Secțiune susținută de

Cum imi dezvolt calitatile de lider?

Portal HR \ Opinia consultantului \ Cum imi dezvolt calitatile de lider?

Una din cititoarele noastre de pe Unica.ro ne-a intrebat:

Care sunt cursurile care m-ar ajuta sa imi dezvolt calitati de lider.? Mentionez ca sunt absolventa de Litere.

Noi ii raspundem:

Atunci cand vine vorba de leadership, disputa dintre sustinarii cursurilor care ajuta la dezvoltarea acestei dimensiuni si denigratorii lor risca sa paralizeze dorinta sincera a cuiva de a se dezvolta in acest sens.

Cei care spun ca leadership-ul este o abilitate cu care te nasti si pe care niciun program de training nu te poate ajuta sa o dezvolti de la zero trag aceasta concluzie dintr-un amestec de date pragmatice si reactii emotionale. Este adevarat ca liderii mari sunt putini si s-au dovedit a fi asa printr-o combinatie neasteptata de context economic/istoric/cultural si atitudini/luari de pozitie/idei relevante. A gasi formula exacta a leadership-ului poate sa semene din acest punct de vedere cu dificultatea gasirii pietrei filosofale, de unde si tendinta fireasca (omeneasca) de a considera ca un lider se naste ca atare si nu poate fi facut.

Pe de alta parte, sustinatorii ideii ca si leadership-ul se dezvolta ca oricare alta competenta (ia mai mult timp pentru ca este vorba de o combinatie de competente, cunostinte etc) isi permit o flexibilitate mai mare in tratarea subiectului. Studii in domeniu au catalogat ceea ce poate fi denumit “comportament de lider” si training-urile elaborate pe marginea lor pleaca de la ideea, generoasa de altfel, ca atunci cand este vorba de comportamente, orice se poate invata/dezvolta.

Pentru a-ti putea da un raspuns relevant la intrebarea ta, ar trebui sa ne asumam unul din cele doua puncte de vedere mentionate mai sus. Parerea noastra vizavi de posibilitatea de a face dintr-o persoana un lider merge, insa, mai degraba pe o “cale de mijloc”. Asa cum unii se nasc cu “ureche muzicala” si au o usurinta nepereche de a canta la un instrument, exista posibilitatea ca si liderii mari sa aiba pe undeva (in bagajul genetic dar nu numai) anumite date de a caror existenta depinde masura grandorii lor (atentie! Nu neaparat si a valorii pentru restul lumii).

Ideea ca leadership-ul se manifesta de la gradinita ni se pare insa in cel mai bun caz hilara. Mai rau este ca, desi nu este sustinuta cu studii serioase, multa lume o crede. Si liderii mari, dar si cei mai putin mari (care exista prin corporatii si organizatii dar despre care lumea nu stie) au trecut printr-un process de dezvoltare si invatare, nu s-au nascut cu lingura leadership-ului in gura si nici daca s-au nascut cu ea nu le-a fost suficient ca sa se faca mari. Asa ca da, ideea unor programe de training care sa dezvolte liderul care ar putea sa existe in tine merita luata in calcul. In cel mai rau caz, daca el nu exista acolo, la nivel de proiect, cursurile nu il pot dezvolta, dar ceea ce poate face un training de leadership bun este sa te invete ce este si cum se recunoaste un comportament de lider. De la inteligenta emotionala, la inovatie, carisma, impact, creativitate si multe, multe altele, un training de leadership este probabil cel mai bun loc in care poti sa le gasesti pe toate.

Atunci cand decizi ce program de leadership sa urmezi, unul din criteriile esentiale este feedback-ul de la cei care l-au absolvit déjà. Multe descrieri suna bine (un motiv in plus pentru care evitam sa dam nume), dar in realitate valoarea unui training este data intr-o masura covarsitoare de competenta celui care il livreaza. Atentie, deci, la profilul trainerului si la modalitatile de predare (notiuni teoretice despre leadership poti dobandi si pe plan individual, urmand un program de invatare de tip e-learning). Ai nevoie insa si de multa practica si de cineva care sa iti poata da un feedback prin perspectiva realitatii traite.

Nu in ultimul rand, desi e posibil sa nu il numeasca exact asa: curs de leadership, multe programe de master in business contin elementele esentiale ale unei astfel de instruiri. Marele avantaj al lor (daca sunt bine facute) este ca fac mai mult decat sa iti arate cum sa fii un lider, te si expun la situatii concrete in care nu poti face fata in absenta deprinderilor valoroase din scoala leadership-ului.

Data articol: ianuarie 14, 2011

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam