În ultimele luni am primit zeci de astfel de validări ale competențelor mele din partea câtorva persoane pe care nu le-am cunoscut niciodată. Evident, acești oameni nu pot evalua corect abilitățile mele întrucât nu am colaborat într-un context care să le ofere informații relevante în acest sens. În plus, poate fi jenant că oamenii primesc astfel de solicitări în numele meu când eu nici măcar nu am fost întrebată dacă sunt de acord.
LinkedIn extrage automat abilitățile menționate în fiecare profil și sugerează conexiunilor să le valideze cu un singur click. Cu alte cuvinte, poți primi un mesaj în care ești întrebat dacă persoana X, Broker la o agenție de real estate are cunoștințe în domeniul imobiliar și dacă da, ai un link rapid pentru a-i valida aceste cunoștințe. Ce se întamplă însă atunci când cunoști persoana respectivă doar pentru că ați fost colegi la un curs de pictură pentru amatori? Vrei să-l susții chiar dacă nu ești în măsură să-l evaluezi corect din punct de vedere profesional așa că îi vei oferi, probabil, validarea cerută de LinkedIn.
Procesul se bazează pe un răspuns rapid și atfel se poate întâmpla să validezi în câteva secunde tot atâtea abilități. Competența, link, click și tot așa … Colegul apreciat primește imediat un mesaj cu informarea că i-au fost confirmate abilități, acesta probabil se va simți impresionat de gest și va dori să întoarcă favoarea. Cu toții vrem să fim drăguți, nu? Și astfel apar tot felul de situații bizare când un antrenor de fitness îi validează cunoștințele și abilitățile de analiză financiară sau planificare a bugetului ale unui director financiar care probabil frecventează sala de sport în timpul liber. Așadar, ce valoare are această susținere artificială care seamănă cu votul dintr-un concurs de popularitate? Și cum putem noi controla acest proces atâta vreme cât LinkedIn generează automat solicitările?
Nu mă pot gândi decât la trei modalități de a crește valoarea validării competențelor pe LinkedIn, și anume:
1) Trece pe lista abilităților și cunoștințelor doar pe cele pe care chiar le deții astfel încât dacă cineva le validează (prin procesul de endorsement), măcar să fie adevărate și ușor de probat.
2) Validează doar persoanele care știi sigur că dețin acele competențe și oferă reciprocitate doar în cazul în care chiar poți evalua corect.
3) Validează în profilul tău doar acele confirmări (endorsements) venite de la persoane care sunt în măsură să te evalueze.
Alina Botica este fotografă, cu specializare în fotografia de beauty, portret și cea de boudoir, reușind să facă femeile să se simtă bine în pielea lor ca să-și poată exprima feminitatea și printr-un shooting foto profesionist. N-a fost mereu simplu și nu și-a găsit nișa de specializare dintr-o dată, ci a trecut prin mai multe […]
DetaliiÎn perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen. Programul a avut ca scop dezvoltarea profesională și personală a celor 12 participanți, printr-o abordare practică și interactivă. Rezultatul? Formarea unei noi generații de profesioniști HR de elită, care să înțeleagă și să poată […]
Detalii39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]
DetaliiŞapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]
Detalii
Exista intr-adevar o problema cu aceste endorsments, dar nu cred ca solutiile sunt acestea.
1) Trece pe lista abilităților și cunoștințelor doar pe cele pe care chiar le deții – le detin pe toate, dar in masuri diferite. am lucrat doar pe un proiect in care sa imi manifest abilitatea X, insa am lucrat pe 10 proiecte de tipul Y. Totusi, pe linkedin X poate avea proportie mai mare, deci nu e reprezentativ.
3) Validează în profilul tău doar acele confirmări (endorsements) venite de la persoane care sunt în măsură să te evalueze. – nu ti se da ocazia sa validezi edorsments.
Poate ar trebui sa nu ne mai facem conexiuni printre oameni pe care ii cunoastem altfel decat prin interactiuni legate de munca si sa ii stergem pe cei care insista sa ne endorseze fara sa stie mare lucru despre noi (sau sa le dam un mesaj si daca nu se linistesc, sa ii stergem)
@Daniela, te asiguram ca am verificat daca pot fi selectate validarile care vrei sa fie afisate in profilul tau si este o optiune valabila. Verifica in profilil tau, la Edit profile, Manage Endorsements.
Nu ni se pare utila optiunea de a te conecta doar cu cei cunoscuti, mai ales nu pe LinkedIN, unde ideea este de a face networking in scop de business, de a-ti dezvolta reteaua de contacte. De altfel, cele mai valoroase contacte sunt cele pe care nu le cunosti: http://portalhr.ro/puterea-verigilor-slabe/.
Sincer, cred ca aceste „endorsements” au fost introduse ca urmare a listarii la bursa a LinkedIn, scopul fiind de a genera trafic si arata un interes crescand al membrilor pentru site. In definitiv este o retea sociala (chiar daca specializata), care trebuie sa creasca continuu, altfel scade cotatiei.
Exemplul cel mai elocvent pentru a ilustra irelevanta acestor confirmari este ca eu am fost invitat sa validez competentele lui Radu Georgescu (Gecad) pentru dezvoltare soft.
Oricum, din discutiile avute pe aici (ma aflu in SUA), a reiesit clar ca nimeni nu ia in serios astfel de „endorsements”, ci doar recomandarile.