același know-how cum este, de exemplu, în Anglia – o piață matură a vinului, și cred că în România este o oportunitate pentru cei care urmează aceste cursuri, să intre și mai adânc în piața vinului și să transforme pasiunea într-o sursă de venit. Ca și consultant de marketing, poți să ajuți o cramă nouă, de exemplu, să își facă poziționarea: de la etichete, până la tot ceea ce înseamnă lansarea unui produs nou sau a unei crame noi. În România, în domeniul vinului, nu știu dacă există specialiști în marketing; există firme de marketing care fac și asta, dar atât. Și este o diferență foarte mare, când faci o lansare de produs trebuie să înțelegi foarte bine piața, vinul și astfel de cursuri te ajută.

Crede cu tărie în investiția în vin C Grozea 4

Nu-i plac tăriile, nici berea, ci doar vinul, și crede cu toată convingerea în investiția în vin. Mi-aș dori să reiau această discuție cu Cosmin Grozea peste vreo cinci ani. De ce? Pentru că, judecând după pasiunea cu care vorbește despre vinuri, degustări, evenimente, blog, crame, restaurante și liste exclusive de vinuri, sunt convinsă că, pe termen mediu sau lung, hobby-ul său se va transforma într-un adevărat business, fie că vorbim despre magazin de vinuri, restaurant select, consultanță în acest domeniu, marketing sau alt tip de activitate.

“Eu cred că vinurile sunt foarte trendy în România, sunt foarte mulți oameni care descoperă vinul, care îl consumă și care participă la evenimente legate de vin. Cred că este o piață în ascensiune: sunt crame noi, importatori noi, vinuri noi, oameni care cunosc din ce în ce mai multe despre vin, care pot fi crescuți ca și consumatori și pot fi targhetați de către distributori pentru vinuri din ce în ce mai scumpe. Este un domeniu foarte dinamic și cu un potențial foarte mare de creștere, a spus Cosmin Grozea.

Știu că scrii și pe blogul tău, From Grapes to Wine. Când ai început să scrii și de ce?

Am început să scriu pe blog în aprilie 2010, la doi ani după ce am descoperit vinul și am citit foarte mult despre el. Am sesizat o carență, în presa de vin din România, în ceea ce privește vinurile mai scumpe din afara țării. Era o comunitate de oameni care scriau despre vin, exista și revista Vinul.ro, am urmărit îndeaproape blogurile și această revistă, m-au ajutat să aflu mai multe despre anumite vinuri, să descopăr, să aleg și să cumpăr.

Însă mi s-a părut că vinurile pe care le beam eu nu erau specificate nicăieri, deși ele erau distribuite pe piață, sau existau vinuri cunoscute la nivel internațional, foarte bune, care nu erau erau menționate. Am început să scriu despre ce vinuri beam eu și, după o lună, cei de la Vinul.ro au început să îmi preia articolele de pe blog. Acest lucru mi-a dat încredere, după aceea am început să comunic cu ei, mi-au propus să scriu și articole în revista lor și timp de vreo doi ani am avut periodic un articol publicat la ei. Scriam și despre excursii pe care le-am făcut prin diferite regiuni cu crame și chiar despre investiția în vin. Am mai colaborat și cu revista Millesime, publicată trimestrial în Oradea.

Când ai început blogul aveai experiență sau o pasiune în mod special pentru scris?

Să știi că în școala generală sau în liceu nu eram bun la compuneri, era un chin să scriu comentarii, deci nu pot să spun că aveam talent la scris! Dar pur și simplu am început să scriu și am descoperit că pasiunea pentru ceea ce scrii stimulează cumva creația și exercițiul te ajută să evoluezi.

Cea mai mare motivație a fost faptul că Vinul.ro mi-a propus să scriu articole și atunci a trebuit să mă concentrez și mai mult, să mă documentez și până la urmă am găsit o anumită rețetă pentru scris, o structură a textelor.

Și, mai mult decât atât, un plus de încredere a fost dat de faptul că oamenii apreciază ceea ce fac. Inițial, blogul a început ca un jurnal de vin; pur și simplu, ca jurnalul meu de vin, pe care am ales să îl pun online. M-am gândit: de ce să nu-mi notez impresiile despre vinurile pe care le degust? Și de ce să nu le urmăresc în timp, să văd cum a evoluat vinul, cum a evoluat gustul meu și percepția aromelor?

C Grozea 2De ce scrii pe blog în limba engleză?

Am început să scriu în limba engleză în primul rând pentru că vinurile pe care le consum sunt recunoscute internațional și nu aș vrea să mă limitez doar la cititorii români. Nu pentru că nu aș vrea să am cititori din România; din contră, cei mai mulți cititori de-ai mei sunt din România, chiar dacă scriu în engleză, dar nu am vrut ca limba să fie un criteriu de selecție pentru cei care îmi vizitează blogul. Pe de altă parte, îmi place să cred că, astfel, și vinurile românești pe care le degust și despre care scriu capătă o expunere internațională. Oamenii încep să afle despre ele, chiar am cunoscut negocianți de vinuri din Bordeaux, printre care și un american care trăiește de vreo 25 de ani în Bordeaux, care urmărește comentariile despre vinuri românești și îmi scrie în mod constant că ar vrea să deguste anumite vinuri.

Dar există în România un public pentru ceea ce scrii tu – despre vinuri scumpe, în limba engleză? Cine sunt aceia care își permit și pe care îi interesează?

Despre cei care îmi citesc blogul nu aș putea să dau informații exacte, pentru că nu știu. Dar pot să îți dau informații legate de cei care participă la evenimente – pentru că mă mai ocup și de organizarea unor degustări de vinuri. La aceste evenimente vin oameni care au poziții de middle sau top management, români și străini (expați).

Deci sunt fie români care descoperă vinul, sunt foarte curioși, vor să afle cât mai multe și achiziționează vinuri românești și straine, fie străini, în general oameni din management, care au un anumit venit.

Când ai început să te ocupi și de organizarea evenimentelor?

Primul eveniment a fost o degustare pe care am avut-o la sfârșitul lui 2011, pentru un grup restrâns, de vreo 12 persoane, care mi-au spus că ar vrea să deguste niște vinuri mai speciale. A fost un eveniment de succes, profitabil. După un timp am organizat și altele, alături de un coleg, Nicușor Cazan, care scrie pe Cazan cu Vin. Am avut șase evenimente anul acesta, atât degustări de vinuri străine, cât și românești.

Investiția în vin poate fi foarte profitabilă, dacă știi cum să o faci!”

Cosmin are un job full time destul de solicitant, scrie pe blog, scrie pentru alte publicații, are o emisiune tv, se documentează, studiază, organizează evenimente, participă, la rândul său, la degustări și investește în vin. Și, în curând, familia lui se va lărgi! Cum reușește să le facă pe toate? Simplu: cu plăcere și cu pasiune.

Ai un job solicitant, scrii pe blog, scrii pentru alte publicații, organizezi evenimente, studiezi și investești în vin. Când ai timp să le faci pe toate?

La toate astea se mai adaugă și faptul că soția mea va naște, în curând, o fetiță! Deci se vor mai schimba puțin lucrurile (zâmbește)… O să vedem în ce măsură o să pot continua în același ritm ca și până acum. Până în momentul de față a fost OK, anul acesta a fost mai obositor, pentru că, practic, ziua mea începea la 8 dimineața și ajungeam acasă la 11 sau 12 noaptea 3 sau 4 zile pe săptămână; ceea ce, la un moment dat, te cam doboară. Dar este vorba despre pasiune și când știi că faci lucrurile din pasiune, găsești energia să mergi mai departe. Pasiunea mea este să descopăr noi vinuri, să interacționez cu oamenii care împărtășesc același hobby și asta este ceva foarte plăcut!

Te-ai gândit ca, la un moment dat, să renunți la job și să dezvolți un business care să aibă legătură cu pasiunea ta pentru vinuri?

În momentul de față nu văd cum ar putea să se întâmple acest lucru prea curând, dar nu se știe niciodată. Este foarte tentant să faci ceva care te pasionează, mai ales dacă reușești să echilibrezi venitul care ar putea veni de aici cu cel din jobul pe care îl ai. Cum spuneam, nu se știe niciodată. În 2008 nu mi-am imaginat că voi avea atât de multe vinuri și ca voi fi activ pe piața aceasta.

Ce planuri mai ai?

Pe lângă ceea ce am spus deja, mai am o colaborare cu cei de la UnVinPeZi.ro, un proiect al Mediafax, în care organizăm săptămânal o emisiune de câte 10 minute, transmisă miercurea pe gandul.live. Este o emisiune în care vorbim despre vin, despre evenimente sau chiar degustăm vinuri. Voi continua acest proiect, îmi continuu și studiile despre vin, voi scrie, mai departe, despre vinuri și aș vrea să mai colaborez cu diferite alte societăți interesate să distribuie vinuri, mă gândesc la selecții ale unor producători care încă nu sunt pe piață. Și poate chiar să ofer și consultanță pentru alcătuirea, de exemplu, listelor de vinuri pentru diferite restaurante din București.

Există cerere pe această nișă?

Da, cu siguranță. Eu cred că vinurile sunt foarte trendy în România, sunt foarte mulți oameni care descoperă vinul, care îl consumă și care participă la evenimente legate de vin. Cred că este o piață în ascensiune: sunt crame noi, importatori noi, vinuri noi, oameni care cunosc din ce în ce mai multe despre vin, care pot fi crescuți ca și consumatori și pot fi targhetați de către distributori pentru vinuri din ce în ce mai scumpe. Deci este un domeniu foarte dinamic, cred, și cu un potențial foarte mare de creștere.

Cred că viitorul va fi propriul import, adică importul realizat de fiecare restaurant în parte. Pentru că, până la urmă, sunt doar câțiva distribuitori de vinuri în România și este aceeași piață, vinurile respective sunt aceleași în toate locurile. Ca restaurant, dacă vrei să crești, astfel de importuri pot fi foarte interesante, pentru că te diferentiață de restul pieței.

Ca o concluzie, aș vrea să îi sfătuiesc pe toți cei pasionați de vin să investigheze, să citească, să descopere. Investiția în vin poate fi foarte profitabilă, dacă știi cum să o faci.

Data articol: mai 23, 2013

Jurnalist de profesie, am urmat Jurnalism și Științele Comunicării din pasiune pentru presa scrisă. Între 1999 și 2011 am lucrat în trusturile Edipresse și Ringier, în redacțiile mai multor reviste, însă mediul online a câștigat, zic eu, pariul cu presa scrisă, așa că m-am hotărât să devin freelancer. Scriu, în continuare, din pasiune, chiar dacă suportul este altul, iar această schimbare îmi lasă timp pentru ceea ce prețuiesc cel mai mult: să fiu alături de familie.

Vezi profilul Linkedin

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam