Cum imi reiau cariera dupa o pauza de 4 ani?
Una din cititoarele noastre de pe Unica.ro ne-a intrebat:
Daca o femeie a fost timp de patru ani in concediu de crestere a copilului (2 copii, unul dupa altul), cum isi poate recupera cariera? O pauza atat de mare are efecte grave? Firma la care a lucrat inainte s-a desfiintat din cauza crizei si acum trebuie sa o ia de la capat? Acesti 4 ani de pauza vor reprezenta un dezavantaj mare la interviu?
Noi ii raspundem:
Cu siguranta ca in contextul descris de tine “recuperarea carierei” este un proces care va necesita timp si multa (cateodata foarte multa) perseverenta. Din pacate, modelul femeii casnice nu mai este unul promovat pozitiv in cultura si societatea noastra. Exista un anumit stigmat aplicat celor care isi asuma o “pauza” atat de mare si din acest motiv este foarte probabil ca persoanele care revin sa simta ca pornesc din start cu un handicap.
In opinia noastra, de fapt aici este marea problema. Cresterea copiilor este in sine o ocupatie la fel de valoroasa ca oricare alta, in pofida faptului ca societatea nu o recunoaste ca atare. N-am vazut inca CV-ul unei mame care sa isi descrie in termeni detaliati experienta de munca “acasa” si sa o comunice ca pe un avantaj, dar timpul nu e cu siguranta pierdut.
Revenind deci la dilema ta, credem ca dincolo de dificultatile inerente ale cautarii unui alt job in aceasta perioada, ceea ce ar trebui sa faca o persoana in situatia descrisa de tine este, in primul rand, sa nu se pozitioneze in inferioritate fata de cei/cele care nu au facut o “pauza” de X ani in cariera.
Daca motivele pentru care ai ales cariera respectiva inainte de experienta maternitatii raman valabile, poti incepe cautarea constientizand anumite aspecte:
1. Procesul de cercetare pentru a identifica jucatorii actuali de pe piata din industria in care ai lucrat sau din cele in care ai putea lucra trebuie sa fie unul cu atat mai detaliat.
2. Daca nu ai cultivat-o in aceasta perioada, reactiveaza-ti reteaua de contacte. Daca nu ai o astfel de retea, acum este momentul sa incepi sa o dezvolti. Statisticile arata ca adesea recomandarile de joburi relevante vin mai degraba de la astfel de contacte, decat urmarind anunturile facute publice pe site-uri de recrutare.
3. Foloseste toate caile existente pentru comunicarea interesului tau pentru un job: de la trimiterea CV-ului (refacut) catre companii de recrutare sau potentiali angajatori, la raspandirea vestii in mod formal sau informal prin retele sociale sau discutii directe cu persoane care au ramas in aceasta perioada in “campul muncii”.
4. Pregateste-te pentru interviu racordandu-te la realitatile (schimbate) ale pietei muncii si ale activitatii tale. E util sa poti face dovada ca esti in continuare la curent cu ce se intampla.
5. Pregateste-te sa accepti un job inferior ierarhic fata de cel pe care l-ai parasit in urma cu 4 ani (si asta include si partea de compensatii si beneficii). Nu e obligatoriu sa se intample asa, dar, din pacate, este o posibilitate pe care trebuie sa o iei in calcul.
6. Participa la cat mai multe interviuri. Te reobisnuiesti pe de o parte cu acest “sport” iar, pe de alta, afli informatii valoroase despre cine, ce si cum (se) cauta in piata.
7. Descopera alternative. Daca va fi dicil sa gasesti un job similar cu cel pe care l-ai avut in urma cu 4 ani, ce altceva ai putea face? Oare nevoia de a reveni la cariea de dinainte de copii nu este doar una inertiala? Chiar este ceea ce iti doresti sau ceea ce se asteapta de la tine sa faci?
8. Acorda-ti timp. In functie de domeniul in care ai lucrat/vrei sa continui sa lucrezi si dinamica pietei, este foarte posibil ca acest proces de gasire a unui nou job sa fie unul de durata (gandeste in termeni de luni de zile, cateodata chiar si jumatate de an sau mai mult).
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam