Secțiune susținută de

Cum alegem un curs bun de management?

Portal HR \ Opinia consultantului \ Cum alegem un curs bun de management?

Iulia ne-a intrebat:

Cum putem alege un curs bun de management/leadership/coordonare echipa? Imi puteti recomanda mai multe companii care ofera astfel de cursuri?

Noi ii raspundem:

Daca nevoia de a alege un curs bun de management se bazeaza pe un proces bine pus la punct de analiza a nevoilor de training si vine efectiv in intampinarea unor lacune concrete, o decizie privind cel mai bun furnizor de training ar trebui luata in contextul raspunsurilor la cateva intrebari cheie:

1. Avem nevoie de un program „off-the-shelf” sau de unul special conceput si dezvoltat pentru organizatia noastra? (Daca este vorba de competente unice si specifice pentru organizatia noastra, e de preferat sa alegem un furnizor care poate dezvolta un program de training specific. Daca, insa, competentele sunt generale si universal valabile, avem nevoie doar de adaptarea exercitiilor, studiilor de caz etc).

2. Cat de lung/scurt trebuie sa fie programul de training? Cat de mult ne putem permite sa scoatem angajatii „din productie”?

3. Care este cea mai buna metoda de training avand in vedere particularitatile cursantilor si contextul de munca (multe filiale in tara etc)? Un training in clasa sau un program e-learning, un training virtual sau un training la locul de munca?

4. Care sunt obiectivele programului de training? Cum masuram impactul si succesul? Cum se face follow-up?

5. Care este intervalul de timp in care poate fi dezvoltat si livrat programul?

6. De ce buget dispunem? Cat ne putem permite sa platim?

7. Cat de important este pentru succesul programului de training ca trainerul sa aiba experienta anterioara in domeniul respectiv? (sunt organizatii in care un trainer care nu are experienta anterioara in management are mai putine sanse sa aiba un impact bun asupra grupului de cursanti)

8. Ce experienta are furnizorul de training in livrarea de astfel de programe? Care sunt clientii care au beneficiat de aceste programe? (din ce industrii/ domenii, ce dimensiune etc.)

9. Ce informatii exista in piata despre programe de training pe aceasta tema? Care este feedback-ul clientilor care au apelat la aceste programe de training?

10. In ce masura putem discuta direct cu profesionisti care au utilizat/participat la astfel de programe de training?

In vreme ce la intrebarile precum cele referitoare la buget si particularitatile organizatiei trebuie sa ne raspundem anterior discutiei cu un furnizor potential, restul intrebarilor (cele despre experienta, impact, follow-up, metodologie etc) sunt aspecte esentiale de discutat pentru a face o alegere corecta.

In ceea ce priveste o lista de furnizori recomandati de astfel de programe de training, din motive de echidistanta nu ne putem permite sa facem recomandari punctuale. Mai mult decat atat, asa dupa cum arata si intrebarile enumerate mai sus, alegerea furnizorului de training depinde foarte mult de specificul organizatiei, de tipologiile angajatilor si de obiectivele dorite, de bugete disponibile, astfel incat este posibil ca un program care a avut succes intr-o organizatie sa nu aiba aceeasi relevanta pentru o companie diferita.

Pentru o lista a furnizorilor de training locali, iti recomandam acest catalog.

Data articol: aprilie 15, 2011

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam