Dacă pentru multe persoane perioada de vară înseamnă mult aşteptatul concediu de odihnă, pentru mulți absolvenţii de facultate este începutul unei etape importante din viaţa lor prin intrarea în „câmpul muncii„.
Cel mai probabil, mulți dintre ei ştiu încotro și-ar dori să se îndrepte traseul lor profesional și au așteptări (mai mult sau mai puțin realiste) de la un viitor job. Alţii sunt dezorientaţi şi (poate) dezamăgiţi printre altele și de acea diplomă “fără valoare” care nu pare să îi ajute deloc.
Este de reținut faptul că, în acest moment, aventura profesională este de abia la început și că orice traseu este și va fi presărat cu suișiri și coborâșuri. Poate că diploma de absolvire nu va aduce imediat jobul dorit, însă este important să știți cum să o puneți în valoare pentru a fi mai aproape de ceea ce vă doriți.
Articolul de pe HBR pe care vi-l recomandăm astăzi abordează problema diplomei de absolvire și menționează câteva idei utile pentru a face uz (și) de ea într-un mod eficient în căutarea jobului:
– scoate în evidență abilitățile, nu cunoștințele de specialitate din domeniul X. Indiferent că ai obținut o diplomă în istorie, literatură americană sau arte plastice, aceasta poate fi (părea) irelevantă pentru lumea de business din zilele noastre. De aceea, este mai util să identifici și să evidențiezi abilitățile aplicabile și transferabile în organizațiile și business-ul care te interesează.
– poziționează-te drept o potențială sursă de inovație – Întrebarea imediată ar fi “Cum să fac asta, atâta vreme cât există alţii cu experienţă? “. Este util să gândești pozitiv şi să conștientizezi faptul că ai o calificare şi o perspectivă diferite care pot fi exact ceea ce angajatorul are nevoie la momentul respectiv;
– menționează experienţa efectivă în muncă – Sunt mulţi studenţi/absolvenţi care au făcut parte din diferite organizaţii non-guvernamentale/ studenţesti în perioada facultăţii sau au participat la internship-uri sau burse în domeniul lor. Aceste “scrisori de recomandare“ pentru lumea reală pot fi utile şi relevante pentru potenţiali angajatori.
– dezvoltă și întreține o rețea de contacte valoroase – Un aspect important al diplomei de absolvire este acela că te pune în contact cu multe persoane care te pot ajuta la un moment dat pe parcursul traseului profesional. Poate vei întâlni oameni cu interese comune, doritori să îți împărtăşească din experienţele lor, profesioniști cu care vei lega relaţii valoroase.
Pentru a afla mai multe idei şi sfaturi utile despre modul în care diploma de absolvire poate fi utilizată în procesul de căutare de job, vă invităm să citiţi întreg articolul How to Brand a Useless Degree.
Alina Botica este fotografă, cu specializare în fotografia de beauty, portret și cea de boudoir, reușind să facă femeile să se simtă bine în pielea lor ca să-și poată exprima feminitatea și printr-un shooting foto profesionist. N-a fost mereu simplu și nu și-a găsit nișa de specializare dintr-o dată, ci a trecut prin mai multe […]
DetaliiÎn perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen. Programul a avut ca scop dezvoltarea profesională și personală a celor 12 participanți, printr-o abordare practică și interactivă. Rezultatul? Formarea unei noi generații de profesioniști HR de elită, care să înțeleagă și să poată […]
Detalii39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]
DetaliiŞapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]
Detalii