Cum atragi angajatorii daca ai trecut de prima tinerete?
Una din cititoarele noastre de pe Unica.ro ne-a intrebat:
Matusa mea isi cauta de mult timp un loc de munca, dupa ce a fost disponibilizata. Are studii superioare, experienta bogata si tot ce ii trebuie. Singura problema este varsta: 44 de ani. La un interviu chiar i s-a spus ca de fap ei cautau pe cineva mai tanar. Ce poate face ca sa atraga angajatorii de partea ei? Ea a pus accent pe experienta, atat in CV, cat si la interviuri, dar pana acum niciun rezultat.
Situatia descrisa de tine este probabil (si din pacate) cat se poate de frecventa (dar nu numai in Romania). Exista, fara indoiala, un curent mai mult sau mai putin vizibil de opinie care scoate din topul primelor optiuni ale angajatorilor persoanele care depasesc un anumit prag de varsta. Atunci cand e vorba de femei, probabil ca excluderea e si mai mare. Spunem probabil pentru ca nu avem la dispozitie statistici relevante despre acest aspect, doar experiente traite si/sau povesti cat se poate de reale.
Marea confuzie pe care o fac multi dintre angajatorii care folosesc criteriul varstei drept filtru eliminatoriu se datoreaza unor mosteniri culturale si de mentalitate cu care vom continua sa ne luptam probabil multa vreme de acum inainte.
Sunt putine actiunile concrete pe care le putem intreprinde ca sa demontam aceste idei preconcepute si ele se refera mai degraba la aspecte legate de discurs si prezentare. Astfel, factori precum un CV bine pus la punct si racordat la cerintele anunturilor, o prezenta deschisa si care comunica flexibilitate si interes pentru asumarea de responsabilitati noi pot veni in ajutor, dar nu rezolva neaparat problema.
In ceea ce priveste contextele in care, odata chemata la interviu, primeste un feedback privind criteriul de varsta, din punctul nostru de vedere aceasta nu este decat o scuza a evaluatorului si o modalitate de a evita situatiile in care trebuie sa ofere un feedback real si consistent privind motivele respingerii. Varsta se poate calcula foarte usor din CV, chiar daca rubrica specifica nu este inclusa in formatul ales.
Din pacate, dincolo de dificultatea gasirii unui loc de munca in aceste conditii si cu bagajul emotional (firesc negativ) al cuiva care a fost disponibilizat, mai exista si riscul ca asemenea experiente negative cumulate sa duca la senzatii puternice de inutilitate si, adesea, chiar la disperare. Acest lucru se traduce, concret, si in mesaje nepotrivite transmise potentialilor angajatori, o tendinta de a considera ca de fiecare data cand CV-ul este respins este vorba de discriminare si o dorinta, poate neconstientizata, de a-si dovedi valoarea cu orice pret. Ori, esentiala este pastrarea unei relatii echilibrate intre candidat si angajator in absenta careia interviul isi pierde dramatic din valoare.
Revenind la intrebarea ta despre modalitatile in care ar putea sa isi atraga angajatorii de partea ei, recomandarea noastra este sa incerce sa ramana in planul realului si concretului. Cum? In principal, asumandu-si activitati care o pot imbogati in plan personal si/sau profesional si in aceasta perioada de cautari si mentinandu-se in permanenta la curent cu tendintele si cerintele din domeniul in care isi doreste sa lucreze in continuare. Internetul abunda in clipa de fata in surse de informatie gratuite sau la costuri foarte mici. De cele mai multe ori e nevoie doar de timp si dorinta constienta pentru descoperi ce e nou si util intr-un domeniu sau mai multe.
E foarte posibil ca jobul cautat sa intarzie destul de mult sa apara, dar nu exista nicio determinare absolut negativa care sa inchida definitiv accesul la o pozitie interesanta. S-ar putea sa fie nevoie de mai multa rabdare si de mai multa imaginatie/ flexibilitate (a se citi aici varianta de a muta accentul de pe experienta anterioara mai degraba pe maturitate si dorinta de a incerca lucruri noi), dar solutia va aparea cu siguranta (posibil chiar si, de ce nu, sub forma unei activitati lucrative pe cont propriu).
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam