Reactionam adesea in virtutea unor obisnuinte de gandire, a unor etichete pe care le aplicam celor din jur sau situatiilor de care ne lovim pentru a reduce problema la una cunoscuta si a-i face fata mai usor. In evaluare, de exemplu, aceasta este una din erorile de care cu cat devenim mai repede constienti cu atat mai bine vom reusi sa emitem un diagnostic corect privind abilitatea unui candidat de a face sau nu un job.
Cand vine vorba de dihotomia introvertit/extrovertit, ideile preconcepute se simt probabil cel mai in largul lor.
Consideram, nu e asa, ca pentru ca un manager sa aiba succes el trebuie sa fie un extrovert, adica sa fie orientat catre exterior mai degraba decat catre sine, sa fie relaxat si stapan pe el in situatii in care trebuie sa comunice cu persoane necunoscute, sa fie spontan, creativ verbal, jovial, „sufletul petrecerilor”, centrul atentiei in discutii etc.
Ni se pare mai firesc si aparent dovedit empiric, de altfel, ca cei din jur se apropie mai usor si se simt mai bine in compania unei astfel de persoane, de unde usurinta de a colabora si de a produce rezultatele pe care si le doresc organizatiile. Si daca gandim asa suntem, se pare, intr-o companie „selecta” dupa cum arata un studiu prezentat de Harvard Business Review (in 2006, 65% din managerii la nivel de top din organizatii au considerat ca introversiunea este o bariera in ascensiunea pe pozitiile de management).
Se pare insa ca adevarul nu este atat de la indemana. Managerii introvertiti par sa fie mult mai eficienti atunci cand este vorba de gestionarea unor echipe proactive. Este vorba, evident, de un conflict al energiilor. Un manager extrovert care in mod natural are tendinta de a prelua controlul asupra discutiilor se poate simti amenintat de membrii proactivi ai echipei care au nevoie pentru a performa de ascultare activa si deschidere la sugestiile lor. Un introvert insa poate fi un catalizator bun in aceste situatii.
Citeste articolul The Hidden Advantages of Quiet Bosses de pe Harvard Business Review si urmareste si filmuletul de mai jos pentru a vedea de ce combinatiile care garanteaza succesul sunt: manager extrovert cu echipa care are nevoie de indicatii clare si manager introvert cu echipa proactiva.
La nivel de proces de recrutare, concluziile s-ar putea transcrie in recomandarea de a nu cauta cu orice pret un extrovert pentru o pozitie de management, filtrul cel mai inspirat de selectie fiind acela care are in vedere profilul de personalitate al echipei si nevoia de echilibrare a energiilor. Plus cu plus se vor respinge (empiric si teoretic) intotdeauna.
39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]
DetaliiŞapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]
DetaliiRaluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]
DetaliiPe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]
Detalii
Un articol grozav. Ca studenta in anul terminal la Psihologie, interesata si de HR, mi se pare natural, daca nu chiar obligatoriu, ca psihologia, cercetarea in psihologie si rezultatele acesteia sa fie valorificate in domeniu. Un bun stimulent si pentru o reconsiderare a unor stereotipuri prejudicioase!