Hot Now

Cum să colaborezi mai bine cu un consilier de carieră

10 06 2014, Career Advisor , Comenteaza, 3.886 afisari

Zi de zi discutăm cu profesioniști aflați în diverse momente ale carierei. Adesea, subiectul discuțiilor nu este legat de un job concret, ci mai degrabă de nevoia lor de a se cunoaște mai bine din punctul de vedere al potențialului profesional, de a găsi un echilibru mai eficient între muncă și familie, de a depăși un moment de criză profesională sau, pur și simplu, de a înțelege unde se poziționează vizavi de ceilalți specialiști din domeniul lor din piață.

Prin simplul fapt că au venit să discute cu un consilier de carieră, înseamnă că au câștigat ceva, au conștientizat că au nevoie de un ajutor, de o „cutie de rezonanță” prin intermediul căreia să poată lua decizii mai inspirate și cu „bătaie” lungă pentru carieră și viață. Dar acest past nu este suficient. O ușă se poate deschide și apoi închide, iar dincolo de decizia de a apela la serviciile de consiliere în carieră, o mare parte din succesul unui astfel de proces de consiliere este dat de atitudinea (și consecvența) celui consiliat pe tot parcursul procesului.

Sunt cel puțin 4 aspecte la care ne putem gândi și care asigură un schimb eficient de informații în timpul discuțiilor și activităților de consiliere:

1. Miza pe sinceritate și deschidere

Un consilier de carieră poate să ajute dar doar dacă te lași ajutat. Dacă simplul motiv pentru care ai venit la o întâlnire este că te-ai gândit „să încerci și asta” să vezi cum este și nu ești dispus să pui toate cărțile pe masă și să accepți feedback-ul și sugestiile, e mai bine să faci calea întoarsă.

2. Perseverența

Cu o rândunică nu se face primăvară. 🙂 Nici cu o simplă discuție de consiliere în carieră nu se va schimba ceva fundamental în peisajul tău profesional. E nevoie de răbdare și de muncă.

3. Nivelul realist de așteptări

Niciun proces de consiliere în carieră nu va da rezultate imediat. Toate soluțiile posibile discutate și toate instrumentele pe care le dobândești trebuie testate și verificate pentru a înțelege ce funcționează mai bine în ceea ce te privește.

și nu în ultimul rând…

4.Obiectivul principal al consilierii în carieră nu este găsirea unui job

Dacă vrei doar un job și nimic altceva, nu ai nevoie de consiliere în carieră ci de un proiect de recrutare.

Descoperă și alte modalități prin care poți colabora mai bine cu un consilier în carieră citind articolul 3 Ways to Get the Most Out of Working With a Career Counselor.

Adauga comentariu

Cele mai noi

 După trei ediții desfășurate online, ceremonia de decernare a Premiilor de Excelență în Resurse Umane revine live cu un nou format, HR Club Awards, și noi categorii de concurs, aliniate cu tendințele momentului. Alături de lideri de HR și de business din cele mai importante companii din România, ne vom întâlni pe 30 martie 2023, […]

Detalii

PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, anunță o nouă schimbare în cadrul echipei locale de management, prin numirea lui Vlad Vlădescu în funcția de East Balkans Snacks Marketing Manager. „Sunt încântat să preiau acest rol și să lucrez în continuare cu echipa noastră talentată pentru a dezvolta strategii care să creeze […]

Detalii

Astăzi, pe o piață din ce în ce mai competitivă, brandul de angajator joacă un rol strategic în promovarea și poziționarea companiilor, dar și în atragerea de talente noi și păstrarea angajaților valoroși actuali. Pe 5 aprilie, Employer Branding Conference 2023, cel mai important eveniment de profil din România, oferă profesioniștilor din HR oportunitatea de […]

Detalii

Discuțiile despre salarii sunt în general tabu, însă în ultimii doi ani, dorința României de a se alinia la tendințele europene privind transparentizarea salariilor a dus către conversații mai deschise, astfel încât angajații să fie conștienți de valoarea lor din punct de vedere profesional. În acest sens, 9 din 10 angajați spun că își doresc […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter