Hot Now

Cum alegem un curs bun de management?

15 04 2011, Portal HR , Comenteaza, 6.466 afisari

Iulia ne-a intrebat:

Cum putem alege un curs bun de management/leadership/coordonare echipa? Imi puteti recomanda mai multe companii care ofera astfel de cursuri?

Noi ii raspundem:

Daca nevoia de a alege un curs bun de management se bazeaza pe un proces bine pus la punct de analiza a nevoilor de training si vine efectiv in intampinarea unor lacune concrete, o decizie privind cel mai bun furnizor de training ar trebui luata in contextul raspunsurilor la cateva intrebari cheie:

1. Avem nevoie de un program „off-the-shelf” sau de unul special conceput si dezvoltat pentru organizatia noastra? (Daca este vorba de competente unice si specifice pentru organizatia noastra, e de preferat sa alegem un furnizor care poate dezvolta un program de training specific. Daca, insa, competentele sunt generale si universal valabile, avem nevoie doar de adaptarea exercitiilor, studiilor de caz etc).

2. Cat de lung/scurt trebuie sa fie programul de training? Cat de mult ne putem permite sa scoatem angajatii „din productie”?

3. Care este cea mai buna metoda de training avand in vedere particularitatile cursantilor si contextul de munca (multe filiale in tara etc)? Un training in clasa sau un program e-learning, un training virtual sau un training la locul de munca?

4. Care sunt obiectivele programului de training? Cum masuram impactul si succesul? Cum se face follow-up?

5. Care este intervalul de timp in care poate fi dezvoltat si livrat programul?

6. De ce buget dispunem? Cat ne putem permite sa platim?

7. Cat de important este pentru succesul programului de training ca trainerul sa aiba experienta anterioara in domeniul respectiv? (sunt organizatii in care un trainer care nu are experienta anterioara in management are mai putine sanse sa aiba un impact bun asupra grupului de cursanti)

8. Ce experienta are furnizorul de training in livrarea de astfel de programe? Care sunt clientii care au beneficiat de aceste programe? (din ce industrii/ domenii, ce dimensiune etc.)

9. Ce informatii exista in piata despre programe de training pe aceasta tema? Care este feedback-ul clientilor care au apelat la aceste programe de training?

10. In ce masura putem discuta direct cu profesionisti care au utilizat/participat la astfel de programe de training?

In vreme ce la intrebarile precum cele referitoare la buget si particularitatile organizatiei trebuie sa ne raspundem anterior discutiei cu un furnizor potential, restul intrebarilor (cele despre experienta, impact, follow-up, metodologie etc) sunt aspecte esentiale de discutat pentru a face o alegere corecta.

In ceea ce priveste o lista de furnizori recomandati de astfel de programe de training, din motive de echidistanta nu ne putem permite sa facem recomandari punctuale. Mai mult decat atat, asa dupa cum arata si intrebarile enumerate mai sus, alegerea furnizorului de training depinde foarte mult de specificul organizatiei, de tipologiile angajatilor si de obiectivele dorite, de bugete disponibile, astfel incat este posibil ca un program care a avut succes intr-o organizatie sa nu aiba aceeasi relevanta pentru o companie diferita.

Pentru o lista a furnizorilor de training locali, iti recomandam acest catalog.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Finalul anului universitar înseamnă, pentru mulți tineri, inițierea unui proces de căutare a unui loc de muncă, unii dintre ei fiind la primul demers de acest fel. Companiile fac și ele eforturi să atragă tineri interesați să evolueze pe plan profesional sau să-și înceapă cariera, mai ales în condițiile în care rata de ocupare pe […]

Detalii

Experiența angajaților, parcursul lor în organizație – de la recrutare și până la exit interview -, nevoile acestora într-o piață a muncii post-pandemie, digitalizarea departamentului de HR și integrarea inteligenței artificiale în activitățile angajaților sunt doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul conferinței „MAGNETICO. How to attract and retain talents improving employer branding and creating […]

Detalii

Un robot poate suplini lipsa a patru manipulatori de produse şi materiale Roboţii mobili sunt capabili să transporte sarcini de până la 1.350 de kg Baza de roboți va creşte constant cu 30-40% în următorii ani Roboţii mobili autonomi pot fi o alternativă prin care companiile din România pot să depăşească criza de personal necesar […]

Detalii

După ce, la finalul anului trecut, a fost anunțată deblocarea a 90.000 de posturi vacante din aparatul de stat, luna mai a venit cu vestea înghețării angajărilor în instituțiile publice, până la sfârșitul anului. Luna aprilie pare, astfel, să fi fost ultima în care numărul de joburi noi scoase în piață a depășit pragul de […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter