Hot Now

Cum raspunzi unei cereri de marire de salariu

15 07 2011, Portal HR , Comenteaza, 6.548 afisari

De cele mai multe ori cand vorbim despre solicitarea de crestere a salariului avem in vedere punctul de vedere ale celui care isi face curaj si isi aduna argumente ca sa ceara si aproape deloc la cel care primeste aceasta cerere si trebuie sa ofere un raspuns. Daca emotiile si dificultatea discursului coerent ni se par firesti in cazul primului, ne gandim prea putin la problemele pe care o astfel de discutie le ridica pentru cel de al doilea.

Acesta este si motivul pentru care ne-a atras atentia articolul de pe Harvard Business Review pe care vi-l recomandam azi. Autorul incepe printr-o analiza a implicatiilor unei cereri de salariu intr-o companie (si sunt, din pacate, multe asa) in care nu exista o politica formala de compensatii si beneficii (care sa seteze din timp limitele si momentele cheie in care astfel de mariri pot avea loc). In aceasta situatie, decizia privind marirea salariala este un subiect sensibil a carui aducere in prim plan ii poate pune pe multi manageri in incurcatura. Impulsul de a „impinge” aceasta responsabilitate mai departe catre cel ierarhic superior (sau chiar catre proprietarul afacerii) risca sa erodeze semnificativ capitalul de autoritate si respect pe care un coordonator de echipa se straduieste sa si-l cladeasca si sa si-l mentina in fata celor pe care ii coordoneaza.

Cea mai buna solutie, sugereaza autorul, este ca managerul sa asculte argumentele (care se incadreaza undeva intr-una din categoriile: am nevoie, o merit, jobul pe care il fac este mai bine cotat in piata etc.) si sa solicite o perioada de gandire.

Printre cele mai interesante idei care ne-au atras atentia in articol este, insa, „ecuatia” cu ajutorul careia se poate face o analiza corecta a unei astfel de cereri si lua o decizie inteleapta. Este important sa facem diferenta intre valoarea jobului pentru organizatie si valoarea individuala a persoanei care ocupa pozitia respectiva. De multe ori le confundam si consecintele nu pot fi sanatoase.

In practica, orice job are o anumita valoare, determinata de piata in care activeaza organizatia si nu de calitatea performantei angajatului sau de nevoia acestuia de a avea un venit mai mare. Astfel, se poate intampla ca din punct de vedere organizational pachetul compensatoriu pentru pozitia respectiva sa fie la nivel maxim, o marire fiind atat imposibila din cauza limitarilor de bugete cat si nerecomandabila pentru ca ar „hrani” confuzia intre job si individ.

Daca, insa, analiza cererii de marire de salariu duce la concluzia ca persoana este intr-adevar (ras)platita sub nivelul corect sau daca este evident ca o plecare a angajatului respectiv ar aduce prejudicii semnificative organizatiei, o crestere a salariului este nu doar recomandata ci chiar obligatorie. Chiar si in aceasta situatie, autorul recomanda prudenta si calm. Vestile circula repede intr-o organizatie si o cerere de marire de salariu care primeste foarte repede si fara alte discutii un raspuns favorabil risca sa lanseze un precedent periculos.

Citeste tot articolul How to Handle a Raise Request ca sa descoperi si cum recomanda autorul sa procedeze managerul atunci cand considera ca o crestere a salariului este indreptatita.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Toamna aceasta, comunitatea IT din România este invitată să participe la DevCon Live – cea mai mare serie de conferințe de tehnologie, desfășurate în mediul online. Inspirat de DevTalks Reimagined și parte din DevTalks România, DevCon Live este un hub de tehnologie ce va fi activ toată luna noiembrie  și va susține 4 săptămâni pline […]

Detalii

Câştigul salarial mediu net lunar la nivelul economiei naţionale a fost anul trecut de 2.986 lei, în creştere cu 13% (+344 lei) comparativ cu anul precedent, iar câştigul salarial mediu brut lunar a fost 4.853 lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate vineri. Conform INS, angajatorii au cheltuit în medie, într-o lună, 5.092 lei […]

Detalii

Apărută de curând la Publica, cartea Catalizatorul de Jonah Berger se adresează tuturor celor care doresc să catalizeze schimbarea. Ea oferă un solid mod de gândire și o varietate de tehnici care pot să conducă la rezultate extraordinare. Fie că încercați să schimbați o persoană, să transformați o organizație ori să schimbați modul în care […]

Detalii

45 de studenți proveniți din centrele universitare Galați, București, Brașov, Iași, Constanța, Craiova și Cluj-Napoca au promovat, cu succes, cea de-a noua ediție a Școlii de Vară organizată de LIBERTY Galați. Timp de 10 săptămâni, studenții au fost angajați cu drepturi depline și au lucrat alături de mentori (specialiști din cadrul Combinatului) pe proiecte reale, […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter