Creşterea calităţii locurilor de muncă – obiectivul Comisiei Europene
Scăderea ratelor alarmante ale şomajului înregistrat în Uniunea Europeană (UE) ar trebui dublată de o reducere a diferenţelor salariale dintre angajaţii, se arată într-o analiză din 2013 a Comisiei Europene (CE), referitoare la situaţia socială şi a ocupării forţei de muncă în Europa.
„Trebuie să acordăm atenţie nu doar creării de locuri de muncă, ci şi calităţii locurilor de muncă, pentru a realiza o redresare durabilă care nu numai să reducă şomajul, ci şi sărăcia”, a declarat László Andor, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune.
La nivelul UE există discrepanţe între veniturile angajaţilor care lucrează deja şi cei care îşi doresc să intre sau să reintre pe piaţa muncii. Totodată sunt vizibile şi diferenţe semnificative între nivelul de salarizare al angajaţilor, în funcţie de statul membru în care lucrează. De exemplu, cele mai mari salarii minime din UE se regăsesc în Luxemburg (1874 de euro), Belgia (1501 de euro) şi Olanda (1469 de euro), în timp ce salariaţii care primesc cele mai mici salarii minime sunt în România (157 de euro), Bulgaria (158 de euro) şi Letonia (286 de euro), potrivit datelor Eurostat.
Sărăcia din UE ar putea fi redusă nu doar prin diminuare diferenţelor salariale existente între angajaţi, ci şi prin implementarea unor sisteme de ajutoare de şomaj care să-i determine pe cei aflaţi în căutarea unui loc de munc să-şi găsească un job „mai de calitate”, conform analizei CE.
Oficialii europeni au mai arătat şi că disparităţile de gen dintre femei si bărbaţi contribuie la creşterea nivelului de sărăcie din Uniune. Recomandarea CE ar fi ca statele membre al trebui să aibă politici eficace, care să cuprindă un timp de lucru egal indiferent de gen, o muncă flexibilă pe scară largă, stimulente pentru împărţirea muncii neremunerate în cadrul unui cuplu şi sisteme de îngrijire a copiilor.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam