Haideti sa abordam una din “tehnicile” elementare ale relatiei de coaching, despre care se “vorbeste” prea putin – tacerea.
Comunicam… in tacere
In studiile dedicate comunicarii orale, exista regula conform careia doar 7% din comunicare are loc prin intermediul cuvintelor, restul datorandu-se limbajului paravebal (38% – intonatie, ton, viteza) si a celui nonverbal (55%).
Astfel, desi ne raportam deseori la cuvant ca singur vehicul al comunicarii, tacerea poate comunica deseori mai mult si mai intens decat cuvantul.
Tacerea este de aur… si in coaching
In coaching, ca si in cazul altor metode terapeutice non-directive (de exemplu, psihanaliza), tacerea este una din tehnicile cele mai folosite, dar si cele mai controversate. Pentru un ochi neavizat, tacerea poate uimi, intriga si genera frustrari – “La urma urmei, platim pe cineva care nu “ne face” nimic, iar pe deasupra mai si tace?”
De ce avem nevoie de tacere in coaching? Pentru a genera spatiul necesar pentru reflectie. Pentru a invita in mod subtil clientul sa inceapa si implicit sa isi asume responsabilitatea.
Tacerea aduce liniste, calm si echilibru. Poate cel mai important, tacerea inseamna prezenta – in tacere, coachul este impreuna cu clientul sau. Astfel, tacerea este diferita de pasivitate, tacerea este o comunicare care nu mai are nevoie de cuvinte.
In coaching, tacerea este de altfel un “indicator” subtil al experientei si profesionalismului coachului. Cu cat coachul se grabeste sa isi aduca pretioasele idei, cu atat putem suspecta ca avem de-a face cu un incepator.
Cum putem folosi tacerea?
In comunicare (deci si in coaching), tacerea trebuie folosita cu masura si intelepciune.
Astfel, ca intr-o reteta straveche de alchimie, ajuta gasirea momentului si a “dozei” necesare, in functie de context si de interlocutor. De exemplu, o persoana poate primi momentele de tacere cu incantare, pe cand pentru altcineva tacerea poate fi interpretata ca indiferenta sau ostilitate.
BusinessMark are plăcerea să invite specialiștii în resurse umane, employer branding și talent aquisition la conferința „Tomorrow@work”, ce va avea loc marți, 21 martie 2023, la București – JW Marriott Grand Hotel, cât și online. Peste 20 de specialiști români și internaționali vor vorbi despre cum va arăta munca în viitor și cum ne putem […]
DetaliiSoftServe, unul dintre cei mai mari furnizori de soluții digitale din Europa, care a intrat pe piața locală în mai 2022 și a angajat deja aproape 70 de persoane în centrul de dezvoltare local, a accelerat procesul de recrutare și caută specialiști de top în tehnologii de ultimă generație precum Omniverse și Big Data. Potrivit […]
DetaliiMullen anunță numirea Ancăi Iuhas în funcția de Head of Strategy, un profesionist cu aproape 20 de ani de experiență în publicitate. În noul rol, Anca va fi responsabilă de dezvoltarea și execuția inițiativelor strategice, consolidând produsul agenției din acest punct de vedere. Expertiza sa contribuie la dezvoltarea soluțiilor creative multi-channel, bazate pe analiza datelor […]
DetaliiDora, robotul de recrutare, dezvoltat de o echipă de experți, a ajuns la impresionanta cifră de 1 milion de interviuri, în încercarea de a simplifica și eficientiza procesul de recrutare pentru companii și candidați. Un robot de recrutare automatizeză sarcinile repetitive Dora este o unealtă de asistență pentru recrutori, care automatizează anumite sarcini și ușurează […]
Detalii
Fara a dori sa fiu impertinenta………si va plateste cineva!!!
[…] Dacă tăceai…coach rămâneai […]
Urmatorul raspuns …in 2050!? ….Astept revelatia dumneavoastra!