Cum îți cauți un job când ai deja unul
De ce să fie simplu dacă poate să fie complicat? Ai un job și nu ai motive de îngrijorare că s-ar putea să îl pierzi din cauză de criză economică sau crize de management și totuși există undeva un sâmbure de nemulțumire pe care, oricât te-ai strădui, nu îl mai poți ține ascuns. Vrei altceva, vrei să cauți altceva dar nu vrei să faci publică această căutare, măcar și numai pentru a nu risca să dai vrabia din mână pentru cea de pe gard.
Cuvântul cheie în această situație este, deci, CONFIDENȚIALITATE. Cum să derulezi un proces de căutare a unui job atunci când ai deja unul? Cum să găsești cele mai bune oportunități de pe piață fără să te expui inutil? Articolul pe care vi-l recomandăm azi abordează acest subiect din perspectiva unui căutător pasiv, dar recomandările pe care le face ni s-au părut cât se poate de pertinente și pentru situația în care pasivitatea nu mai este o soluție.
Iată câteva idei valoroase și cu adăugiri în notă locală:
1. Evită agresivitatea excesivă în căutarea unui job. În vreme ce trimiterea unui CV actualizat către firme de recrutare cu o reputație bună este una din metodele prin care poți sonda piața, comunicarea publică a disponibilității tale pe site-uri de job-uri te poate expune mai mult decât îți dorești.
2. Evită să trimiți CV-uri în timpul orelor de program și să utilizezi în acest scop mijloacele de comunicare puse la dispoziție de către angajator. Adresa de e-mail de la birou nu își are locul nici în CV și nici în profilul tău de pe LinkedIn. Folosește o adresă privată (s-ar putea să fie o idee bună să îți creezi o adresă de mail special pentru procesul de căutare a unui job, astfel încât atunci când o verifici să te asiguri că mesajele pe care le primești acolo sunt doar legate de acest subiect).
3. Dacă totuși simți nevoia să îți verifici adresa de mail privată în timpul orelor de program, fă acest lucru de pe un mijloc mobil personal (telefon, tabletă etc.) și în afara spațiului biroului (eventual în pauza de masă).
4. Nu folosi o listă cu adresele tuturor firmelor de recrutare fără o filtrare prealabilă. Dacă nu ai mai lucrat până acum cu niciuna dintre ele, investește-ți o parte din timpul liber pentru a face o cercetare pe internet despre companiile respective. Citește ce se scrie despre ele și ce scriu consultanții lor și fă o selecție relevantă pentru tipul de job care te interesează pe tine.
5. Dacă decizi să nu apelezi la firmele de recrutare (deși nu îți recomandăm asta), acordă mare atenție informațiilor/mesajelor pe care le transmiți pe plarformele sociale. Actualizarea/completarea unui profil pe LinkedIn poate să fie un semn pentru angajator că ești în căutare de altceva, mai ales dacă nu ai mai făcut acest lucru de ceva vreme. Acordă atenție conexiunilor pe care le ai și vizibilității acțiunilor tale. Cine și ce poate vedea din ceea ce faci în social media?
6. Dacă ai aflat despre o poziție interesantă pentru tine, nu-ți urma primul impuls de a trimite CV-ul înainte de a afla mai multe informații despre companie, manager de HR, manager de linie al poziției vacante etc. E bine să știi de la început cine îți va citi aplicația și ce conexiuni are persoana respectivă.
Află mai multe despre modalitățile în care poți derula o căutare de job fără să îți periclitezi poziția actuală citind tot articolul How to Look For a Job When You’re Already Employed.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam