Hot Now

Cum trimiți un CV

23 11 2011, Andreea Calin , 6 comentarii, 25.840 afisari

Evident, va fi vorba în continuare despre situațiile cele mai frecvente când îți trimiți CV-ul unui potențial angajator sau unei persoane care ar putea să te recomande mai departe.

Pe vremea când poșta electronică nu era decât apanajul unor puțini „aleși” și anunțurile de recrutare solicitau trimiterea CV-urilor la o adresă „fizică” sau, în cel mai bun caz, la un număr de fax, corvoada elaborării unui mesaj de însoțire a documentului esențial era, probabil, una mai ușor de evitat. CV-ul de 2 sau 3 pagini era adesea trimis ca atare, o dovadă maximă de „eleganță” fiind menționarea (cu pixul, în partea de sus a primei pagini) a poziției pentru care candidatul își trimitea aplicația.

Odată cu apariția și normalizarea comunicării prin e-mail, lucrurile par să se complice. Majoritatea soft-urilor de poștă virtuală îți vor atrage atenția dacă vrei să trimiți un mesaj gol (chiar dacă el are, de fapt, un atașament, deci nu e chiar gol în adevăratul sens al cuvântului), dar îți oferă și facilitatea de a sări peste această etapă plicticoasă (a adresării mesajului și clarificării motivelor trimiterii lui).

După ani buni de primire de aplicații pe mail, am ajuns la concluzia că, pentru binele tuturor celor implicați în procesul de comunicare, soft-urile de poștă virtuală nu ar trebui să ofere posibilitatea de a trimite un mesaj gol. Mai mult decât atât, aș considera oportună apariția unei ferestre de atenționare care să ne întrebe dacă suntem convinși că vrem să trimitem mesajul cu textul respectiv.

Lăsând gluma la o parte, aceste gânduri mi-au fost cauzate de două întâmplări recente și cu relevanță, cred eu, pentru ceea ce aș numi „codul bunelor maniere” în universul profesional (și, de ce nu, și personal). Una este primirea zilele trecute a unei aplicații din partea unui candidat căruia îi făcea deosebita plăcere să îmi transmită CV-ul lui și spera într-o colaborare… punct, iar cealaltă a fost primirea CV-ului unei persoane necunoscute mie, atașat ca atare unui mesaj rușinos de… gol.

Celor care au dilema mesajului care ar trebui să însoțească trimiterea unui document atât de personal cum este CV-ul, îmi permit să le fac câteva recomandări:

1. Întotdeauna CV-ul sau formularul de aplicație trebuie să fie însoțit de o explicație care poate fi și scurtă (dar relevantă) a motivelor pentru care destinatarului îi este trimis respectivul document.

2. Având în vedere că scopul evident al trimiterii unui CV este căutarea unui job, menționarea acestui aspect în mesaj este redundantă. Știu, în principiu, că din acest motiv îmi trimiți CV-ul, ajută-mă să înțeleg repede ce job te interesează și din ce motive.

3. În absența unei scrisori de intenție separate (fără ca aceasta să fie în sine o problemă), mesajul ar trebui să conțină informații asemănătoare cu cele tradițional asociate unei astfel de scrisori (marele avantaj al mailului este că mesajul trebuie să fie mai scurt, de unde un efort mai mic de a redacta o astfel de declarație).

4. Dacă există deja redactată o scrisoare de intenție, renunțați la atașarea ei la mesaj și copiați direct în mail pasajele care servesc cel mai bine scopului menționat mai sus.

5. Chiar dacă CV-ul a fost solicitat de persoana căreia i-l trimiteți, mesajul nu este facultativ. Sunt suficiente câteva rânduri în care să menționați acest lucru. Nu uitați, de asemenea, să completați cu informații relevante și câmpul destinat „subiectului” mailului.

6. Pentru a evita situațiile neplăcute în care un document atașat nu poate fi deschis, încercați să includeți în mesaj și datele de contact la care puteți fi găsit(ă), precum și, dacă există, un link către un profil online.

Deși trimiterea unui CV ar putea fi considerată un act de curaj și de încredere, îmi e greu să simt o plăcere la fel de deosebită ca cea a expeditorului în absența unor explicații pe care le consider absolut necesare. Cât despre „tăceri” pe mail (adică mesaje goale), ele riscă să atragă doar alte „tăceri” și să compromită ceea ce ar fi putut fi, cu puțin efort, o comunicare eficientă.

Comentarii (6)
  1. Ana Glavce spune:

    corect. mai exista variante: ce te faci cand mesajul exista, insa e scris cu fonturi de toate culorile ? (caz in care, pentru a-l citi trebuie sa schimbi tu culorile intr-una poate mai putin fancy, insa mai citibila) si in plus beneficiaza de un adorabil fundal cu poza candidatei… repetata de multe ori (asa, un fel de caleidoscop)? Buuuun. si nici asta n-ar fi foarte grav… daca poza cu pricina nu ne-ar infatisa trupul candidatei (nu urat, dar totusi destul de nud) intins lasciv pe-o plaja :)))

    nu-i un „what if”; e un caz real-real 🙂

    • Dana M spune:

      :)) pana acum nu am avut norocul sa primesc poze de pe plaja…dar am avut onoarea sa admir ultimele trenduri in moda in unele cv-uri care contineau poze de la diferite evenimente: nunti, petreceri etc…Ca sa nu mai vorbim de pozele special facute pentru conturile de socializare care, mai nou, sunt folosite in CV-uri: poze facute cu telefonul mobil (de propriul candidat), care la momentul respectiv era in baie si la bustul gol :D…

      Deci…nu ma mai surprinde nimic 🙂

  2. Andrei spune:

    Ok, dar cum este in situatia, in care realizezi un mesaj/e-mail concis si coerent inainte de a citi site-uri/articole cu „how-to…”, sa ajungi sa trimiti la ~25 de companii mai mici si mai mari, dar cu toate astea sa primesti doar vreo 5-6 mesaje de auto-reply de la niste ‘roboti’ ?! 😐

    Astept un ‘how to …’ si pentru cei de pe partea cealalta a baricadei.

    • Dana M spune:

      Din punctul meu de vedere, si raspunsul acelor „roboti” de care spunea Andrei este o dovada ca cineva considera ca fiecare candidatura merita bagata in seama…si daca nu ar fi aceste mesaje automate, nu cred ca cineva ar putea, fizic vorbind, sa raspunda fiecareri aplicatii primite. Eu lucrez intr-o companie unde primim aproximativ 100 de cv-uri in fiecare zi….si sincer, oricat m-as gandi ca fiecare persoana care a trimis un CV merita o confirmare, nu as putea sa trimit un mail fiecaruia din cei care au aplicat…de aceea acesti robotei sunt foarte bine veniti…si la urma urmei, mesajul de confirmare este trimis in momentul in care mail-ul este citit…asa ca, macar stim ca aplicatia noastra a fost vazuta si bagata in seama de cineva….

  3. Ana Glavce spune:

    @ Andrei: un lucru interesant pe care noi, „cei de la celalalt capat al firului” il putem face este sa ne gandim ce am simti noi daca am trimite aceste mesaje „in gol”. Si daca nu ne place ce am simti, sa incercam sa nu-i facem pe altii sa treaca prin asta; ceea ce incerc eu sa fac e ca nicio candidatura (solicitata sau nu) sa ramana fara raspuns; chiar daca raspunsul nu face altceva decat sa confirme ca un om a citit mesajul; mesaj de care stiu ca cel care l-a trimis a atasat o speranta, cat de mica;

Adauga comentariu

Cele mai noi

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii

Raluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]

Detalii

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter