Dacă ne gândim la perioada de recesiune şi la schimbările tehnologice care au afectat major piaţa muncii și modul în care muncim, am putea afirma că este vital să avem o doză suficient de mare de pragmatism, o pregătire temeinică, perseverenţă/curaj, abilităţile necesare pentru jobul la care aplicăm şi, nu în ultimul rând, o atitudine potrivită.
Mai mult ca oricând, este nevoie şi de disponibilitatea de a lua în calcul unele proiecte sau joburi part-time care să ne ajute la dezvoltarea unor noi abilităţi sau validarea unor competenţe existente, dar şi să învăţăm ceva nou. Să nu uităm, că asistăm la o reinventare a noţiunii de muncă cu tot ce presupune acest lucru: de la responsabilități diferite, la modalități diferite de a ajunge la rezultat etc.
Am citit de curând un articol pe HBR care se potriveşte foarte bine cu contextul actual în care majoritatea organizaţiilor resimt efectele crizei economice, candidaţii identifică greu o poziţie compatibilă cu pregătirea sau abilităţile lor şi mulți profesioniști nu reușesc să reacţioneze corespunzător în faţa eşecului.
Articolul vorbeşte despre cultivarea acestei capacităţi de a rezista în faţa obstacolelor întâlnite sau a nereuşitelor. Curajul profesional sau reziliența (se pare că limba română a preluat termenul din engleză) este considerat(ă) ca fiind noua abilitate esențială pentru succes. Curajul profesional este cel care ne ajută să depăşim momentele în care trebuie să facem față eşecului, să învățăm din greşelile făcute sau să renunțăm visele sau ţelurile greu de atins sau nerealiste.
Persoanele cu un grad ridicat de curaj profesional sunt mai încrezătoare, au capacitatea de a-şi asuma responsabilitatea pentru fapte și consecințe, de a oferi altora suport pentru atingerea unui obiectiv comun. Toţi aceşti factori consolidează nivelul de curaj profesional al angajaților, al unei echipe sau chiar și al organizaţiilor care, evident, pot face greşeli. Da, putem vorbi deci despre curaj profesional și când vine vorba de companii.
Esenţa conceptului nu este aceea de a învăţa să facem greşeli, ci de a deprinde o modalitate de a parcurge acest proces și de a o lua iar de la capăt pentru a încerca din nou. Totuşi, trebuie reţinut faptul că acest curaj profesional este corelat cu tăria de caracter şi cu un set de valori individuale ce motivează persoana respectivă să continue drumul pentru a avea succes. În plus, se corelează și cu autocontrol şi dorinţa persoanei de a se mobiliza singură pentru a fi un suport şi pentru alţii și a genera entuziasm pentru viitor.
Vă invit să descoperiţi mai multe detalii despre conceptul de curaj profesional (resilience) cu exemple de organizaţii care au cultivat această nouă competență, citind articolul Surprises are the New Norm, Resilience is the New Skill.
Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]
DetaliiRaluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]
DetaliiPe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]
DetaliiZona micilor întreprinzători din România este, în mod tradițional, una extrem de dinamică, zeci de mii de SRL-uri fiind înființate în fiecare an. De la începutul anului și până în prezent peste 56.000 de SRL-uri noi au fost înregistrate, potrivit datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în timp ce procentul firmelor nou […]
Detalii