Secțiune susținută de

Cum se poate ajunge în poziția de Project Manager

Portal HR \ Opinia consultantului \ Cum se poate ajunge în poziția de Project Manager

Warning: Undefined variable $ad_code_7 in /home/r34470care/_portalhr.ro/wp-content/themes/livedesign/template-parts/single/single-blog.php on line 23

Warning: Undefined variable $ad_code_14 in /home/r34470care/_portalhr.ro/wp-content/themes/livedesign/template-parts/single/single-blog.php on line 23

Warning: Undefined variable $ad_code_15 in /home/r34470care/_portalhr.ro/wp-content/themes/livedesign/template-parts/single/single-blog.php on line 23

Warning: Undefined variable $ad_code_16 in /home/r34470care/_portalhr.ro/wp-content/themes/livedesign/template-parts/single/single-blog.php on line 23

Cum se ajunge în poziția de project manager? Și cum se poate evolua dincolo de career path-ul de project management? Posibilitatea realizării acestor evoluții înspre și dinspre Project Management depinde de foarte mulți factori, atât organizaționali (ex: orientată pe produs, projectized, matriciala), cât și personali (ex: skill-uri de comunicare, sales, strategie, financiar).

Iată mai jos, pe scurt, câteva exemple bazate pe experiențe ale membrilor comunității noastre.

Career-Path2

Expert tehnic -> Project Management
Are marele avantaj că beneficiază deja de o putere informală, cea a expertului, așadar îi va fi mai ușor să se impună în fața echipei.
Dezavantajele majore pot fi: lipsa de experiență în people management dar și faptul că poate fi technology addicted, aspect care, în anumite momente, poate să ducă la decizii riscante.

Business Analyst -> Project Management
Un bun analist de business este și un bun comunicator și face un bun management al stake-holderilor, ceea ce din perspectiva unui rol de project manager este esențial. Înțelege business dar și tehnic. Toate acestea fac ca trecerea de la rolul de business analyst la project manager să fie una naturala, mai ales în structurile matriciale slabe.

Technical Lead -> Project Management
Poziția de Technical Lead este un mix între implicarea tehnică și cea de management. Rolul are responsabilități atât tehnice cât și de people management și este acoperit, în general, de cei mai experimentați din punct de vedere tehnic, criteriile de selecție, de obicei, înclinând spre tehnic. Dacă rolul este acoperit la fel de bine și pe partea de people management, va face din Technical Lead un candidat serios și complet pentru rolul de Project Manager, mai ales în structurile matriciale puternice.

Test Manager -> Project Management
Călit în lupte de guerrilla atât intern cât și extern, expus puternic atât la mindsetul clientului cât și al dezvoltatorilor și beneficiind și de o experiență de people management, Test Managerul poate reprezenta o opțiune foarte bună pentru rolul de Project Manager. Însă, dacă la expertul tehnic dependența de tehnologie putea crea probleme în luarea celor mai bune decizii, la Test Manager dependența de tehnologie este înlocuită de calitate, ceea ce poate duce la gold plating si la afectarea costurilor sau a timpului. Tot un minus ar putea fi și lipsa de autoritate în fața dezvoltatorilor.

În ceea ce privesște Career Path-ul în zona de Project Management, a fost publicat un articol care descrie în mare un exemplu des întâlnit în multe organizații: 6 Pozitii ale unui Project Management Career Path – un scurt exemplu.  Parcurgerea celor 6 poziții (în companiile în care există) poate umple temporal toată viața profesională.

Sunt multe cazuri, totuși, în care mulți se întreabă care ar fi următorul pas după project management. Iată mai jos câteva exemple:

Project Management -> Business Development/Sales
Văzută nu neapărat ca o evoluție ierarhică, această transformare, în cazul în care abilitățile și experiența de project management sunt dublate de ablități de sales, poate fi una de succes. Avantajul este că înțelege partea de delivery foarte bine (constrângerile, capabilitățile organizaționale etc). Acest avantaj se poate transforma în dezavantaj însă dacă în noul rol va fi tentat să gândească mai degrabă în termeni tehnici/de capabilități organizaționale decât în termeni financiari și satisfacția clientului. Aceste lucruri pot fi rezolvate prin KPI-uri.

Descoperă și celelalte trasee posibile de carieră după project management citind tot articolul Cum se poate ajunge Project Manager si cum se poate evolua după aceea.

Data articol: iunie 13, 2014

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam