Secțiune susținută de

Cum se acordă bonusurile

Portal HR \ HR Pedia \ Cum se acordă bonusurile

Companiile au o largă putere de discreție cu privire la modalitatea în care le acordă bonusuri salariaților lor, beneficiind de o serie de opțiuni în care pot implementa acest tip de adaos la salariu. Este important, însă, ca angajatorii să urmărească anumite aspecte a căror corectă punere în practică îi poate scuti de litigii cu salariații.

În practică, angajatorii pot opta pentru acordarea de bonusuri într-una dintre următoarele forme:

  • fără documentarea în scris a acordării lor;
  • în mod unilateral, prevăzând bonusurile în acte interne ce reglementează relațiile de muncă (spre exemplu, în regulamente interne, politici de remunerare, decizii de bonusare etc.);
  • în contractele colective sau individuale de muncă, după negocierea bonusurilor.

 

Dacă bonusul este acordat de către angajator fără ca acesta să fie prevăzut în actele sale interne unilaterale ori să fie inclus în documentele contractuale semnate cu salariații, de principiu, angajatorul are libertatea de a decide acordarea sau neacordarea bonusului, cu respectarea principiului egalității de tratament a tuturor salariaților din companie. Pentru evitarea oricăror discriminări, angajatorul trebuie să definească criterii clare și verificabile de acordare a bonusurilor, care să poată justifica acordarea de bonusuri diferite pentru salariații care prestează o muncă egală sau de valoare egală.

Articol scris de Mara Moga-Paler, coordonatoare practica dreptului muncii în cadrul Schoenherr și Asociații SCA.

Citește tot articolul pe Avocatnet: Bonusurile se acordă salariaților după cum vrea angajatorul?

Data articol: februarie 11, 2019

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam