Hot Now

Cum folosește LinkedIn validarea abilităților (endorsements) ca instrument de promovare

26 03 2013, Career Advisor , 3 comentarii, 5.053 afisari

În ultimele luni am primit zeci de astfel de validări ale competențelor mele din partea câtorva persoane pe care nu le-am cunoscut niciodată. Evident, acești oameni nu pot evalua corect abilitățile mele întrucât nu am colaborat într-un context care să le ofere informații relevante în acest sens. În plus, poate fi jenant că oamenii primesc astfel de solicitări în numele meu când eu nici măcar nu am fost întrebată dacă sunt de acord.

LinkedIn extrage automat abilitățile menționate în fiecare profil și sugerează conexiunilor să le valideze cu un singur click. Cu alte cuvinte, poți primi un mesaj în care ești întrebat dacă persoana X, Broker la o agenție de real estate are cunoștințe în domeniul imobiliar și dacă da, ai un link rapid pentru a-i valida aceste cunoștințe. Ce se întamplă însă atunci când cunoști persoana respectivă doar pentru că ați fost colegi la un curs de pictură pentru amatori? Vrei să-l susții chiar dacă nu ești în măsură să-l evaluezi corect din punct de vedere profesional așa că îi vei oferi, probabil, validarea cerută de LinkedIn.

Procesul se bazează pe un răspuns rapid și atfel se poate întâmpla să validezi în câteva secunde tot atâtea abilități. Competența, link, click și tot așa … Colegul apreciat primește imediat un mesaj cu informarea că i-au fost confirmate abilități, acesta probabil se va simți impresionat de gest și va dori să întoarcă favoarea. Cu toții vrem să fim drăguți, nu? Și astfel apar tot felul de situații bizare când un antrenor de fitness îi validează cunoștințele și abilitățile de analiză financiară sau planificare a bugetului ale unui director financiar care probabil frecventează sala de sport în timpul liber. Așadar, ce valoare are această susținere artificială care seamănă cu votul dintr-un concurs de popularitate? Și cum putem noi controla acest proces atâta vreme cât LinkedIn generează automat solicitările?

Nu mă pot gândi decât la trei modalități de a crește valoarea validării competențelor pe LinkedIn, și anume:

1) Trece pe lista abilităților și cunoștințelor doar pe cele pe care chiar le deții astfel încât dacă cineva le validează (prin procesul de endorsement), măcar să fie adevărate și ușor de probat.

2) Validează doar persoanele care știi sigur că dețin acele competențe și oferă reciprocitate doar în cazul în care chiar poți evalua corect.

3) Validează în profilul tău doar acele confirmări (endorsements) venite de la persoane care sunt în măsură să te evalueze.

Comentarii (3)
 1. Daniela spune:

  Exista intr-adevar o problema cu aceste endorsments, dar nu cred ca solutiile sunt acestea.
  1) Trece pe lista abilităților și cunoștințelor doar pe cele pe care chiar le deții – le detin pe toate, dar in masuri diferite. am lucrat doar pe un proiect in care sa imi manifest abilitatea X, insa am lucrat pe 10 proiecte de tipul Y. Totusi, pe linkedin X poate avea proportie mai mare, deci nu e reprezentativ.

  3) Validează în profilul tău doar acele confirmări (endorsements) venite de la persoane care sunt în măsură să te evalueze. – nu ti se da ocazia sa validezi edorsments.

  Poate ar trebui sa nu ne mai facem conexiuni printre oameni pe care ii cunoastem altfel decat prin interactiuni legate de munca si sa ii stergem pe cei care insista sa ne endorseze fara sa stie mare lucru despre noi (sau sa le dam un mesaj si daca nu se linistesc, sa ii stergem)

  • Portal HR spune:

   @Daniela, te asiguram ca am verificat daca pot fi selectate validarile care vrei sa fie afisate in profilul tau si este o optiune valabila. Verifica in profilil tau, la Edit profile, Manage Endorsements.
   Nu ni se pare utila optiunea de a te conecta doar cu cei cunoscuti, mai ales nu pe LinkedIN, unde ideea este de a face networking in scop de business, de a-ti dezvolta reteaua de contacte. De altfel, cele mai valoroase contacte sunt cele pe care nu le cunosti: http://portalhr.ro/puterea-verigilor-slabe/.

 2. Iustin spune:

  Sincer, cred ca aceste „endorsements” au fost introduse ca urmare a listarii la bursa a LinkedIn, scopul fiind de a genera trafic si arata un interes crescand al membrilor pentru site. In definitiv este o retea sociala (chiar daca specializata), care trebuie sa creasca continuu, altfel scade cotatiei.

  Exemplul cel mai elocvent pentru a ilustra irelevanta acestor confirmari este ca eu am fost invitat sa validez competentele lui Radu Georgescu (Gecad) pentru dezvoltare soft.

  Oricum, din discutiile avute pe aici (ma aflu in SUA), a reiesit clar ca nimeni nu ia in serios astfel de „endorsements”, ci doar recomandarile.

Adauga comentariu

Cele mai noi

În perioada 2-6 martie, Sindicatul Studenților din Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică (SiSC) pregătește cea de-a IX-a ediție a proiectului Spring IT. SiSC este cea mai veche organizație studențească din Academia de Studii Economice din București, care a realizat peste 200 de proiecte, desfășurate cu succes, în decursul a 23 de ani de […]

Detalii

Catalyst Solutions anunță organizarea celui mai mare târg de joburi din România, Angajatori de TOP dedicat tuturor candidaților, indiferent de nivelul de experiență. Eveniment de carieră consacrat în București și Timișoara, Angajatori de TOP se extinde în Constanța, Ploiești, Pitești, Craiova și oferă oportunități de carieră pentru candidații cu studii superioare și medii care sunt […]

Detalii

–   Prima platformă de wellbeing ce reunește peste 100 de programe dedicate sănătății fizice și psiho-emoționale a angajaților și familiilor acestora; –   Segmentarea în premieră a programelor pe cele două categorii de generații care constituie mai mult de 75% din forța de muncă: Generația X și Millennials; –   Programele sunt accesibile în 40% în formatul atelierelor experiențiale și […]

Detalii

Este un drept al angajatorilor să le stabilească angajaților lor obiective de performanță profesională, dar este o obligație a acestora față de angajați, începând de la momentul angajării, să le arate care sunt criteriile de evaluare profesională și care e procedura. Printre elementele obligatorii ale regulamentului intern regăsim, de altfel, criteriile și procedura de evaluare […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter