Hot Now

Daniela Caia, un personal shopper plin de inspirație

30 08 2012, Cristiana Constantinescu , 4 comentarii, 16.715 afisari

Credeați că numai în filme este posibilă o sesiune de cumpărături alături de un personal shopper? Sau că numai celebritățile pot beneficia de sfaturile unui consultant vestimentar și de imagine? Greșit! Și în România sunt specialiști în acest domeniu relativ nou în țara noastră, și sunt chiar oameni cu picioarele pe pământ, care îți pot face curățenie în garderobă cât ai zice dressing (sau meeting, sau shopping, cum doriți!). Pentru că, da, între un meeting și un shopping se desfășoară și activitatea Danielei Caia, un consultant vestimentar și personal shopper în adevăratul sens al cuvântului, care a trecut de la o carieră în domeniul textilelor la una de consultant de imagine și a câștigat nu numai plăcerea de a face exact ceea ce își dorea, ci și timp prețios pentru familie.

Ai urmat o facultate de Textile. De ce ai ales acest domeniu?

Am avut șansa să trăiesc într-o familie care m-a educat în zona asta. De mică eram atrasă de modă, eleganță și bun gust . Bunica mea a lucrat în domeniul confecțiilor și îmi amintesc că prin anii ‘80 am participat alături de ea la câteva contractări, la nivel de țară, vara, la Eforie Sud. Atunci se stabileau colecțiile; venea Casa de Modă Venus și prezenta colecțiile pentru sezonul următor. Era fascinant pentru un copil de 10-14 ani, vedeam prezentările de modă. De-a lungul anilor, pasiunea mea pentru modă a rămas aceeași, iar flerul meu pentru culoare, texturi, croieli și accesorii m-a condus spre meseria de consultant vestimentar.

Atunci a apărut ideea de a te îndrepta către domeniul vestimentar?

Atunci am conștientizat, pentru că știam ce face bunica mea, iar mama lucra tot într-o fabrică de ţesături şi confecții, așa că ideea de a da la Facultatea de Textile din Iași a venit în mod natural. M-am dus la Textile dorind să fac ceva legat de croieli, culori, design, iar în ultimul an am făcut și o specializare în Design. După absolvirea facultății din Iași, am aplicat pentru o poziție în cadrul unei companii importatoare de țesături, am obținut jobul și în 1996 m-am mutat în București. Am lucrat timp de opt ani la această firmă, care era principalul furnizor de pe piața românească. Eram implicată în partea de selecție a țesăturilor, stabileam colecțiile, participam la contractări… Am făcut asta până în 2004, când am preluat, în România, reprezentanța unei firme spaniole producătoare de accesorii textile. Am luat lucrurile de la zero, am înființat firma, am angajat oamenii (cinci angajați) și am inițiat contractele. Din ianuarie 2005 am trecut pe auto-finanțare. Am lucrat acolo până în noiembrie 2006, când a apărut o altă provocare: aceea de a înființa un departament de imagine și stil în cadrul unei televiziuni comerciale, binecunoscută la nivel național. De la 1 ianuarie 2008 a încetat colaborarea mea cu televiziunea, iar din acel moment am început să mă gândesc bine la partea asta de consultanță în domeniul vestimentar.

Cum ți-a venit ideea?

Între perioada 2008-2009 am acceptat propunerea unei asocieri cu un consultant de imagine și aşa am început să citesc mai mult despre domeniul consultanței vestimentare.

Deci ai început cu o asociată?

Da. Firma se numea Bright Image. A fost o perioadă bună, dar mi-am dat seama ca nu mă atrăgea partea de cursuri, vorbitul în public. Soțul meu și câțiva prieteni foarte apropiați m-au încurajat totuși să merg mai departe, așa că la un moment dat am luat-o în direcții diferite. Sigur, e mult mai eficient să ții un curs în două zile, la care participă 20 de oameni, decât să ai 20 de clienți, cu care să lucrezi individual, în regim unul la unul, dar am preferat a doua variantă. Întotdeauna am pus accent pe latura afectivă. Așa sunt construită și așa mă simt bine în „pielea mea”. Cu fiecare persoană cu care lucrez am o atitudine prietenoasă, ceea ce mă ajută să le cunosc și să le înțeleg nevoile. Îmi place să le încurajez individualitatea și să le ajut să descopere modălitați noi și neașteptate pentru a arăta bine în orice moment.

Când ai decis să pornești singură?

Există în viața oricui un om care îți spune la un moment dat niște cuvinte, la care te gândești și îți dai seama că era atât de simplu, dar tu nu ai văzut posibilitatea aceea, nu ai vrut să te gândești mai departe, sau nu ai avut la fel de multă încredere cum are omul acela, care te vede din exterior. În cazul meu, „Omul” acela a fost Mădălina Uceanu. În 2009, la finalul unei întâlniri în care încercam să-i propun Mădălinei un curs, pe care să îl țină împreună cu asociata mea, ea mi-a răspuns, simplu: auzi, dar de ce nu faci tu consultanță vestimentară pe cont propriu? Atât mi-a spus. Și din momentul acela am stat și m-am gândit foarte serios la varianta de a începe activitatea de consultant vestimentar independent și personal shopper.

Puțină teorie: ce e consultantul vestimentar și la ce folosește?

Poate părea simplu: probabil că și voi v-ați gândit că un consultant de imagine sau un personal shopper se fâțâie toată ziua prin magazine cu haine scumpe și apoi vine și-ți spune ce să cumperi. Ei bine, în realitate, e mult mai mult decât atât! Acest tip de consultanță presupune zile întregi de discuții cu fiecare client în parte, găsirea unui limbaj comun și a stilului potrivit, alte zile de căutări prin magazine și ducerea misiunii – deloc ușoare – la îndeplinire, în funcție de scopul fiecărei cliente în parte. Pură psihologie! Și mult timp, răbdare și inspirație investite.

Cu ce se deosebește un stilist de un consultant vestimentar?

E o confuzie generală între stilist și consultant. De fapt, sunt trei tipuri de specialițti care activează în domeniul modei: designerul, cel care gândește și realizează o colecție pornind de la ceea ce-l inspiră. Stilistul, adică cel care preia ideea designerului și care, prin pictoriale în revistele glossy, prezentări, outfit-uri pe care le gândește – prezintă colecția publicului. Consultantul vestimentar este cel care îl învață pe consumator să selecteze, din ceea ce creează designerul și prezintă stilistul, ceea ce i se potrivește şi îl reprezintă. Este extrem de important să-ți placă hainele pe care le porți, așa cum este la fel de important să ai o înțelegere fundamentală a ceea ce arată bine pe tine.

Cam câți clienți ai?

În momentul ăsta am aproximativ 30 de clienți activi. Sunt independentă și asta îmi dă libertatea de a face lucrurile în ritmul meu, dar și în ritmul clientului. Nu pot impune clientelor un program săptămanal de întâlniri; totul ține de disponibilitatea fiecărei persoane de a urma un program personalizat de îmbunătățire a imaginii personale, care nu are o durată fixa, dar care  urmărește obținerea unui rezultat pe termen lung. Există totuși o etapă pe care o fixez la începutul fiecărui nou program – cea de cunoaștere cum o numesc eu, care poate avea două sau trei întâlniri, în funcție de timpul pe care îl avem la dispoziție. Încerc să le explic clienților mei că, dacă își doresc o îmbunătățire a imaginii personale, e bine să se cunoască din punct de vedere stilistic: să știe care e stilul lor dominant și care este componenta secundară a stilului, să cunoască silueta și proporțiile pe verticală, să învețe cum să corecteze eventualele imperfecțiuni și să afle care sunt culorile recomandate pentru a fi purtate în apropierea feței.

Lucrezi și cu bărbați, și cu femei?

Am un singur client bărbat, care și-a dorit în mod special să urmeze un astfel de program cu mine și îmi este drag să lucrez cu el. Dar nu am cum să fac consiliere în ambele direcții, așa încât nu mă voi extinde și în zona asta.

Ce fel de oameni sunt clientele tale? Din ce domenii vin?

Lucrez în special cu femei din mediul business, care vor o îmbunătațire a imaginii personale într-un moment important din viața lor, fie că este vorba de o avansare în plan profesional, de o schimbare a statutului social sau a locului de muncă, de o creștere sau o scădere în greutate. Îmi place să spun că sunt femei care știu cine sunt! Care poate nu știu destul de bine cum să-și exprime personalitatea prin ținutele pe care le poartă, dar care sunt conștiente de faptul că merită să-și acorde timp pentru a învăța cum să se pună și mai bine în valoare.

De ce ar alege cineva un personal shopper?

Printre clientele mele sunt și persoane care au ajuns la o maturitate stilistică (au un stil foarte bine definit), dar care nu mai au timpul necesar pentru a-și întreține și reînnoi garderoba. Sunt femei de afaceri care au poziții importante, dar nu mai au timp să meargă prin magazine, să vadă colecțiile, pentru că o garderobă reușită trebuie întreținută. Chiar dacă nu adaugi piese importante, e bine să adaugi măcar câte un accesoriu nou în fiecare lună, ca să o păstrezi proaspătă. Pentru aceste persoane a apărut ideea de personal shopper. Întocmesc impreuna cu clienta mea o listă de cumpărături, apoi stabilim prioritățile; ea mă sună și îmi spune când are timp să meargă la cumpărături, iar eu verific oferta în magazine, compar, văd care e cea mai bună alegere și mergem la punct ochit – punct lovit. Pentru că, în fond, de asta apelează la mine, ca să câștige timp și să își îmbunătățească garderoba.

Ai avut probleme, refuzuri, scene?

Da, am avut și așa ceva, nu poți să fii pe gustul tuturor! Dar am trecut peste ele, am fost deschisă, i-am spus persoanei respective ce gândesc, așa cum am avut, și din partea cealaltă, oameni care mi-au spus: Daniela, ești minunată, dar aș vrea să ne oprim aici. Și este normal. Nu poți să fii pe gustul tuturor. Foarte greu am acceptat lucrul acesta și tot Mădălina Uceanu este cea care mi-a zis, la un moment dat: nu poți să-i împaci pe toți! Și nu vei putea niciodată să fii pe placul tuturor. Întotdeauna vor exista și oameni care nu vor fi de aceeași părere cu tine.

E multă psihologie aici, nu numai stil! E greu să-i spui unei doamne mai plinuțe: nu purta asta că nu-ți stă bine!

Da, e multă psihologie! Depinde de felul în care pui problema, de modul în care formulezi o recomandare, de exemplele pe care le folosești în susținerea acelei recomandari! Eu niciodată nu am construit pe așa nu. Mai bine construiesc pe uite, așa ar fi bine. Asta este o ținută care cred eu că ți s-ar potrivi. Și îi spun și de ce. De aceea prima întâlnire cu o clientă e foarte importantă, pentru că atunci aflu foarte multe informații despre persoana respectivă, despre stilul de viață, statutul social, activitate, despre ceea ce își dorește în urma colaborării cu mine, care sunt așteptările ei și cât de rapid își dorește să se întâmple ceea ce vrem noi să programăm.

Dar cât durează pana cand schimbarea devine vizibilă? 

Depinde foarte mult de persoana respectivă, de cât de dispusă e să facă schimbarea. Dacă ne întâlnim în fiecare săptămână, lucrurile încep să se vadă aproape imediat. Apar intrări noi în garderobă, iar clienta este încântată de noua ei înfățișare, ceea ce îi va da o stare de bine, mai mult entuziasm și o atitudine pozitivă. Toate aceste transformari (vestimentare, dar și de stare de spirit) vor fi remarcate și de cei din jurul ei, care o vor complimenta și o vor determina să continue programul pana cand va putea sș-și administreze singură garderoba. Ăsta e rolul unui consultant vestimentar: important este ca, la un moment dat, să se vadă schimbările în garderobă și să poți să le gestionezi singură.

Cea mai rentabilă investiție: timpul petrecut cu familia

Așa cum spune și Daniela însăși, cred că este o norocoasă. Cu multă muncă, talent și inspirație, a reușit să împace jobul cu viața de familie în modul ideal și, în plus, să facă ceea ce îi place. Sigur, renunțând la anumite lucruri. Până la urmă, mă gândesc că nu ține numai de noroc și că, de cele mai multe ori, norocul ni-l facem cu mâna noastră. E o chestiune de opțiuni și, mai ales, de a apăsa butonul potrivit la momentul oportun. Iar dacă întâlnești și acea persoană care să te încurajeze și să vadă în tine forța de care ai nevoie – atunci sigur te așteaptă numai lucruri bune!

Când am luat decizia de a pleca din televiziune și de a face ceva pe cont propriu, am decis de fapt să fac din cei dragi o prioritate în viață. Jobul soțului meu presupune călătorii dese în afara țarii, asa că unul dintre noi trebuia să fie în orice moment lângă fetița noastră. Sunt ani frumoși și importanti pentru formarea ei; sunt acele momente, de exemplu, când fiica mea vine de la școală și îmi spune ce s-a întâmplat, ce problemă are, imediat, nu trebuie să aștepte să vină seara, când poate nu mai avem răbdare să ascultăm, să dăm sfaturi. Așa că am câștigat enorm în perioada asta, sufletește, pentru mine și pentru familia mea. Financiar, se poate mult mai mult, dar ceea ce am câștigat e mai valoros. Trebuie să recunosc că în ultimii trei ani am trecut prin experiențe frumoase, și da, mă consider o norocoasă!

Mai sunt și alți consultanți, ca tine?

Până nu de mult, la noi se credea că un consultant vestimentar e dedicat doar VIP-urilor sau personalităților. Ei bine, este de fapt un consultant la care poți apela indiferent de mediul în care lucrezi, de statutul social. Așa cum apelezi la sfaturile unui consultant financiar, de asigurări sau imobiliar – tot așa poți apela și la sfaturile unui consultant vestimentar – un ochi format al imaginii estetice. Deci sunt și alți consultanți, dar desigur, nu am ajuns la nivelul Statelor Unite, acolo unde există un consultant la zece persoane.

Ce planuri de viitor ai?

Îmi doresc să fac un curs, există o asociație – AICI (Association of Image Consultants International) – care dă acreditări, e un fel de legitimare a meseriei de consultant de imagine. Sigur, eu, terminând Facultatea de Textile, m-am specialziat în zona asta, dar îmi doresc să dezvolt partea de culoare, de exemplu.

Alte planuri de extindere, deocamdată nu am. Prefer să rămân în zona de unu la unu, îmi place mai mult. Și mai e ceva: când o clientă îmi spune la final de an că sunt „una dintre marile ei realizări” pentru anul care s-a încheiat și că i-a fost apreciată schimbarea de stil, atunci știu că am facut un lucru minunat și asta mă motivează să mai fac un pas pe drumul meu.

Va urma!

Și pentru că am avut șansa de a sta de vorbă, preț de aproape două ore, cu Daniela Caia, bineînțeles că nu am putut să nu o descos: cum se construiește o garderobă? Cum să te îmbraci la o întâlnire de business când nu cunoști persoanele pe care urmează să le întâlnești? Cum să îți alegi accesoriile? Care sunt cele mai frecvente greșeli de stil? Răspunsurile la toate aceste întrebări și alte tips-uri de stil vor veni în curând, stați aproape!

Comentarii (4)
  1. […] postului nu tine doar de turism si zboruri. De exemplu, unele persoane ocupate apeleaza la un personal shopper. Acesta cauta pentru tine ce ti se potriveste, dupa ce in prealabil te-a consultat precum un doctor […]

  2. Coman Raluca spune:

    Buna am si eu o intrebare unde gasesti clientii vreau sa incep si eu un mic business de genu si as vrea sa stiu unde as putea sa caut potentiali clienti.

  3. Elena spune:

    Pentru cei care nu au bani sa mearga la un consultant vestimentar recomand http://www.rebrandyourself.ro
    Gasesc mereu informatii interesante si utile despre cum sa arati mai bine si sa fii la moda.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Atragerea și păstrarea talentelor sunt preocupări majore pentru angajatorii din întreaga lume, însă mai mult de o treime (35%) dintre angajați sunt susceptibili să renunțe la locul de muncă în următoarele 12 luni, Generația Z (38%) și milenialii (37%) fiind cei mai predispuși să plece, potrivit studiului EY 2023 Work Reimagined Survey. Sondajul constată o […]

Detalii
Gerke Witteveen, NN Pensii

Gerke Witteveen este noul CEO al NN Pensii SAFPAP S.A., începând din 9 octombrie 2023. Gerke o înlocuiește pe Andreea Pipernea, care a condus NN Pensii SAFPAP S.A. în ultimii șase ani, și care va urma noi oportunități profesionale și antreprenoriale în afara NN. Gerke are o experiență de aproape 20 de ani în domeniul […]

Detalii
Wellnessentially

Wellbeing.ro, unul dintre ei mai importanți furnizori de servicii de wellbeing din România, lansează parteneriatul cu Wellnessentially, o platformă digitală de wellness de ultimă generație care ajută angajatorii să reducă stresul angajaților și să își întărească cultura organizațională prin intermediul experienței gamificate, crescând astfel creativitatea, productivitatea și bună starea generală a acestora. Platforma Wellnessentially este […]

Detalii
Alina Botica / Portal HR

Alina Botica este fotografă, cu specializare în fotografia de beauty, portret și cea de boudoir, reușind să facă femeile să se simtă bine în pielea lor ca să-și poată exprima feminitatea și printr-un shooting foto profesionist. N-a fost mereu simplu și nu și-a găsit nișa de specializare dintr-o dată, ci a trecut prin mai multe […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter