Hot Now

Cum să-ţi dezvolţi abilităţile dacă nu ai experienţă profesională

16 08 2013, Career Advisor , Comenteaza, 3.555 afisari

Primul obstacol pe care-l întâmpină absolvenţii de facultate în căutarea primului job este, fără îndoială, lipsa experienţei concrete. Deși problema (și cercul vicios pe care îl favorizează: nu ai experiență – nu găsești job, nu găsești job – nu ai experiență) nu este una nouă, în condițiile pieței muncii de azi ea pare să devină din ce în ce mai mult un motiv de fustrare majoră. Acesta este unul din motivele pentru care se vorbește din ce în ce mai des despre absolvenți ca despre o „generație pierdută„.

În lipsa experienței necesare pentru găsirea unui job, soluția nu este, în opinia noastră, „încremenirea în proiect”. Am mai vorbit, de altfel, despre metode de dezvoltare a abilităților, ideea de bază fiind aceea că, în fața angajatorului, experiența practică va avea întotdeauna mai multă greutate decât un dosar de diplome (acestea, rămânănd, în această ecuație, necesare dar nu suficiente).

Având în vedere numărul tinerilor aflați în clipa de față fără un loc de muncă, ne-am gândit să vă recomandăm un articol de pe Recruiter.com ce aduce în discuție utilitatea dezvoltării anumitor competențe/abilități necesare pentru a avea succes în găsirea unui job.

Procesele de recrutare vor avea întotdeauna în vedere identificarea unor candidați cu un anumit set de abilități și cu un profil de motivație și valori care să rezoneze cu cultura organizațională. În ceea ce privește abilitățile,  o modalitate simplă de dezvoltare a lor poate fi aceea de a dedica timp ca voluntar în organizații și activități ce implică activități asemănătoare cu joburile la care un candidat își dorește să poată aplica. În esență, experiența voluntariatului poate fi extrem de utilă, deoarece te aduce mai aproape de înțelegerea a ceea ce înseamnă un job compatibil cu interesele proprii, dar mai ales te ajută să descoperi ce înseamnă să faci parte dintr-o echipă și să lucrezi pentru un obiectiv comun.

În paralel, latura teoretică a jobului poate fi aprofundată prin dezvoltarea abilităților cu ajutorul cursurilor în sistem e-learning. O înțelegere corectă și o utilizare eficientă a jargonului profesional poate constitui un avantaj în interviurile la care participă un absolvent, iar cursurile online care permit o gestionare individuală a procesului de învățare oferă o soluție eficientă în acest caz.

Pentru a descoperi mai multe informații utile despre cât de important este să-ți dezvolți anumite seturi de competențe în absența unei experiențe profesionale concrete, vă invităm să citiți întreg articolul Developing Your Skills Without Work Experience.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Toamna aceasta revine cu vești bune pentru toate persoanele care se află în căutarea unui loc de muncă. Cel mai mare târg de joburi din România, Angajatori de TOP Național, revine în format exclusiv online și reunește companii de renume care pun la dispoziție candidaților cele mai noi joburi în industrii precum: IT&C, Servicii&BPO, Inginerie, […]

Detalii

Jumătate dintre angajații care își desfășoară în mod obișnuit activitatea în clădiri de birouri au continuat să lucreze preponderent de acasă și după ridicarea stării de urgență, în ciuda faptului că, pe perioada verii, majoritatea companiilor au început să își readucă parțial sau prin rotație personalul în spațiile de birouri, așa cum reiese dintr-un studiu […]

Detalii

Impozitele generate de transferul unei afaceri de familie tind să fie mai mari și cu cerințe complexe pentru aplicarea scutirilor fiscale în economiile dezvoltate; totuși sarcina fiscală poate fi semnificativă și în țările cu economii emergente. Dintre cele 54 de țări și teritorii incluse în studiu,15 state percep un impozit pe moștenire sau pe avere, […]

Detalii

Vrei să-ți dezvolți competențele de business și să-ți reinventezi cariera? MBA-ul îți oferă un nou început. Participă, împreună cu alți profesioniști din domeniul afacerilor, la acest eveniment virtual pentru alegerea unui MBA. Reprezentanții școlilor de afaceri din toată lumea sunt nerăbdători să discute cu tine online, pe 25 noiembrie 2020. Descoperă-i pe cei mai buni […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter