Secțiune susținută de

Cum a fost la Conferința Coaching 2012

Portal HR \ Actual \ Cum a fost la Conferința Coaching 2012

A șasea ediție a Conferinței Coaching 2012, organizată de Business-Edu, a avut loc miercuri, 23 mai, la Crystal Palace Ballrooms din București. Eveniment anual, de tradiție, destinat companiilor care doresc să își dezvolte o cultură organizațională de coaching și celor care implementează programe de coaching, conferința a fost dedicată, anul acesta, coaching-ului în organizații.

Prima parte a conferinței s-a conturat în jurul studiilor de caz. După speech-ul de introducere al Clementinei Anghelache, Publisher Business-Edu.ro, speakerii sesiunilor 1 și 2 au fost: Marilena Petrec (APT Resources), Gabriel Năstase (BCR Erste Bank), Horea Murgu (Coaching Essence), Dana Burghel (Oblio Learning), Alexandra Burlan (Vodafone), Raluca Mohanu și Mihai Popa Radu (Coaching Partnership).

Ideea principală a vorbitorilor din prima parte a Conferinței Coaching 2012 este că se vorbește din ce în ce mai mult despre coaching în organizații. S-au dat exemple de programe de coaching intern sau cu ajutorul partenerilor, au fost prezentate rezultate concrete ale acestor programe și s-a vorbit despre perspective și continuitate în coachingul organizațional din România. Foarte interesante și utile au fost tool-urile prezentate de fiecare vorbitor în parte, aplicate în cadrul instituțiilor pe care le reprezintă aceștia.

Sesiunea de după-amiază i-a avut ca speakeri pe Nineta Ceaus (Romtelecom), Magda Bunea (Coach), Petra Muller-Demary, Rita Klemmayer (Sequioa Consulting) și Daniela Andreescu. Spre deosebire de prima parte a zilei, aceste sesiuni au fost interactive și au inclus workshop-uri de coaching.

Concluziile Conferinței Coaching 2012, organizată de Business-Edu, conduc către câteva idei principale: este mai sănătoasă gestionarea energiei decât a timpului, nu trebuie niciodată minimizată încărcătura emoțională a acestui demers, coachingul nu rezolvă întotdeauna problemele existente într-o companie și, mai ales, coachingul este un mijloc de a descătușa potențialul angajaților.

Data articol: mai 24, 2012

Jurnalist de profesie, am urmat Jurnalism și Științele Comunicării din pasiune pentru presa scrisă. Între 1999 și 2011 am lucrat în trusturile Edipresse și Ringier, în redacțiile mai multor reviste, însă mediul online a câștigat, zic eu, pariul cu presa scrisă, așa că m-am hotărât să devin freelancer. Scriu, în continuare, din pasiune, chiar dacă suportul este altul, iar această schimbare îmi lasă timp pentru ceea ce prețuiesc cel mai mult: să fiu alături de familie.

Vezi profilul Linkedin

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam