Secțiune susținută de

Cum iti poti creste sansele de angajare?

Portal HR \ Opinia consultantului \ Cum iti poti creste sansele de angajare?

Andreea ne-a intrebat:

Intamplator am ajuns pe acest portal si m-am gandit sa va mentionez un aspect care pe mine sincer ma deranjeaza. As avea mai multe de spus despre piata de hr insa o sa ma limitez la acest aspect. Cunosc o persoana care a absolvit facultatea de ingineria mediului, un master in domeniu si, dupa 2 ani de lucru in sistemul de stat si aproximativ 10 luni in sistemul particular ca inginer de mediu a fost nevoie sa schimbe drastic domeniul. A intervenit criza financiara, s-au facut restructurari si nimeni nu mai angaja mai ales in acest domeniu. A absolvit un curs de bucatar si s-a angajat in domeniu. Dupa aproximativ 2 ani de lucru in acest domeniu, printre care si o perioada in strainatate, persoana doreste sa revina la domeniul initial si incearca sa se angajeze ca inginer. Dupa multe luni si aplicatii a fost chemata la 2-3 interviuri insa respinsa de fiecare data fara macar un motiv. Din punctul meu de vedere este clar, piata de hr nu este pregatita sa treaca peste bariere si daca ai schimbat domeniul in care ai activat, nimeni nu mai crede ca esti capabil sa revii, sa te readaptezi. Intrebarea mea este: ce poate sa faca o asemenea persoana pentru a avea mai multe sanse in obtinerea unui loc de munca si cum ar trebui sa prezinte situatia astfel incat un recruiter/angajator sa treaca de aceste bariere si sa analizeze corect profilul candidatului respectiv?

Noi ii raspundem:

Inainte de a veni cu un raspuns concret la intrebarea ta, am vrea sa vorbim putin despre situatia descrisa de tine si despre tendinta, normala de altfel, de a generaliza pornind de la contexte/intamplari care ne marcheaza puternic. Este posibil ca unei persoane care a schimbat domeniul in care activat o anumita perioada de timp nu foarte lunga sa ii fie greu sa revina la specializarea si profesia initiala dupa o pauza. Dar pentru a generaliza si a spune ca piata de HR nu este pregatita sa depaseasca aceste bariere, credem noi ca este nevoie de mai multa masa critica, in speta de multe, foarte multe astfel de exemple.

Cu ceva vreme in urma, o alta persoana care lucrase multi ani in alt domeniu decat cel in care se specializase (cel de asistenta medicala) ne intreba ce sanse are sa incerce o revenire. Am incurajat-o la momentul respectiv sa incerce, pregatindu-se in prealabil pentru o perioada mai lunga de cautare si o pozitie inferioara celei de pe care plecase (inclusiv din punct de vedere financiar). Ne-am bucurat sa vedem ca sfatul nostru a avut ecou bun si ca, dupa cateva incercari, fusese la un interviu exact pentru pozitia pe care si-o dorea.

Sa revenim insa la situatia descrisa de tine. Persoana despre care vorbesti credem noi ca are toate motivele sa continue sa caute o pozitie in zona profesionala pentru care s-a pregatit prin studii si in care a lucrat aproape 3 ani, cea de inginer de mediu. Ca in orice alt fel de revenire, insa, are nevoie poate de si mai multa rabdare decat cei care schimba jobul in acelasi domeniu. Rabdarea se traduce in cateva zeci de interviuri. E riscant si contraproductiv sa isi imagineze ca doar pentru ca a fost respinsa la 2 – 3 interviuri asta inseamna ca nu mai are nicio sansa.

Motivele pentru care a fost respinsa pot fi variate si atata vreme cat nu a primit nicio explicatie e de presupus, dezamagitor de altfel, ca profesionalismul celor cu care a stat de vorba lasa mult de dorit.

Una din temerile (nerostite de altfel) ale potentialilor angajatori atunci cand discuta cu un candidat care revine dupa o pauza este, asa cum mentionam si intr-un articol anterior, legata de masura in care persoana mai este la curent cu ultimele noutati in domeniu si, in plus, cat de usor sau de greu ii va fi sa se racordeze la alt gen de responsabilitati si la un mediu cu totul diferit. In cazul unui evaluator cu experienta, aceste reactii intuitive pot fi contrabalansate de un proces de evaluare bine pus la punct. De altfel, 2 ani nu este o pauza atat de mare si dovezile despre performanta in domeniul dorit pot fi aduse la iveala cu succes intr-un interviu daca ele exista.

Aici intervine si rolul candidatului. De masura in care isi poate detalia si argumenta competentele si rezultatele anterioare in domeniul dorit si de motivatia pentru revenire poate depinde esential soarta interviului. Nu e usor, mai ales cand ai de-a face cu intervievatori fara experienta, dar cu cat va participa la mai multe interviuri si isi va pune problema ce avantaje poate aduce respectivului angajator si cum le poate exprima concludent, cu atat sansele de a face impresie buna pot creste.

Nu in ultimul rand, s-ar putea ca revenirea sa fie cu atat mai usoara cu cat persoana e dispusa sa accepte o pozitie inferioara celei de pe care a plecat pentru a demonstra ca face fata si ca poate accede cu usurinta la un pachet de responsabilitati mai complexe. Acelasi lucru este valabil si pentru asteptarile salariale.

Data articol: mai 5, 2011

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam